StoryEditorOCM
RegionalFOTO: VELIKA SVEČANOST, DODJELA ZAHVALNICA, PRIZNANJA I MEDALJA

Obilježeno četvrt stoljeća DVD-a Sv. Filip i Jakov!

Piše Zadarski.hr
27. rujna 2019. - 21:32
DSC00043-min.JPG

Povodom 25. godina postojanja DVD-a Sv. Filip i Jakov održana je sjednica DVD- a po „prijedlogu protokola svečane sjednice" Hrvatske vatrogasne zajednice.

DVD Sveti Filip i Jakov osnovan je 31.08.1994. godine u vrijeme Domovinskog rata za područje Općine Sv. Filip i Jakov odnosno mjesta Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar, Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje. Osim što djeluje na području općine na poziv županijskog vatrogasnog zapovjednika djeluje i van općine sukladno Zakonu o vatrogastvu. Prvi Upravni odbor tako su činili Ivo Eškinja kao predsjednik, Joško Majica kao zapovjednik, Anđelko Erstić kao zamjenik zapovjednika, Slavko Fantina kao tajnik te Željko Eškinja kao član. Prvi delegat – predstavnik DVD-a u Skupštini VZZŽ (vatrogasne zajednice Zadarske županije) bio je Milivoj Milat.

Skupštinu održanu u četvrtak vodio je predsjednik DVD-a i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, a započela je državnom te vatrogasnu himnom i minutom šutnje preminulim članovima te poginulim Hrvatskim braniteljima i vatrogascima u Domovinskom ratu.

"Pozdravljam sve prisutne i ovim putem se zahvaljujem ne samo njima nego i ostalim svim članovima DVD-a Sv. Filip i Jakov, Biograd, ostalim prisutnim postrojbama te Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zadra i Zadarskoj županiji na svim omogućenim financijskim sredstvima i međusobnoj sinergiji koja je ostvarena između Županije i profesionalnih vatrogasaca. Hvala vam još jednom što ste svojim dolaskom uveličali ovu sjednicu", rekao je predsjednik DVD-a Zoran Pelicarić.

Uspješan dugogodišnji rad i vidljiv napredak

Na dugu povijest DVD-a Sv. Filip i Jakov u svom izlaganju osvrnuo se zapovjednik Joško Majica, koji je iznio izvješće o radu i djelovanju DVD-a Sv. Filip i Jakov u proteklih 25 godina.

"Unatoč ratnom razdoblju DVD je počeo dobro sa radom te se kroz par mjeseci nabavilo prvo vozilo, autocisterna Fap iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb. Uz to što je služila za gašenje požara, cisterna se koristila za prijevoz vode domaćinstvima, 1995. godine dobili smo agregat za vodu Rosenbauer od Vatrogasne Zajednice Zadarske Županije, a od općine smo dobili prostoriju koja je služila kao skladište".

Zapovjednik Majica nastavlja da je u prvih šest godina DVD djelovao u dosta skromnim uvjetima :

"2000. godine od VZZŽ-e dobili smo prvi mobitel i radio-vezu, 2001. dobili smo još jedan agregat za vodu Rosenbauer kao donaciju iz Njemačke, te kombi vatrogasno vozilo Cheveroolet iz Švicarske a u suradnji sa VZZŽ-e počeli su se provoditi tečajevi osposobljavanja za zvanje vatrogasac, za desantiranje helikopterom te navođenje kanadera. Od 2001. godine sve se češće vozi voda po mjestima u zaleđu naše općine kroz ljetni period, a u škole Sikovo, Raštane Donje i Gornje tokom cijele godine. U prosjeku se godišnje preveze oko 500 cisterni vode, a 2017. godine zbog velike suše prevezeno je rekordnih 1000 cisterni", rekao je zapovjednik Joško Majica.

Osvrnuo se i na mnogobrojne uspješne suradnje s Općinom Sv. Filip i Jakov i mnogim lokalnim udrugama:

"2005. godine dobivamo od općine na korištenje radionu koja je do tada bila u vlasništvu Poljoprivredne Zadruge NOVA ZORA gdje smo uredili prostorije za dežurstvo, garažu, spremište i sanitarne čvorove, te smo stekli minimalne uvjete za dežuranje sezonaca, a od 2015. godine zapošljavamo dva vatrogasca tokom cijele godine, koji su položili stručne ispite za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija. 2006. godine nam je donirano navalno vatrogasno vozilo TAM, a

2007. i 2008. godine iz Nizozemske od Sjaaka Vermulen do kojeg smo došli zahvaljujući našem mještaninu i članu Društva, doktoru Milivoju Vuletiću dobili smo zapovjedno vozilo Ford escort karavan i malo tehničko vozilo Mercedes. Prošle 2018. godine zahvaljujući općinskom vijeću Općine Sv. Filip i Jakov kao i načelniku općine Zoranu Pelicarić, VZZŽ i Udruzi Napredak nabavili smo navalno vatrogasno vozilo u vrijednosti 400 tisuća kuna" istaknuo je zapovjednik Joško Majica.

Dodjeljena priznanja

Sukladno prijedlogu Komisije za priznanja i odlikovanja dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov na skupštini je zapovjednik Joško Majica dodijelio i brojna odlikovanja, priznanja i zahvalnice pojedinim članovima DVD-a Sv. Filip i Jakov kao i institucijama, te osobama koje su isto zaslužili.

Zahvalnice su dodijeljene Anti Škari, Kristijanu Coliću, Filipu Anti Eškinji, Mislavu Mikasu, Ivanu Baričiću, Nikoli Perkoviću, Nikoli Zriliću te Ivanu Majici.

Priznanja su dobili: Željko Šoša – predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske Županije, Boris Jović – županijski vatrogasni zapovjednik, Milan Ročak – predsjednik DVD-a Općine Sukošan, Denis Brzić – predsjednik Udruge „Napredak" Sveti Filip i Jakov, Zoran Pelicarić – načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, Klara Eškinja Glavan – dugogodišnja direktorica TZO Sv. Filip i Jakov, Restoran PIKOLO – Priznanje preuzima Ante Milat-počasni član DVD-a, Marcelo Baričić- dugogodišnji predsjednik nadzornog odbora DVD-a, Milivoj Milat – prvi predstavnik-delegat DVD-a Sv. Filip i Jakov u Skupštini VZZŽ (vatrogasne zajednice Zadarske županije), Slavko Fantina – član Upravnog odbora u osnivanju, Željko Eškinja – član Upravnog odbora u osnivanju, Ivo Eškinja – član Upravnog odbora u osnivanju, te dugogodišnji predsjednik, 23 godine predsjedničkog mandata u DVD-u Sv. Filip i Jakov.

Brončane vatrogasne medalje: Niko Erstić, Željko Morović, Denis Erstić, Damir Mikulić, Damir Majica, Martin Brkljača, Slaven Mikas, Mišo Barbaroša, Stjepan Marko Batur, Luka Petrina, Lovre Katalinić, Nikola Miljanić.

Srebrna vatrogasna medalja dodjeljuje se: Ante Tot , Antonio Zrilić, Mario Eškinja, Igor Batur, Mario Milat.

Vatrogasna spomenica za 20 godina članstva : Dario Batur, Anastazio Eškinja, Željko Baričić.

"Na kraju zahvalilo bi se svim donatorima, sponzorima, suradnicima, članovima kao i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli u radu DVD Sv. Filip i Jakov, a najviše Općini Sv. Filip i Jakov, VZZŽ, udruzi Napredak, TZO. Sv. Filip i Jakov, Plodinama, te se nadam i daljnjoj uspješnoj suradnji. Hvala i živjeli", zaključio je Joško Majica.

24. travanj 2024 16:04