StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MEMORIJALNO PUTOVANJE

Marko Čulina predvodio delegaciju 112. brigade u Vukovaru

Piše N.J.
17. rujna 2019. - 00:00
IMG_2525

Delegacija Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV-a bila je ovih dana na memorijalnom putovanju u Gradu heroju Vukovaru te je obišla i druga mjesta obrane i stradanja hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Delegaciju je predvodio predsjednik Udruge i prvi zapovjednik 112. brigade pukovnik Marko Čulina. Posjetili su Spomen dom na Ovčari i stratište ranjenika iz vukovarske bolnice, Memorijalno groblje na kojemu su pokopani hrvatski branitelji, bolnicu, Memorijalni muzej Domovinskog rata u Vukovaru, mjesto stradavanja generala Blage Zadre na Trpinjskoj cesti koja je ujedno bila i groblje uništenih tenkova JNA i četnika. Na svim mjestima odana je počast stradalim hrvatskim braniteljima.

Osim Grada heroja Vukovara delegacija je posjetila i obišla susjedna mjesta stradavanja i obrane. Posjetili su Vinkovce, Nuštar, Dalj, Bogdanovce, Borovo selo, Marince i dr..

Ovo putovanje predvđeno godišnjim planom rada Udruge realizirano je uoči obilježavanja 28 godišnjice Obrane grada Zadra koji je pokraj Vukovara bio jedna od glavnih meta napada JNA i četnika i koji je pretrpio velika razaranja. Herojskom obranom Grada, u kojoj je uz ostale postrojbe glavnu ulogu odigrala 112 brigada, Zadar je obranjen, a neprijatelji nisu uspjeli ostvariti plan okupacije Zadra presijecanja Hrvatske.

20. travanj 2024 06:58