StoryEditorOCM
RegionalPREDSTAVLJEN PROJEKT „AMOR - AKTIVNI MLADI ZA ODRŽIVI RAZVOJ“

Više od milijun kuna za obrazovanje za održivi razvoj u Ninu

Piše Eko-Zadar
12. rujna 2019. - 20:03
Voditeljica projekta Ira Ćurković i njena asistentica Željka Jurlina

Obrazovanje za održivi razvoj i jačanje suradnji između civilnog i javnog sektora okosnica su projekta „AMOR - Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“ koji je 12. 9. 2019. godine predstavljen u Domu kulture u Ninu od strane nositelja projekta udruge „Eko-Zadar“ i partnera na projektu Osnovne škole „Petar Zoranić“ Nin i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura-Jadera“.

Riječ je o dvogodišnjem projektu čija je provedba započela 30. travnja 2019. godine i trajat će do 29. travnja 2021. godine, a projektne aktivnosti provodit će se na području Zadarske županije, ponajviše na području Općine Vrsi i Grada Nina.

Glavni cilj projekta je ojačati i povezati organizacije civilnoga društva (OCD-e), škole i lokalnu zajednicu u kvalitetna partnerstva kako bi zajedno provodili obrazovanje za održivi razvoj i jačali svijest o njegovim bitnim komponentama među djecom i mladima, ali i širom javnosti. Pored toga, ovim projektom se želi povećati uloga osnaženih OCD-a u uključivanju djece i mladih u rad zajednice i promišljanje o zajednici kroz elemente održivog razvoja pa će tijekom projekta zainteresirane udruge s područja Zadarske županije imati priliku razmjenjivati znanja i iskustva te jačati suradnju.

Ciljanu skupinu projekta čine učenici/e osnovne škole „Petar Zoranić“ Nin, kako matične škole tako i područne škole Vrsi, te zainteresirane škole u Zadarskoj županiji, organizacije civilnoga društva s područja Grada Nina, kao i volonteri/ke iz Zadarske županije.

Tijekom projekta će biti izrađena 4 obrazovna programa za održivi razvoj namijenjena djeci i mladima u kojima će za vrijeme trajanja projekta sudjelovati oko 130 učenika/ca. Uz razvoj i provedbu obrazovnih programa, provest će se dvije volonterske akcije u Ninu i Vrsima, postavit će se 5 informativno-edukativnih ploča na području Natura 2000 te će provesti foto natječaj.

Ukupna vrijednost projekta je 1.131.508,55 HRK, od čega je 90 posto ukupne vrijednosti projekta financirano od strane Ureda za udruge Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. „Promišljati o globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. godine važno je za sva područja ljudske djelatnosti ako želimo osigurati kvalitetan život u vremenu koje će sve više obilježiti različite posljedice klimatskih promjena“, poručili su iz Udruge „Eko-Zadar“.

26. travanj 2024 06:25