StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: FILMSKI REDATELJ MILAN BANDIĆ O RAZLOZIMA PREDSJEDNIČKE KANDIDATURE

'Bog mi se javio u snu i rekao da sam ja rješenje!'

Piše Tomislav Kukec / JL
18. rujna 2019. - 20:30
jurican_bandic11-180919

Među kandidatima koji se na predstojećim izborima nadaju postati novim hrvatskim predsjednikom nalazi se i Milan Bandić.

No, nije riječ o zagrebačkom gradoonačelniku, već o filmskom redatelju Dariju Juričanu koji je nedavno, a što mu je 'blagoslovilo' i Ministarstvo uprave, ime službeno promijenio u Milan Bandić. Kao takav, u srijedu je na tiskovnoj konferenciji predstavio svoj osebujan politički program koji se sastoji od promoviranja Hrvatske kao zemlje korupcije te zalaganja za korupciju na svim nivoima.

- Ja sam običan čovjek koji će se boriti za malog korumpiranog čovjeka. Želim korumpirati Hrvatsku i želim da to bude zajednička platforma svih Hrvata. Nije budućnost Hrvatske da se kopaju ideološki rovovi, nego je budućnost Hrvatske u korupciji - rekao je Milan Bandić (mlađi) predstavivši i jedan od svojih predizbornih slogana - "Korupcija svima, a ne samo njima".

Kao glavne odrednice svog programa najavio je osnivanje Ministarstva korupcije čije bi sjedište bilo na Pantovčaku. USKOK bi transformirao u odjel za propagiranje korupcije, a čitavu Hrvatsku proglasio Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP) jer, kako kaže, zanemarujemo taj potencijal za privlačenje investitora. Također, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa promijenio bi u Povjerenstvo za spajanje korupcije.

Bandić je svoj program predstavio i u videu Jutarnjeg lista koji možete pogledati:

- Mislim da je Milan Bandić rješenje, a ne problem. Bog mi je ušao u san i rekao mi - Milane ti si rješenje. Kao vidjelica u Međugorju došao sam širiti evanđelje - rekao je Bandić.

Korupciju bi zaštitio kao ustavnu kategoriju po kojoj bi Hrvatska trebala biti prepoznatljiva u svijetu, naveo je, a područje parka oko rezidencije Ureda predsjednice pretvorio bi u politički zoološki vrt.

- Zatražio bih od svake stranke da nam daju tri-četiri svoja političara, a svuda bi po parku bile nadzorne kamere koje bi pratile svaki njihov korak. Tako bi hrvatski građani u reality showu mogli uživo vidjeti kako funkcionira hrvatski politički život - kazao nam je.

Javnosti je ovaj redatelj poznat i po vrlo zapaženim filmovima o Ivici Todoriću "Gazda" te Miroslavu Kutli "Gazda: Početak", a upravo snima i film Kumek o "Milanu Bandiću starijem".

Redatelj je ime odlučio promijeniti sredinom godine, paralelno s pokretanjem crowdfunding kampanje za snimanje novog filma. Tada je pokazao i novu osobnu iskaznicu na ime Milan Bandić. No, promjena imena uskoro je poništena jer je Gradski ured za opću upravu to osporio. Naveli su kako je redatelj oobmanuo javnost jer je koristio ime i prezime zagrebačkog gradonačelnika. No, ovih dana stigao je pravorijek Ministarstva uprave.

U njemu se, ukratko, kazuje kako to nije točno jer se "Milan Bandić" nije lažno predstavljao budući da se uistinu tako zove. Dalje, utvrdili su da se ne može utvrditi kako se Juričan, odnosno Bandić, predstavljao imenom zagrebačkog gradonačelnika, jer se osim njega još nekoliko osoba u Hrvatskoj tako zove pa, drugim riječima, Milan Bandić "stariji" nema pravo na ekskluzivitet tog imena.

Juričan nam je otkrio kako ne sumnja da će prikupiti dovoljan broj, odnosno deset tisuća potpisa potrebnih za kandidaturu na predsjedničkim izborima. Istaknimo kako za njegovu kandidaturu nema baš nikakve pravne prepreke. Pitali smo ga stoga računa li i na one birače koji možda na listićima na nekim od predstojećih izbora zabunom zaokruže baš njegovo ime umjesto imena zagrebačkog gradonačelnika, na što nam je odgovorio kako su u njegovoj "biračkoj bazi svi dobrodošli".

20. travanj 2024 10:52