FOTO: VIR SE S »VIRSKOM BICIKLIJADOM« PRIDRUŽIO EUROPSKIM GRADOVIMA KOJI PROMOVIRAJU ZDRAV NAČIN ŽIVOTA Biciklijada od Zadra do Vira okupila je više od 500 sudionika – evo što se događalo

FOTO: VIR SE S »VIRSKOM BICIKLIJADOM« PRIDRUŽIO EUROPSKIM GRADOVIMA KOJI PROMOVIRAJU ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Poneki od biciklista odustali su zbog umora, nekima je puknula guma, a neki su čak i pali ili su umjesto virske rive i okrjepe odabrali laganu vožnju biciklističkim stazama po otoku Viru, no većina od 528 prijavljenih sudionika 27. biciklijade od Zadra do Vira došla je na cilj. Startalo se nešto iza 10 sati na Branimirovoj obali u Zadru, gdje tata Mislav Vrančić i njegov 6,5-godišnji sin Šimun, predškolac u vrtiću, praktički iz stana jednom nogom mogu zakoračiti na startnu liniju biciklijade.

- Redovito nastupam na virskim biciklijadama, ali sam dosad vozio sam. Šimunu je bila velika želja voziti od Zadra do Vira, pa sam napokon popustio i poveo ga. Imam i mlađega 3,5-godišnjeg Mateja koji bi također vozio bicikl, ali je još uvijek premali. Šimun je sada dovoljno velik za vožnju - kaže nam Mislav u kratkom predahu vožnje od Branimira do virske rive. Šimunu je, s druge strane, ovo bio prvi nastup na biciklijadi koja je od svojega prvog izdanja htjela biti – i uspjela – postati obiteljsko okupljanje i druženje.

- Bilo mi je lijepo na početku dok moj prijatelj Toni nije odustao u Diklu, pa mi je onda bilo nešto manje lijepo, ali najljepše je ipak bilo na kraju kada sam došao na cilj - veselio se Šimun uspješno izvršenoj biciklističkoj misiji. Jednaki entuzijazam pokazao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Rajko Radović koji je prvo odvozio biciklijadu, a potom se pridružio djelatnicima restorana Kotarina s kojima je biciklistima dijelio porcije pašte u slasnom mesnom šugu.

- Europski je tjedan mobilnosti koji se ove godine obilježava nizom manifestacija s ciljem promoviranja korištenja alternativnih načina prijevoza, kao što su hodanje i vožnja biciklom. Na Viru smo se odavno odlučili razvijati kao cikloturistička i izletnička obiteljska destinacija, tako da smo se s našom biciklijadom rado pridružili onim gradovima i mjestima koji promoviraju zdrave aktivnosti - istaknuo je Radović dodatni razlog okupljanja biciklista i rekreativaca na otoku, a neki su od njih, kao i uvijek, bili najsretniji nakon nagradnog izvlačenja. S obzirom na dvostruku promociju biciklizma i zdravog načina života – destinacijske kompanije Vir turizam koja je organizator biciklijade te tvrtke Zadar Outdoor koja je sudjelovala u kampanji Krećite se s nama – nagrada je bilo više nego inače. Čak 27 kompleta biciklističke opreme u poklon paketima I love Vir otišlo je ruke sretnih sudionika biciklijade, dok je 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike ostao na Viru. Dobila ga je Zagrepčanka i virska vikendašica iz naselja Miljkovica Ljiljana Letec, koja je na biciklijadi sudjelovala sa suprugom Grozdanom.

- Na Viru smo četiri godine gdje ljetujemo i iznajmljujemo apartmane. Ova me biciklijada motivirala da vikend provedemo na otoku, jer suprug i ja volimo šetnje i vožnje biciklom. Tjedan je mobilnosti, pa nije dovoljno samo čitati o manifestacijama već aktivno sudjelovati - objašnjava gospođa Ljiljana razloge sudjelovanja na virskoj biciklijadi, pa je bicikl očito došao u prave ruke.

- Odličan je osjećaj, već dugo vremena nisam dobila ništa. Bilo je to pravo iznenađenje kada su pročitali moje ime, a bicikl ću pokloniti sinu. Moram kazati kako je biciklijada od Zadra do Vira prekrasno druženje. Vozili smo cijelim putem s ljudima koje nismo poznavali i lijepo se družili - dodala je dobitnica nagradnog Mountain Bikea. A kompletne biciklističke opreme dobili su: Ivan Čačić, Ana Kandasić, Štefica Miljanović, Grozdan Letec, Aleksander Sekula, Niki Nikić, Snježana Pavić, Vito Korolija, Marija Čular, Ivan Čular, Ivan Lužar, Dominik Brkljača, Bartul Mitrović, Jadranka Fortuna, Marija Seljček, Jörg Kramer, Ivan Serdarušić, Davor Jokšić, Ante Gospić, Mladen Bubić, Ljiljana Ugrinić, Šime Bajlo, Ivan Kerhlanko, Ana Živković, Mia Živković, Zorica Škofić i Toni Premić.

Najznačajniji biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji uspješno su organizirali destinacijska menadžment kompanija Vir turizam s direktoricom Kristinom Perić i event menadžericom Darijom Zrilić, uz tradicionalnu suradnju s Biciklističkim klubom Zadar. Logističku podršku pružila su virska općinska poduzeća Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, kao i zadarska Prometna policija i Služba hitne medicinske pomoći. Glavni sponzor bila je Općina Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir. Na virskoj rivi svirao je zadarski bend Hot Stuff, a za osvježenje i okrjepu pobrinuli su se djelatnici restorana Kotarina.

 

 

Tvrtka Zadar Outdoor, kao partner Vir turizma, sudjelovala je na virskoj biciklijadi radi promocije Europskog tjedna mobilnosti. IVA BENCUN kaže:

PORUKA O OČUVANJU OKOLIŠA I ZDRAVOG KRETANJA POSEBNO JE NAMIJENJENA NAJMLAĐIMA

 

Bicikl umjesto automobila, a može i šetnja – tako bi se najkraće mogao opisati protekli tjedan u kojemu se širom Europe održavala manifestacija Europski tjedan mobilnosti. Ovogodišnja kampanja održana je pod geslom Krećite se s nama, a na Vir je dovela članice tvrtke Zadar Outdoor koje još od ranije surađuju s destinacijskom kompanijom Vir turizam na proljetnom Outdoor festivalu. Cilj je svima isti: poticanje javne svijesti i aktivnosti građana u borbi protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.

- Što više i češće biciklirati, jedna je od poruka koju smo željeli poslati sudjelovanjem na virskoj biciklijadi. Bicikliranje je alternativna vrsta kretanja, pa je to ono što smo zajedno s Vir turizmom poručili u ovom Europskom tjednu mobilnosti - kaže Iva Bencun iz Zadar Outdoora. Zadar je u proteklom tjednu manifestaciju obilježio zdravim doručkom na Branimiru, potom igrama na Forumu, šetnjama s Relaxicama i šetnjom mami s kolicima te obiteljskom potragom za blagom. Biciklijada od Zadra do Vira bila je poput šlaga na torti.

- Postoji više od 2.700 europskih gradova priključenih manifestaciji, pa organizacijom raznih evenata u tjednu mobilnosti šaljemo poruku i približavamo ideju zdravog kretanja i čistog okoliša. Na Vir smo došli upravo s tom porukom, a posebno je namijenjena najmlađima - zaključila je gospođa Bencun.

 

ŠIME BAJLO. Legendarni zadarski biciklist dobio je komplet biciklističke opreme od poduzeća Vir turizam i klasični model bicikla na poklon od tvrtke Zadar Outdoor.

NE POSUSTAJEM NITI NAKON DVA INFARKTA, DNEVNO VOZIM DESETAK KILOMETARA

 

Veliki biciklistički šampion Šime Bajlo ne posustaje niti u osamdesetoj godini života. Uredno se Bajlo prijavio za virsku biciklijadu te odvozio desetak kilometara, a potom se na Viru pridružio biciklističkoj zabavi i obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Kao četverostruki prvak Jugoslavije i sudionik svih značajnih europskih biciklističkih utrka, Bajlo ima samonametnutu obavezu promoviranja biciklizma kao zdravog načina života i životnog stila. U tom naumu, kaže, nisu ga zaustavila niti dva infarkta.

- Uvijek sam spreman dati doprinos ovakvim manifestacijama. Nije to u mojim godinama uvijek lako, ali osjećaj je uvijek dobar. Na Viru se uostalom dobro osjećam - kaže šjor Šime koji je na otok došao u društvu supruge Mirele. Dolazak na otok za gospodina Bajla imao je kontekst odavanja počasti: bio je među onima koji su dobili komplet biciklističke opreme na nagradnom izvlačenju Vir turizma, dok mu je tvrtka Zadar Outdoor poklonila prekrasni klasični model bicikla. U domu Mirele i Šime Bajla bit će na počasnom mjestu, među četrdesetak različitih modela koje ima u vlasništvu.

- Lijepa je, zaista lijepa. Sviđa mi se njezin stil - kaže Bajlo koji je na biciklima prošao milijune kilometara vozeći utrke oko Bugarske, Engleske i Poljske, potom dionicu Berlin-Prag-Varšava, pa utrke oko Tunisa i dijela afričkog kontinenta. Upoznao je sve vodeće bicikliste svoga vremena koji su postali vrhunski biciklistički profesionalci, dok je Bajlo kao reprezentativac Jugoslavije bio amaterski vozač.

- Mnogi su od njih bili amaterski biciklisti, a kasnije su postali velikani biciklizma - ponosan je Bajlo na epohu u kojoj se družio s najvećim biciklistima. Tada je rezultatima i uspjesima stekao slavu kao najveći zadarski, dalmatinski, hrvatski i jugoslavenski šampion.

- Ne posustajem ni sada. Dnevno vozim oko deset kilometara, jer je to jednostavno moj životni stil - poruka je najvećeg zadarskog biciklističkog prvaka.

Naslovnica Regional

Najčitanije

POMOZIMO! VAPAJ BLAŽENKE JURIČIĆ Sin i ja živimo na ulici, nitko mi ne želi iznajmiti stan jer sam bolesna. Dijalizu radim u autu i krijem se od ljudi. Dajte mi sobicu, samo da se dostojanstveno liječim

Sin i ja živimo na ulici, nitko mi ne želi iznajmiti stan jer sam bolesna. Dijalizu radim u autu i krijem se od ljudi. Dajte mi sobicu, samo da se dostojanstveno liječim
Molim vas, nemam više snage ni za što, rekoše mi da mi ostaju samo novine i upoznavanje javnosti. Valjda će s...
Sin i ja živimo na ulici, nitko mi ne želi iznajmiti stan jer sam bolesna. Dijalizu radim u autu i krijem se od ljudi. Dajte mi sobicu, samo da se dostojanstveno liječim

ŽENA, MAJKA, ŽRTVA Potresna priča o Jeleni B., ženi koja je godinama zlostavljana i silovana - od vlastitog supruga: 'Sjećam se i prvog šamara, mislila sam, proći će, a onda je uslijedila duga bračna agonija...'

Potresna priča o Jeleni B., ženi koja je godinama zlostavljana i silovana - od vlastitog supruga: 'Sjećam se i prvog šamara, mislila sam, proći će, a onda je uslijedila duga bračna agonija...'
Danas 60-godišnja Jelena B. prvi je šamar od "svog muškarca" dobila još prije braka. Bila je...
Potresna priča o Jeleni B., ženi koja je godinama zlostavljana i silovana - od vlastitog supruga: 'Sjećam se i prvog šamara, mislila sam, proći će, a onda je uslijedila duga bračna agonija...'

NAŠA JE NOVINARKA PRIHVATILA IZAZOV I VRATILA VRIJEME 25 GODINA UNATRAG, BEZ MOBITELA I INTERNETA Jesi svjesna kako bolesno izgledaš? 'Nisam znala koliko je sati, putem sam se sudarala s ljudima, a evo što sam shvatila na kraju...'

Jesi svjesna kako bolesno izgledaš? 'Nisam znala koliko je sati, putem sam se sudarala s ljudima, a evo što sam shvatila na kraju...'
Ovo je grozno. Uopće se ne sjećam kako pisati na papiru. Na ovoj, tek trećoj rečenici slova mi već bježe (ili bi...
Jesi svjesna kako bolesno izgledaš? 'Nisam znala koliko je sati, putem sam se sudarala s ljudima, a evo što sam shvatila na kraju...'