StoryEditorOCM
RegionalKRISTIAN VUKASOVIĆ SE NA BILICAMA DOMOGAO ŽILETA I IZREZAO ZAPEŠĆA

I tada je odveden u zatvorsku bolnicu odakle su ga vratili s po treći put pojačanom dozom antipsihotika

Piše Slobodna Dalmacija
14. rujna 2019. - 12:44
bbimagehandler

Koliko je Kristianu Vukasoviću (18)  bio traumatičan boravak na Bilicama govori i podatak da se početkom lipnja domogao žileta kojim je izrezao oba zapešća. Pregledao ga je psihijatar te je upućen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, po treći put, piše Slobodna Dalmacija.

U svibnju je  već napravio rezove po podlakticama upaljačem što se nije vodilo kao pokušaj suicida već samoozljeđivanje kojem je bio cilj otpuštanje napetosti i privlačenje pažnje. Za rezanje žiletom nije znao kazati zašto je to napravio.

- Ne mogu drugačije, meni je teško kad sam u Bilicama, htio bi da se to ne događa, ali ne znam kako to kontrolirati. Evo, nekidan mi je došlo da nešto zapalim pa sam zapalio plahtu pa su mi uzeli upaljač. Teško mi je jer su mi produljili pritvor, ali znam da me ne mogu pustiti nakon što sam već palio jer sezona požara tek dolazi - kazao je liječniku Kristian.

Javljaju se svjedoci Kristianovih muka u zatvorskoj bolnici i na Bilicama: 'Prvo što uprave urade je da nagovore druge zatvorenike da izjave i napišu ono što ide njima u prilog'

Osim ADHD-a tj. poremećaja hiperaktivnosti Kristianu je dijagnosticiran poremećaj prilagodbe, poremećaj kontrole poriva (piromanija), mješoviti poremećaj ophođenja i emocija, visoki krvni tlak, bronhalna astma, metabolički sindrom.

Prema nalazu HZZO-a je imao teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Dio zdravstvenih problema potječe od rođenja prilikom kojeg je ostao bez kisika te je došlo do oštećenja mozga.

Zbog svega opisanog je pohađao srednju strukovnu školu za kuhara po individualnom programu. Uz to mu je HZZO-odredio da mora imati pomoć i njegu u punom opsegu tj. 24 sata dnevno za svakodnevni život.

Sve navedeno je dovelo do nemogućnosti prilagodbe boravku u istražnom zatvoru te je zbog suicidalnih misli tri puta odvođen u bolnicu u Zagreb. Ukupno je u zatvorskoj bolnici proveo 47 dana, u prosjeku po dva tjedna u travnju, svibnju i lipnju.

Dobio je terapiju antipsihotika, antidepresiva i lijekova za smirenje. Doza  se prije svakog odlaska iz Zagreba nazad u Split na Bilice povećavala. Polovicom lipnja je nakon rezanja žiletom vraćen uz ponovno pojačanu terapiju, pogotovo za noć.

Upitali smo stalnog sudskog vještaka neurologa i psihijatra kako je navedena kombinacija lijekova djelovala na Kristiana.
- To su uobičajene doze za odraslu osobu po njegovoj kilaži i godinama. Iako se radi o Normabelu od 10 mg to je lijek koji se brzo resorbira, a inače se daje i intravenozno. Koristi se kod liječenja anksioznosti u dozama od po tri puta po 5 miligrama dnevno tako da doza od po pola tablete od 10 mg dva puta na dan i jedna cijela tableta za noć, koliko je Kristian dobivao, nije ništa previše.

Dobivao je antidepresiv Seroxat 20 mg jednom na dan što je također standardna količina. Nadalje, dobivao je Depakine Chrono 500 mg, jedan ujutro i dva navečer. To je antipsihotik koji se daje i kod epilepsije. Kako Kristian nije imao dijagnozu epilepsije, njemu je, s obzirom na ostale njegove dijagnoze, očito davan kao stabilizator raspoloženja i to u količini koja ne nadilazi uobičajene doze.

Od svega toga je mogao biti pospan, ali je pretjerano kazati da je bio kao “zombi” i da nije mogao kontrolirati pokrete. Ako je kod njega bilo takvog ponašanja, to je moglo biti jedino od nečega što je dobivao mimo terapije - kazao je liječnik.

Je li Kristian imao i nekih drugih tvari u organizmu odgovorit će tek toksikološke i histološke pretrage koje će biti dio nalaza obdukcije. Jedini problem može predstavljati činjenica da su uzroci uzeti tri tjedna nakon što je doveden iz zatvora u splitsku bolnicu.

Tijekom boravka na Jedinici intenzivnog liječenja na Križinama sigurno nije dobivao ilegalne tvari. Ako je istih i bilo u organizmu pitanje je hoće li se otkriti u uzorcima uzetim tek 24 dana nakon padanja u moždanu komu u ćeliji na Bilicama.

24. travanj 2024 20:41