StoryEditorOCM
RegionalGDJE JE ZAPEO VELIKI PROJEKT ZDRAVSTVENOG TURIZMA U BIOGRADSKOJ BOLNICI

Fuzul: "Niste zaradili ni kune", Marcelić: "Krivi je tajming"

Piše AVŠ
26. rujna 2019. - 10:52
nn

Prije nepuna tri mjeseca, početkom srpnja ove godine, Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na moru ponosno je predstavila veliki zaokret u svom poslovanju: pilot projekt zdravstvenog turizma gdje je pet bolničkih soba pretvoreno u hotelske apartmane visoke kategorije u kojima pacijenti privatno mogu boraviti za 495 po danu. Za tu cijenu imaju smještaj s pogledom na more, televiziju, klimu i prostor za blagovanje, a u rekonstrukciju i uređenje bolničkih apartmana za turističku namjenu uloženo je milijun i 250 tisuća kuna koje je osigurala Zadarska županija.

To je, kako je tada najavljilo čelništvo bolnice zajedno s prvim ljudima grada i županije, prvi veliki korak prema financijskoj samoodrživosti ove zdravstvene ustanove koja je nagomilala čak 30 milijuna kuna duga i u pitanju je njezin opstanak. Ukratko rečeno, ovom ekstra uslugom “krpao” bi se ogroman financijski minus u bolničkom proračunu.

- Znate li koliko su do danas zaradili na tim sobama koje će ih spasiti od propasti? Niti jedne, jedine kune! Pitajte službeno vodstvo bolnice koliko su do sada pacijenata imali u tim sobama čije uređenje, usput rečeno, nije koštalo milijun kuna već 1.75 milijuna ili 236 tisuća u eurima. Kad to podijelite sa pet soba prosječne veličine između 12 i 14 kvadrata, ispada da je za „rekonstrukciju" i opremanje po sobi u iznosu plaćeno 350 tisuća kuna s PDV-om ili 47.300 eura- kaže Ante Fuzul (MODES), dopredsjednik biogradskog Gradskog vijeća, dodajući kako sam izgled tih soba dovoljno govori kako nije riječ visokostandardnom smještaju.

- U okolnim kućama oko bolnice ima bolje uređenih soba i apartmana, a klima, internet, televizija i zahod s kupatilom sigurno ne spadaju u ništa ekstravagantno da bi opravdali cijenu od 495 kuna po noćenju. U tim sobama, koje po kategorizaciji uopće nisu “vrhunski apartmani” kako ih nazivaju već sobe s WC-om I kupatilom, nalazi se krevet koji se uobičajeno nalazi u bolnicama, Led televizija s ekranom od 82 centimetra koji u Pevecu košta do 2000 kn i fotelja i ormar 80 cm širine. Kako to “uređenje” može koštati toliko novaca, nikome nije jasno- kaže Fuzul.

Je li točno ono što tvrdi Fuzul, kako sobe za zdravstveni turizam do sada nisu zaradile niti kune, pitali smo jučer ravnatelja biogradske bolnice Andriju Marcelića. On nam je prvo rekao kako ne želi komentirati ništa što je Fuzul govorio o zdravstvenoj ustanovi kojoj je na čelu i kako “ništa rečeno nije točno”. Međutim , na naše pitanje koliko je pacijenata do sada boravilo u tim sobama, Marcelić je priznao kako do sada još nisu imali gostiju.

- Upravo ovih dana krećemo s punjenjem tih soba. Imamo upite i dogovorene pacijente, ljudi su zainteresirani. Mi nimalo ne sumnjamo u uspješnost ovog projekta, ali on mora zaživjeti s vremenom, ne ide to na botun- kazao nam je ravnatelj Marcelić, dodajući kako je razlog zašto su sobe do sada bile prazne “loš tajming”.

- Ti apartmani u promet su pušteni u kolovozu, a kako bolnica preko ljeta ne radi operativni pogon osim onog nužnog, tek sada dolazi vrijeme kada će pacijenti tražiti postoperativni oporavak i rehabilitaciju- objašnjava Marcelić.

Biogradska bolnica s 230 zaposlenih i tradicijom dugom od 80 godina trenutno se nalazi u iznimno teškoj situaciji, s drugom od 30 milijuna kuna koje država ne planira sanirati jer je riječ o specijalnoj bolnici. Teret tog duga na sebe će morati preuzeti Grad Biograd i Zadarska županija, kao vlasnik bolnice, no kako je u oba slučaja to veliki financijski zalogaj, najvjerojatniji scenarij je spajanje sa zadarskom bolnicom. Fuzul kaže kako nije slučajno da je projekt zdravstvenog turizma pompozno predstavljen baš u vrijeme kada su krenule glasine o gašenju bolnice i to zbog 90 tisuća kvadrata vrijednog zemljišta uz more koji će se njezinim nestankom jednostavno- rasprodati.


 

25. travanj 2024 12:37