StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: TESTIRALI SMO KAKO DJELUJE NOVA POPULARNA ANESTEZIJA U ČAKOVEČKOJ BOLNICI

'Svi su zadovoljni, zovu nas žene iz drugih županija, žele roditi kod nas!'

Piše Ivana Krnić / JL
27. rujna 2019. - 18:54
ded

Jednom davno anesteziolog je došao pogledati predstavu u cirkusu. Pokraj njega je prošao čovjek rukom razrezanom od ramena do lakta, a on se unatoč tome sumanuto smijao. Zabrinuti anesteziolog pitao je čudnog čovjeka boli li ga i čemu se smije.

Cirkusant nije imao pojma da mu je ruka razrezana i nije osjećao nikakvu bol te je anesteziologu rekao da je zbog nastupa udisao plin za smijanje.

I tijekom šivanja ruke se smijao, a anesteziolog je taj plin počeo koristiti u medicinske svrhe. Ovo je urbana legenda o počecima korištenja rajskog plina, odnosno plina smijavca, koji je otkriven 1779. godine.

Danas, 240 godina kasnije, uz njegovu pomoć, porođajnim mukama u brk smiju se čakovečke trudnice. Naime, 16. kolovoza korištenje rajskog plina postalo je standard u Županijskoj bolnici Čakovec, donosi Jutarnji list.

Dušični oksidul

Dr. Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju, objasnila je da je rajski plin uveden na inicijativu Odjela uz podršku uprave bolnice.

- Riječ je o medicinskom plinu koji se sastoji 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika. Kod rodilja ga koristimo za vrijeme poroda, kako bismo otklonili strah i umanjili bol - pojasnila je dr. Topličanec.

Plin se nalazi pokraj rodilje, tako da ona sama uzima masku i udiše plin po potrebi. Primjerice, za vrijeme trajanja trudova žena dublje diše, samim time uzima veću količinu plina te se opušta.

Kao i sve, i to može imati nuspojave, ali u ovom slučaju one nisu značajne i javljaju se kod vrlo malog postotka žena.

- Neke žene osjetit će vrtoglavicu, neke mučninu ili nagon na povraćanje, a neke će biti euforične. Rijetko, odnosno kod jedan posto, može se javiti osjećaj pritiska u srednjem uhu ili nadutost. No, to je toliko rijetko da možemo reći da je zanemarivo - kaže dr. Topličanec.

Plin se dobiva na medicinsku indikaciju, no kako je riječ o novosti u bolnici, dobije ga svaka žena koja ga zatraži.

- Naravno, dovoljno smo iskusni da znamo procijeniti koliko ženu boli i koliko je prestrašena. Ipak, postoje situacije kada se plin ne smije dati. Kod uredne trudnoće i zdrave žene nema ograničenja, a kod žena sa srčanim bolestima, oboljenjima središnjeg živčanog sustava ili s drugim, rjeđim bolestima se izbjegava - navodi liječnica.

Da žene reagiraju pozitivno, pokazuje i anketa prema kojoj je čak 80 posto žena koje su rodile uz pomoć rajskog plina reklo da bi ga uzelo i na sljedećem porodu, za razliku od žena koje su rodile uz pomoć epiduralne, a kojih bi se samo 30 posto odlučilo ponoviti tu vrstu smanjenja boli.

- Jako smo zadovoljni i žene su zadovoljne. Počeli su nas čak zvati iz drugih županija sa željom da žene rode kod nas - kaže liječnica.

Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja na Odjelu rodilišta s rađaonicom i patologija trudnoće, koja je porodila nebrojen broj djece, kaže da je u samo mjesec dana čak 40 žena rodilo uz rajski plin.

- Maska se stavlja na indikaciju ginekologa, a ponekad i po želji rodilje. Naravno da je pritom važno kakvi su joj trudovi. Maska i filtar se mijenjaju za svaku ženu. Dakle, kad stiže trud, a pogotovo kad se približava njegov vrhunac, žena primi masku i udiše punim plućima. Udahne i izdahne, a kako trud prođe, ona skida masku jer joj više ne treba - kaže Cecarko Vidović i dodaje da rajski plin drži još dvadesetak sekundi nakon skidanja maske.

Ubrzano opuštanje

Plin na svaku ženu djeluje različito. Uglavnom se opuste.

- To je važno jer kada imamo trudove, proizvodimo oksitocin, hormon ljubavi. On se izlučuje tijekom vođenja ljubavi, orgazma i poroda. Također, tijekom trudova žena izlučuje veliku količinu endorfina, hormona sreće. Endorfin je prirodni analgetik - kaže primalja i dodaje da žena, kada je prestrašena i ukočena, izlučuje manju količinu endorfina ili ga čak blokira, tako da nestaje prirodnog analgetika i osjeća se velika bol.

Tu nastupa rajski plin, koji opušta i pomaže ženama da ne blokiraju endorfin.

- Bolovi ne popuštaju do kraja, ali žena se opusti, opuste se mišići, a kako je i maternica mišić, lakše se podnose. Vrijeme poroda skrati se i do dva sata, što u konačnici znači lakši porod. Također, kod žena koje rađaju uz rajski plin puno je manji postotak carskih rezova i epiziotomije - navodi Cecarko Vidović i dodaje kako je jedino ograničenje da se smije koristiti najviše šest sati.

Žene koje su rodile drugo ili treće dijete, a sada su prvi put rađale uz plin kažu da su iskustva neusporediva. Primalja kaže da je posebno dobar za žene koje su anksiozne i tjeskobne.

- Ponekad mislimo da se prvorotke više boje jer ne znaju što ih čeka i jer su pročitale svašta, ali iskustva govore da se zapravo više boje žene koje su već rodile jer znaju o kakvoj je boli riječ - priča primalja. Kao benefite rajskog plina navodi i činjenicu da je potpuno bezopasan za bebu.

Naime, svaki lijek koji žena dobiva u trudovima prolazi kroz posteljicu, pa to dobije i novorođenče. Takva je novorođenčad uspavana kada se rodi. Rajski plin ne prolazi kroz posteljicu i samim time ne šteti novorođenčetu. Djeca su nakon poroda zdravo ružičasta i krepko plaču, što je važno zbog prvog kontakta s djetetom.

Boca za 2200 kuna

Jedna od 40 čakovečkih rodilja koje su koristile rajski plin je i Dina Bratovšćak, koja je prije nekoliko dana rodila svoje prvo dijete, malenu Miju.

- Ovo mi je bio prvi porod i naravno da sam imala strah, no rajski plin mi je pomogao da porod ostane lijepo iskustvo i meni i suprugu - priča svoje iskustvo Dina. Za mogućnost poroda us pomoć rajskog plina čula je još prije, ali i na samom joj je porodu ponuđena maska.

- Teško mi je reći što se točno dogodilo, ali nisam se bojala i rodila sam vrlo brzo. Naravno, nisam se smijala jer sam ipak rađala, ali kada bih jednog dana opet rađala, definitivno bih uzela rajski plin i zaista ga mogu preporučiti svima - kaže mlada mama.

Upravo to, pozitivno iskustvo poroda motiviralo je ravnatelja doc. dr. sc. Tomislava Novinščaka da za bolnicu nabavi uređaj.

- Treba uvijek ulagati u ljude, a ljudi nisu samo zaposlenici nego i pacijenti.

Porod svima treba ostati u sjećanju kao lijep čin, a ne kao trauma. Naravno, ovo je trošak za bolnicu, ali tu smo za naše pacijente - kaže Novinščak i zaključuje da je s tvrtkom koja im isporučuje rajski plin potpisan okvirni sporazum od oko 100.000 kuna. Boca deset litara plina stoji 2200 kuna i dostatna je za četiri do pet poroda.

16. travanj 2024 14:46