StoryEditorOCM
RegionalSTIŽU DOMAĆI TURISTI

Capelli uvodi Cro karticu: Radnici će dobiti do 2500 kuna za smještaj i hranu van sezone

Piše Dora Koretić
30. srpnja 2019. - 13:21
nin28-170817

 

Prošlo je to malo ispod radara, no četvrtim krugom porezne reforme ministra financija Zdravka Marića napokon je službeno potvrđeno kako će dugo najavljivana “Cro kartica” napokon doista i zaživjeti, i to od 1. siječnja sljedeće godine, kad bi na snagu trebale stupiti i ostale porezne novosti - javlja Jutarnji.hr.

Potvrdio je to za Jutarnji list i ministar turizma Gari Cappelli, najavivši kako će poslodavci od siječnja sljedeće godine radnicima moći u obliku posebnog vouchera “uplatiti” maksimalno 2500 kuna, namijenjenih za potrošnju isključivo unutar zemlje te u periodima izvan glavne sezone.

Posebne oznake

- Tako je, ‘Cro kartica’, koja će se s kompletnom poreznom reformom nalaziti na javnom savjetovanju, trebala bi krenuti od siječnja, a nama je to posebno drago jer je njena namjena poticati potrošnju u razdobljima izvan sezone, između listopada i travnja, kao i poticati potrošnju na kontinentu, iako iz nje neće biti isključena niti ponuda na obali - najavio je ministar Cappelli.

A ona će funkcionirati na sljedeći način: poslodavci će zaposlenicima na godišnjoj razini, na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada moći isplatiti maksimalno 7500 kuna neoporezivo po radniku, a porezna reforma sad će omogućiti da se još 2500 kuna povrh tog iznosa radnicima, na ime nagrade, može isplatiti putem “Cro kartice”.

Kako ne bi bilo zabune, Cappelli je pojasnio da “Cro kartica” u stvarnosti uopće neće biti u obliku plastificirane kartice već će cijela stvar biti riješena najvjerojatnije u obliku papirnatog vouchera, dokumenta koji će svaki zaposlenik moći isprintati putem osobnog korisničkog računa, a potom ga koristiti u poslovnim subjektima diljem zemlje. Konkretnije, voucher neće biti moguće koristiti u svim poslovnim subjektima već isključivo onima koji će biti uključeni u ovaj posebni program, a zbog čega će, vrlo vjerojatno, na vratima imati posebne oznake kako bi građani mogli znati gdje je sve dostupan ovaj način plaćanja.

- Prema informacijama koje smo s terena prikupili dosad, mnogi su poslovni subjekti zainteresirani sudjelovati u ovom programu, a među njima ima hotela, restorana, muzeja, galerija i svega onoga što spada pod turističku ponudu. Na posebnim vrijednosnim voucherima radnici će imati novac s kojim će moći plaćati ove vrste usluga, a naš cilj je cijelu priču napraviti što jednostavnijom”, izjavio je Cappelli.

Privatni sektor

To znači da za implementaciju “Cro kartice”, za razliku od prvotnih najava, neće biti potrebno u ustanove koje sudjeluju u programu uvoditi posebne vrste aparata za očitavanje kartica niti licencirati objekte koji će ih prihvaćati, a posebno se odustalo od ideje prema kojoj bi za uvođenje “Cro kartice” bilo nužno osnivati i posebnu agenciju, koja bi operativno omogućavala da se projekt provodi.

Dodatno, za početak je predviđeno da će “Cro karticu” koristiti zaposlenici privatnog sektora jer je za njeno uvođenje u državni i javni sektor prethodno potrebno pregovarati sa sindikatima.

- Dakle, privatni sektor je zasad prvi koji će dobiti ovu mogućnost, a za njeno uvođenje u državni i javni sektor bit će potrebno razgovarati sa sindikatima i dogovoriti najbolji modalitet za radnike. Ovakvu vrstu stimulacije poslodavci će moći, ali ne i morati isplaćivati, no mi svakako apeliramo da u sklopu onih 7500 kuna neoporezivih davanja po radniku osiguraju prostor i za ‘Cro karticu’ jer ona, za razliku od isplaćivanja novca u gotovini, podrazumijeva trošenje isključivo na području naše zemlje, od čega cijelo gospodarstvo i turizam mogu imati velike koristi - zaključuje Cappelli, pozivajući se na slučaj Mađarske, koja je također uvela ovakvu vrstu stimulacije za turističku potrošnju unutar zemlje te potrošnju, tvrdi ministar, podigla za čak 30 posto.

Ideja ‘Cro kartice’, inače, potječe još iz mandata prethodnog ministra turizma Antona Klimana, a kroz godine koliko se na njoj radilo, doživjela je dosta velike promjene.

Zainteresiranost

Prvotno je, naime, bilo zamišljeno da radnici kroz ovu vrstu beneficije od poslodavca dobiju čak 10 tisuća kuna godišnje za potrošnju izvan sezone i unutar Hrvatske, no podrazumijevala je da se istovremeno odreknu regresa, za što su naknadne analize s terena pokazale da zaposlenici baš i nisu dobro prihvatili. Tada se država dala u iznalaženje novog modela turističkog vouchera pa se jedno vrijeme razmišljalo o modelu u kojem bi radnicima ostao regres, a na “Cro kartici” bi za potrošnju onda još dobili pet tisuća kuna, no na kraju su ograničenja u proračunu “Cro karticu” svela na 2500 kuna po radniku, i to isključivo za poslodavce koji će htjeti koristiti ovu mjeru.

A koliko će radnika i poslodavaca za nju biti zainteresirano, bit će poznato već od siječnja sljedeće godine, naravno, ako porezna reforma u ovom obliku bude i izglasana.

25. travanj 2024 23:17