StoryEditorOCM
RegionalSOLARNA REVOLUCIJA U STANKOVCIMA

Grade se četiri solarne elektrane vrijedne 85 milijuna kuna, općina će od toga zaraditi 15, a mogla bi još i puno više da HEP ne koči! Proizvodit će struju za grad od 17.000 stanovnika!

14. kolovoza 2019. - 22:52
Solarna1.JPG

Solarna revolucija događa se u Stankovcima! U idućih godinu i pol dana na prostoru općinske poslovne zone trebale bi niknuti četiri nove solarne elektrane ukupne snage 10 megavata, što je dovoljno za opskrbu električnom energijom oko 3400 domaćinstava ili jedan grad u Hrvatskoj srednje veličine od oko 17 tisuća stanovnika.

Ukupna vrijednost investicije u proizvodnju sunčeve energije iznosi oko 85 milijuna kuna, a od toga će Općini Stankovci, kroz razdoblje od 25 godina, koliko je prosječno traje jedna takva elektrana, ostati preko 15 milijuna kuna. Kad se izgradi, bit će to najveća solarna elektrana u Hrvatskoj.

Poslovnu priču sa solarnim elektranama u Stankovcima započeo je poznati zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić još 2009. godine kada je od općine kupio 2,4 hektara zemljišta za izgradnju prve solarne elektrane u Dalmaciji. Izbor Stankovaca bio je logičan jer je ta ravnokotarska općina s 2525 sunčanih sati godišnje treća u Hrvatskoj, a za smještaj fotonaponskih panela izdvojili su 64 hektara vlastitog zemljišta unutar poslovne zone. Zrilić je za projekt dobio i građevinsku dozvolu, ali je svjetska gospodarska kriza njegove namjere zaustavila, pa je cijeli projekt prodao tvrtki "Soltech" u vlasništvu Krunoslava Petrokova i Zlatka Bukovca iz Zagreba.

Oni su početkom 2015. godine instalirali 850 panela jačine 1,1 megavata koji od tada godišnje proizvode 1,5 milijuna kilovat sati. Za svaki proizvedeni kilovatsat općina na ime energetske rente dobiva 0,01 lipu, što znači godišnje oko 15 tisuća kuna plus komunalnu naknadu. Kada bude instalirano novih 10 megavata panela, općina će na ime rente i komunalne naknade godišnje uprihoditi 400 tisuća kuna.

- Kada smo počeli prije desetak godina s projektima solarnih elektrana činilo se da će to biti brzo realizirano i za sve financijski korisno. Međutim, svjetska kriza je sve to zaustavila i cijelu priču oko solarne energije unazadila. Sada se stvari opet mijenjaju u korist obnovljivih izvora energije. Naime, Hrvatska do 2020. godine mora ispuniti direktive EU da najmanje 20 posto energije proizvede iz obnovljivih izvora. Hrvatska je sada na nekih 15 posto i zato je interes investitora sada opet porastao – objašnjava dugogodišnji načelnik Stankovaca Željko Baradić.

Prije dva mjeseca općina je preko natječaja prodala 5,2 hektara zemljišta za izgradnju elektrane snage 3 megavata. Tvrtka "Power Solar" iz Slovenije jedina je dala ponudu na natječaj i zemljište je kupila po početnoj cijeni od 2,5 eura za kvadratni metar, a solarnu elektranu i tvornicu paleta već imaju u Sloveniji.

Prošlog petka zatvoren je natječaj za prodaju još 7 hektara za izgradnju solarne elektrane kapaciteta 3 megavata, a na natječaj su pristigle dvije ponude, iz Zagreba i Rijeke. I tu je početna cijena kvadrata bila 2,5 eura, no netko će sigurno morati ponuditi više da bi zemljište dobio.

Općina je nedavno dobila pismo namjere za prodaju šest do sedam hektara zemlje za još 3 megavata, a zainteresirana je zagrebačka tvrtka u vlasništvu jednog poslovnog čovjeka iz Pirovca. Uza sve to, građevinska tvrtka Sarađen iz Stankovaca ovih je dana krenula u uređenje 6 hektara velike površine koju su kupili prije nekoliko godina, i sada na njoj namjeravaju podstaviti fotonaponske ćelije snage 2,5 megavata. Dosad je ukupno prodano 27,6 hektara zemljišta za elektrane snage 12,6 megavata.

Investitorima se naime isplati investirati u solarne elektrane u Dalmaciji jer je cijena ulaganja ista kao da je grade u primjerice Münchenu, ali je godišnji broj sunčanih sati ovdje i do tri puta veći, što znači da za isti uloženi novac mogu proizvesti tri puta više električne energije.

- Ne mislimo na ovome stati. Mi smo, ponavljam, prostornim planom općine previdjeli 64 hektara za solarne elektrane i mislimo tome dodati još 15 hektara. Naime, mi na tom prostoru imamo kapacitete za proizvodnju 25 megavata, ali HEP nema infrastrukturu koja može prihvatiti tu energiju. Zato je potrebno proširiti postojeću trafostanicu ili izgraditi novu, a sam priključak na mrežu HEP naplaćuje oko 100 tisuća eura. Nadamo se da ćemo i taj problem uskoro riješiti – optimističan je Baradić.

Naglašava da je odluka o prodaji, a ne najmu ili koncesioniranju zemljišta, bila opravdana jer investitori tako s više odgovornosti ulaze u investicije. Vrijednost zemljišta od 2,5 eura za četvorni metar određena je procjenom ovlaštenih vještaka i usvojilo ju je Općinsko vijeće, dok cijena kvadratnog metra unutar poslovne zone za neku drugu vrstu proizvodnje iznosi 5 eura po kvadratu.

- Kad usporedite te cijene mislite da su mogle biti više i za solare. Ali za solarnu elektranu nije potrebna izgradnja nikakve infrastrukture, dok kod prodaje zemljišta za pet eura za neki pogon ili skladište, morate osigurati priključak za vodu, kanalizaciju, struju, telekom i pristupnu cestu. Sve to košta, pa na koncu ispada da općina više uprihodi od prodaje zemljišta po 2,5 eura za solarnu elektranu, nego od 5 eura za proizvodne pogone – iznosi računicu načelnik Bradarić.

Ističe da je ulaganje u solarne elektrane dugoročna investicija. Za jedan megavat instalirane snage, od kupnje zemljišta do građevinske dozvole i montaže solarnih panela, investitor mora uložiti oko 1,1 milijuna eura. Povrat ulaganja očekuje se u razdoblju od 11 do 13 godina, dok za ostatak vremena do 25 godina, koliko je prosječan vijek jedne solarne elektrane, investitor može očekivati dobit.

Kad se podvuče crta neizbježno je upitati se: zašto Hrvatska godišnje uvozi 30 posto električne energije i zašto državna tvrtka HEP na toliko svog zapuštenog i neobrađenog zemljišta u Dalmaciji nema niti jednu solarnu elektranu?
 


Pogon za pakiranje ribe i školjaka
Poslovna zona Stankovci zapošljava preko 350 radnika i spada među najrazvijenije u Zadarskoj županiji. Općina je ovih dana potpisala ugovor o prodaji zemljišta za izgradnju pogona za pakiranje svježe ribe i školjaka. Investitor je tvrtka iz Splita koja na području Šibenika ima nekoliko uzgajališta, a vrijednost ulaganja je oko 1,8 milijuna kuna.

18. travanj 2024 09:43