StoryEditorOCM
RegionalPRVA OVOGODIŠNJA BERBA MASLINA OBAVLJENA U MASLINIKU U ŽMANU

Morovići ubrali prvih 600 kila, a u meljavi postigli radman od 10,6 posto

5. listopada 2019. - 16:01
masline_morovic1

U masliniku Nives i Gorana Morovića u Žmanu na Dugom otoku u petak je počela berba maslina, te je ovaj bračni par time neslužbeno otvorio sezonu berbe u Dalmaciji, a najvjerovatnije i u Hrvatskoj.

Morovići su u petak ubrali oko 600 kg maslina sa stabala sorti lećino, pendolino i grambučela te su od te količine dobili nešto više od 60 litara ulja jer je radman bio 10,6 posto. To je za ovako ranu berbu izuzetno dobar rezultat. Takav radman već početkom listopada pokazuje da bi ovogodišnja maslinarska sezona mogla biti jako dobra. Naravno u onim maslinicma gdje uroda ima, u kojima su prašnja i oprašivanje prošli uredno i koje nije zahvatila kakva elementarna nepogoda poput tuče ili posolice koje je ove godine pogađali zadarsko zaleđe.

Goran Morović koji je porijeklom i maslinama vezan za Dugi otok, a poslom i mjestom stanovanja za Split, zadovoljan je prvom berbom u svom ekološkom masliniku od 1.000 stabala, pogotovo zato što su svi plodovi zdravi, bez uboda maslinove muhe.

Mi svoje masline beremo isključivo ručno pa samo odmah primjetili da se plod lako odvaja od peteljke, u kasnijem prebiranju plodova, jer obavezno odvajamo peteljke, gotovo da ih i nije bilo, što govori o visokom stadiju zrelosti plodova na tim sortama već u ovo doba – rekao je Morović.

Morovići su i prošle godine počeli s berbom već početkom listopada, a njihovo ekstradjevičansko ulje „NAI 3.3“ iz te berbe osvojilo je niz zlatnih i šampionskih priznanja na mnogim najvažnijim maslinarskim smotrama i natjecanjima u svijetu, čak devet.

24. travanj 2024 04:24