StoryEditorOCM
RegionalFOTO: REPORTERI' SLOBODNE' PROĐIRALI SU NAUTIČKIM SAJMOM I OBIŠLI VIŠE OD 400 PLOVILA

Biograd na moru brodova. Evo kakve smo sve "igračke" tamo pronašli....

Piše Matea Gugić
18. listopada 2019. - 14:45
biograd14-171019

– Ovo je naša nova igračka! – rekao je ponosno, uz širok osmijeh, Mladen Peharda pokazujući nam svoj predivni, moderni taksi-katamaran koji je izložio na 21. Biograd Boat Showu.
Odmah nam je taj devetmetarski žuti brod s velikim crnim natpisom "TAXI" upao u oko. Neko smo se vrijeme vrtjeli oko njega i zamišljali ga kako juri morem vodeći turiste s otoka do otoka, pa do nekog lijepog dalmatinskog grada, pa opet negdje na pučinu. Zapravo, izgleda kao morska verzija najpoznatijega taksi-vozila na svijetu, onoga u New Yorku.

– Htjeli smo mu staviti tu prepoznatljivu boju, no naravno da ona neće biti isključivo žuta. Naime, ovaj brod ne mora biti samo za turistički prijevoz putnika. Ovo je polivalentan brod, dakle može biti za ronilački turizam, za snorkeling, za ribarenje, za cjelodnevne izlete ili pak za one kraće, jednostavno za sve, kako si ga tko prilagodi. Upotrebom vakuumske infuzije s jedinstvenim konstrukcijskim rješenjima kroz cijeli brod, dobio se lagan, čvrst i izdržljiv radni katamaran optimiziran na brzine od 14 do 20 čvorova – pojasnio nam je Mladen. Dodao je kako ga oni ipak "forsiraju" za kraće ture.

– Ja vjerujem u zakon velikih brojeva. Znači, što manje naplatiti kartu, a što više tura napraviti. Ipak je to nova igračka, koja ima neku svoju vrijednost. Ako se radi samo jedan izlet dnevno, na našu razmjerno kratku sezonu, pitanje je što se može napraviti. Ali na zakonu velikih brojeva, brod je jako dobro rađen – rekao je Mladen.
Naglasio je da su se ovi brodovi pokazali odličnima na kratkim linijama jer imaju izrazito siguran i ergonomičan izlazak i ulazak ljudi preko pasarele u sredini.

Prvi prototip broda predstavio je 2017. godine također na Biograd Boat Showu, no tada je on bio samo testni, bez kabine i drugih bitnih detalja. Od tada, Mladenov tim iz "Agende Marin" izgradio ih je čak sedam, za koje tvrdi da su izrazito ekonomični i funkcionalni.

Mladen Peharda inače je poznat po svojim turističkim polupodmornicama s kojima se proslavio diljem Jadrana, tako da te njegove žute i crvene polupodmornice možete vidjeti u svim većim turističkim mjestima. Djeca ih obožavaju, a ni roditeljima nije mrsko ukrcati se u jednu od njih. Ipak vjerujemo kako bi se s većim guštom, bez puno razmišljanja, ukrcali na neku od 400 izloženih brodica koliko ih je bilo na ovogodišnjem Biograd Boat Showu. Na lijepom listopadskom suncu izgledale su još luksuznije, tako da im je rijetko koji od mnogobrojnih posjetitelja mogao odoljeti.

– Došli smo iz Zagreba samo zbog ovog sajma. Znamo da je to jedan od najvećih sajmova u istočnoj Europi i bilo nam je šteta, po ovako divnom vremenu, propustiti ovogodišnji Biograd Boat Show – rekao je Marko, koji je došao s djevojkom kako bi zajedno pogledali manje brodove.

– Želja nam je imati jedan za more, ali vidjet ćemo kakve su uopće cijene. Mislim da je lakše planirati nego ostvariti, he-he – priznao je Marko uz osmijeh, aludirajući na modernu, trinaestmetarsku jedrilicu ispred njega.
Zaista ste na ovom sajmu mogli naći što vam srce želi (a bankovni račun možda malo manje): od velikih i malih jedrilica, luksuznih jahti, brzih glisera, do modernih verzija klasičnih dalmatinskih kajića. Bit će vrlo teško odabrati koji će to brod biti izabran kao najbolji na ovogodišnjem sajmu.

Šetajući se među plovilima dugim crvenim tepihom, koji su organizatori postavili duž cijele marine Kornati, gdje se i održava sajam, primijetili smo velik broj stranih gostiju. Moglo se tako čuti francuski, talijanski, ali ponajviše njemački jezik.

– Taj vam se sviđa? – pitali smo mladu njemačku obitelj koja je upravo gledala veliku crnu jedrilicu.
– Ha-ha, puno nam se njih sviđa! Zapravo, da sad kupujemo, ne bi bilo lako odabrati – rekla je Njemica Renata, koja je zajedno sa suprugom i kćeri prvi put u Biogradu na Moru, a tako i na sajmu.
– Kako to da ste odabrali baš listopad za posjet našoj zemlji? – pitamo znatiželjno.
– Pa zbog školskih praznika koji su nama u Njemačkoj sad počeli. I jako smo sretni što smo upravo sad došli jer je vrijeme savršeno, a mjesto prekrasno! – priznala nam je vesela Renata, te dodala kako se nada da smo svjesni da zaista imamo sve: prirodu, i sunce i more, predivne brodove i ukusnu hranu.

Da, možda nekad i smetnemo s uma, mislimo u sebi.

Uz ovogodišnju veliku izložbu brodova, održavaju se i mnogobrojne panel-rasprave te novouvedeni dvodnevni "business to business" događaj, "Croatia Charter Expo".

– Prvi put smo okupili struku koja nas je molila za jedan dio na sajmu i to smo im sa zadovoljstvom omogućili. Ključ uspjeha Biograd Boat Showa upravo je u komunikaciji i dobroj suradnji s izlagačima. Na ovom kongresnom programu, "business to business", potičemo poslovanje, što nam je svima cilj. Mi smo malo, ali vrlo inovativno mjesto i mogu s ponosom reći kako možemo stajati uz sam bok svjetski poznatim nautičkim sajmovima – istaknuo je direktor nautičkog sajma Biograd Boat Show Milan Šangulin, koji je podsjetio kako je početak sajma, te davne 1999. godine, bio vrlo skroman.

– Ne biste vjerovali, ali počeli smo sa samo pet izlagača, da bi u dvadeset godina ova manifestacija postala jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi, koji posjeti više tisuća posjetitelja – pohvalio se Šangulin, te zaključio kako ne trebamo biti skromni jer vrlo lako možemo postati nautička velesila.

Svi kažu da smo velesila
I statistike da možemo postati nautička velesila idu nam u prilog. Kako su naglasili gotovo svi govornici na ovogodišnjem Biograd Boat Showu, od potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića, predsjednika Uprave "Ilirije" i domaćina sajma Gorana Ražnjevića, gradonačelnika Biograda Ivana Kneza, župana Božidara Longina, sve do tajnika u Ministarstvu mora Josipa Bilavera te same predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska se može pohvaliti da spada u sam vrh nautičkog turizma sa svojih pet tisuća čarter-plovila, oko 140 luka nautičkog turizma, 17 tisuća vezova te više od tisuću čartera. Također, svi su istaknuli kako su nautičari najbolji gosti jer troše više od 120 eura po danu, a oni u čarteru čak 183 eura. Samo u Biogradu na Moru nautičari čine 25 posto gostiju.

20. travanj 2024 06:15