StoryEditorOCM
RegionalNAKON NASTUPA NA MEĐUNARODNOM ZRAKOPLOVNOM MITINGU “ZIGERMEET 2019”

Povratak „Krila oluje“ iz Švicarske

Piše Marinko Karačić / HV
20. kolovoza 2019. - 11:08

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” vratila se u nedjelju, 18. kolovoza 2019. u matičnu bazu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku nakon nastupa na međunarodnom zrakoplovnom mitingu “Zigermeet 2019” u nekadašnjoj zrakoplovnoj bazi Mollis u blizini Züricha u Švicarskoj Konfederaciji .
Vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako je nastup u Mollisu zbog specifične i vrlo zahtjevne konfiguracije terena u neposrednoj blizini aerodroma, bio izazov ali i jedinstveno iskustvo.

“Već smo u Zemuniku pripremili prilagođeni program koji smo u potpunosti izveli na generalnoj probi te na glavnom danu mitinga. Bilo nam je važno predstaviti naše najatraktivnije elemente po kojima smo postali prepoznatljivi u svijetu i nadam se kako je publika uživala. Ostvarili smo i vrijedne kontakte za buduću suradnju s ostalim sudionicima mitinga”, iznio je satnik Belančić.

Uz “Krila Oluje” koja su sudjelovala u letačkom dijelu programa, oko 30 tisuća okupljenih gledatelja moglo je vidjeti i helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze čija je zadaća bila transport zrakoplovnih tehničara i opreme “Krila Oluje” od Zemunika do aerodroma u Mollisu.

Nakon nastupa na aeromitingu “AIR14” 2014. godine u Zrakoplovnoj bazi Payerne , ovo je drugo sudjelovanje “Krila Oluje” na zrakoplovnim manifestacijama u Švicarskoj.
Uz hrvatsku akrobatsku grupu najviše pažnje privukli su nastupi ostalih vojnih sudionika aeromitinga, akrobatske grupe švicarskog Ratnog zrakoplovstva “Patrouille Suisse” te pojedinačni nastupi ratnih zrakoplovstava Rafale Solo Display (Francuska), F-18 Demo (Švicarska), Eurofigther Typhoon (Njemačka i Gripen Demo (Švedska).

Na statičkom prikazu gledatelji su imali priliku vidjeti i izloženi transportni avion A400 iz sastava njemačkog Ratnog zrakoplovstva, te modele u punoj veličini (“mock-up”) lovačkih aviona F-35 i Eurofighter Typhoon.

“Krila Oluje” približavaju se jubilarnom dvjestotom nastupu od službenog predstavljanja 1995. na obljetnici VRO “Oluja”.
Tako su do sada “Krila Oluje” zabilježila 196 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 53 u inozemstvu., a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).    

26. travanj 2024 17:55