StoryEditorOCM
RegionalODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU

Branislavu Švonji pravomoćna presuda zbog dovođenja srpskih birača na obrovačko područje!

16. listopada 2019. - 23:27
177523_svonja_ff

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnji Branislav Švonja u listopadu prošle godine osuđen na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine zbog povrede slobode odlučivanja birača.

Presuda koju je na Općinskom sudu u Zadru donijela sutkinja Danijela Zubčić Poljak potvrđena je nakon što je odbijena Švonjina žalba. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta.

U kaznenom postpku na Općinskom sudu u Zadru nedvojbeno je utvrđeno da je Švonja svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im kasnije i dao upute kako će glasati.

Zaključeno je kako oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče listići s uputama. kao olakotna okolnost uzeta je činjenica što dosad švonja nije bio osuđivan.
Priča je izbila u javnost u svibnju 2017. godine kada jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak. Putnici u autobusu čekali su da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i "nadnica" za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo izjadali su se novinarki RTL televizije Nikolini Radić.
Stranka Slobodna Hrvatska potom je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu.

Svoje su sumnje potkrijepili navodima iz RTL -ove emisije u kojoj je organizator više puta decidirano naveo tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića, kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

Nedugo nakon toga istragu je u suradnji s državnim odvjetništvom pokrenula i policija, koja je nakon provedenih izvida za podmićivanje birača osumnjičila Švonju. Kao jedan od dokaza da je počinio kazneno djelo za koje se tereti optužnicom navodi se, među ostalim, i e-mail Dragana Prtine sa privitkom popisa putnika autobusa, te listićem o naputcima kako glasati na lokalnim izborima održanim 21. svibnja 2017.

16. travanj 2024 20:52