StoryEditorOCM
RegionalU VUKŠIĆU PROSLAVLJEN BLAGDAN SV.MIHOVILA

Blagoslovljen kip Gospe iz Međugorja kojeg je darovao HKUD sv. Marko Vionica

Piše Marko Ledenko - Mane
30. rujna 2019. - 17:28
Blagoslov kipa Gospe iz Međugorja u crkvi sv. Mihovla.JPG

U crkvi Sv. Mihovila u Vukšiću, 29. rujna svečano je proslavljen blagdan sv. Mihovila nebeskog zaštitnika župe Lišane. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih župa, predvodio je župnik fra Božo Mandarić u koncelebraciji s vukšićkim sinom fra Branimirom Šegotom. Slavlje je uljepšao mješoviti crkveni zbor s poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.

- Draga braćo i sestre danas mi trebamo biti radosni, jer slavimo velikog sveca zaštitnika naše župe sv. Mihovila. Ima mnogo ljudi koji svjedoče da su po zagovoru sv. Mihovila spašeni od raznih nevolja. Sv. Mihovila se prikazuje s vagom, jer on važe našu dušu kada dođemo pred božje lice . Neka nas nebeski zaštitnik sve skupa zagovara i prati u našem životu – rekao je na kraju fra Božo Mandarić.

Župnik fra Božo Mandarić svečano je blagoslovio kip Gospe iz Međugorja, kojeg je darovao HKUD sv. Marko Vionica Općina Čitluk, prigodom nedavnog bratimljenja u crkvi sv. Kate s pjevačkom skupinom Vukšićkim bećarima. Na misi je bilo nazočno nekoliko članova HKUD-a sv. Marko iz Vionice. Fra Božo se u ime župe od srca zahvalio HKUD-u sv. Marko Vionica, na predivnom daru kipa Gospe iz Međugorja. Fra Božo Mandarić zahvalio se vukšićkom sinu fra Branimiru Šegotu i svim nazočnim vjernicima, što su uveličali veliko slavlje svetkovine sv. Mihovila.

Nakon misnog slavlja vjernici su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika. Dva dana prije blagdana sv. Mihovila, 27. rujna 1991. pobunjeni srbi su okupirali Vukšić, spalili župnu crkvu, minirali dvije mjesne crkve Sv. Kate i mučki ubili devet nevinih civila uglavnom starije dobi. Nakon povratka kućama u obnovi porušenih ognjišta, mještani nisu zaboravili hram nebeskog patrona župe. Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996. a 2008. dobila je i nova zvona. Poslije mise domaćini su zaigrali biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme i tako obnovili tradiciju.

 

19. travanj 2024 11:34