StoryEditorOCM
RegionalDRAMA NA PLAŽI : KUPAČICU U PLIĆAKU OPEKAO 'VATRENI CRV'

Zbog stravičnih bolova završila je na Hitnoj! Mještani u panici, za sve krive ribogojilište

Piše Zadarski.hr
24. kolovoza 2019. - 23:58
setnica_plaza2-160714

U rogozničkom kraju zavladala je panika nakon što je kupačicu u uvali Peleš u plićaku opekao ‘vatreni crv’. Nemili susret odigrao se početkom tjedna, ali opečena kupačica još osjeća posljedice pa je o ružnom iskustvu odlučila progovoriti jer, veli, želi upozoriti javnost s obzirom da se radi o nesnosnim bolovima koje bi dijete, smatra, jedva izdržalo.

Za Šibenski portal je ispričala kako je sjela u plićak kad je osjetila ubod i vidjela da joj se crv crvenkaste boje uhvatio za nogu.

- Odmah sam osjetila bol, skinula sam neke bijele bodlje iz noge i izašla vani na plažu – ispričala je Rogozničanka M. Ž. navodeći kako se bol i osjećj žarenja pojačavali, a do noći je dobila temperturu pa je završila na Hitnoj.

– Doktori su mi odmah dali dvije injekcije kako bi se oticanje smirilo i kako bi bol postala podnošljivija. Liječnik mi je rekao da sutra obavezno dođem na još jednu injekciju, a dobila sam i mast za crvenilo - rekla je M. Ž.

Priča se brzo proširila okolnim mjestima, a među kupačima je zavladao strah, posebno za djecu. Ekipa Šibenskog portala obratila se Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, gdje su im nam rekli kako nisu dobili nikakvu službenu dojavu od ljudi, a posjetilisu i mjesto na kojem je opečena.

Plaža je, pišu, poluprazna, a mještani su se primili čišćenja opasnih kolutičavaca, no unatoč tome može ih se vidjeti na plaži. Mještani sumnjaju da pojava crva ima veze s obližnjim uzgajalištem ribe. Vlasnik ribogojilišta Ivan Klisović uzvratio je na to da su se crveni crvi pojavili u cijelom Jadranu, ne samo u uvali Peleš, i da ih je tu bilo i prije nego su oni izgradili ribogojilište.

Inače, portal Priroda Hrvatske piše kako je vatreni crv (Hermodice carunculata) najčešće dugačak 5 – 10 centimetara, a ispod škrga iz segmenata izbijaju bijele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dolje. Osjeti li da je u opasnosti, crv čekinje širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otud i ime ove vrste. U osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela.

Treba što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi u ubodenog teži, treba potražiti liječničku pomoć.

U Hrvatskoj živi na kamenom dnu, katkad na muljevitom, ili u livadama cvjetnicama. Hrani se sitnim organizmima poput koralja, rakova, ali je i strvinar pa se hrani uginulim ostacima riba i drugih organizama. Čest je na mjestima na kojima ribari odbacuju nekvalitetan i neželjen ulov.

24. travanj 2024 20:34