StoryEditorOCM
RegionalFOTO: U ŽUPANIJI U TIJEKU RADOVI VRIJEDNI 500 MILIJUNA KUNA

Aglomeracija Nin-Vrsi-Privlaka, uvala Jazine, ribarska luka u Kalima... "Najribarskija smo hrvatska županija!"

Piše L.B. / Promo
16. listopada 2019. - 22:05
JAZINE

Zadarski župan Božidar Longin je u pratnji gradonačelnika Nina Emila Ćurka i načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje razgledao radove na dva projekta u zapadnom dijelu Zadarske županije. Kroz projekt 'Aglomeracija Nin-Vrsi-Privlaka' će se izgraditi mreža vodovoda i odvodnje vrijedna 430 milijuna kuna (s PDV-om), a projektom „Privlački gaz', vrijednim 22 milijuna kuna, produbit će se kanal zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima. Privlački gaz je, podsjetimo, plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te tvrtka Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos će pokriti Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave - grad Nin, te općine Privlaka, Vrsi i Vir.

U ovom, zapadnom dijelu županije, župan je razgledao dio projekata koji su trenutačno u izgradnji u županiji, dok je u organiziranom obilasku sa suradnicima obišao i radove na ostalim projektima, u ukupnoj vrijednosti oko 500 milijuna kuna.

Jedan od njih je u samom Zadru, radi se o završnim radovima na 3. fazi rekonstrukcije obale u luci otvorenoj za javni promet Jazine. U pratnji pročelnika županijskog Odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštre i ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole razgledao je novu šetnicu ispred zgrade „Ljepotice“, koja bi trebala biti dovršena kroz nekoliko dana. Ukupna investicija u trećoj fazi iznosi 6,2 milijuna kuna, dok je cjelokupan projekt vrijedan 21 milijun kuna.

- Projekt je završen u predviđenom roku i mogu reći da smo zadovoljni kvalitetom radova. U provedbi ove faze rekonstrukcije luke Jazine svakako trebamo istaknuti kvalitetnu sinergiju Grada Zadra, Zadarske županije i resornog ministarstva koje nam redovno pruža potporu u našim infrastrukturnim projektima. Grad Zadar će po završetku ovog projekta dobiti modernu, reprezentativnu šetnicu, kakva i priliči najljepšem gradu na Jadranu – rekao je Davor Škibola, dodavši i da su sve palme vraćene na šetnicu.

U pratnji zamjenika Šime Mršića, zadarski je župan obišao i radove na izgradnji ribarske luke u Kalima, u uvali Vela Lamjana. Trenutna faza vrijedna je oko 30 milijuna kuna, a ukupna investicija iznosi više od 40 milijuna kuna. Radove izvodi Kali gradnja d.o.o., a trebali bi završiti do rujna 2020. godine. Investitor je Lučka uprava Zadar koja je za izgradnju osigurala bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu, od čega je 75 posto sredstva iz EU fondova, a ostatak od 25 posto osigurano je iz nacionalnih fondova.

- Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici, naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana. Slijedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu za koju već pripremamo projektnu dokumentaciju - kazao je Longin.

18. travanj 2024 05:17