StoryEditorOCM
RegionalHRVATSKA PUNA MUČENJA

Novi provokativni plakati, aktivisti poručuju: Istina je snažnija od vaših pendreka, rotirki i ćelija! Ovo više govori o Hrvatskoj od izlizanih turističkih slogana

Piše PSD
30. listopada 2019. - 14:07
mig.JPG

 

Najpoznatije, umjetnički najzanimljivije i najprovokativnije plakatno mjesto u Hrvatskoj, a možda i šire, ono u Cisti Provo, na privatnoj parceli obitelji Borisa Šituma, ima nove plakate, i to dva - piše Slobodna Dalmacija.

“Dobrodošli u Hrvatsku” i “Hrvatska puna mučenja” – jezikom turističkih slogana “Welcome to Croatia” i “Croatia full of torture” – najnoviji su jumbo plakati postavljeni u Cisti Provo.

Akciju postavljanja plakata osmislila je Grupa aktivistkinja i aktivista. Oni u izjavi za medije, preko Inicijative “Dobrodošli”, poručuje da su plakati u Cisti Provo, nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom, podignuti nekoliko dana nakon što je Europska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

- U ime ulaska u Schengen u Hrvatskoj je normalizirano i institucionalizirano nasilje, a to je nedopustivo. Godinama se izvještava o nezakonitim protjerivanjima i zatvaranjima izbjeglica i migranata, o policijskom nasilju, zlostavljanju i mučenju kojemu su izloženi pojedinci i grupe, muškarci i žene, odrasli i djeca.

Ovom akcijom želimo poručiti da nikad nećemo pristati na takvo stanje stvari. Nikada nećemo povjerovati policijskim lažima i neuvjerljivim priopćenjima - objašnjava u izjavi Grupa aktivista, izravno se uključujući u raspravu između humanitarnih organizacija, pučke pravobraniteljice Lore Vidović te stranih i dijela hrvatskih medija s jedne strane, kao i hrvatske policije i Vlade s druge strane.

Grupa, čiji će plakati u Cisti Provo ostati mjesec dana, dodaje da je “istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od vaših pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana.

Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare.

Ne u naše ime!”, zaključuje Grupa aktivistkinja i aktivista koja za izvore više informacija o policijskom nasilju na granicama nudi kontakt ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, telefon: 00 385 1 6122 129, telefaks: 00 385 1 6122 405, kao i e-mail: pitanja@mup.hr, policija@mup.hr. 

19. travanj 2024 18:17