StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ODRŽANA DESETA JUBILARNA PROSLAVA ZAŠTITNIKA LOVACA SV. HUBERTA

Na centralnoj svečanosti u Puli sudjelovali i Zadrani, evo kompletnog izvještaja

Piše Branko BOŽIĆ
4. studenog 2019. - 18:03
PUla-zadarski lovci IMG_6648.JPG

Pozornost šezdeset tisuća hrvatskih lovaca, bila je ove nedjelje usmjerena na grad Pulu u Istarskoj županiji, u kojemu je na veličanstven način upriličena svečanost obilježavanja desete jubilarne godišnjice službenog obilježavanja blagdana i spomendana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, lovstva i šumara, koji se inače obilježava svake godine 3.studenog. Navedenoj svečanosti  na kojoj se okupilo u svečarskoj, prijateljskoj i drugarskoj atmosferi oko 1.500 lovaca i lovkinja iz svih krajeva Hrvatske, a među njima i lovci Zadarske županije,domaćini su bili Lovački savez Istarske županije i njegovih 4.000 lovaca s predsjednikom mr. sc. Gracianom Prekaljem, Istarska županija s županom Fabriziom Radinom te grad Pula s gradonačelnikom Borisom Miletićem.

Nakon jutarnjeg okupljanja po lijepom i sunčanom nedjeljnom vremenu ispred kulturno-povijesne znamenitosti Arene, svi sudionici predvođeni navedenim domaćinima i organizatorima, uputili su se u unutrašnjost Amfiteatra na zajedničko tradicionalno snimanje milenijske fotografije. Naravno, među njima je bilo čitavo vodstvo Hrvatskog Lovačkog saveza s njegovim predsjednikom generalom Đurom Dečakom, predsjednici dvadeset županijskih Lovačkih saveza te Grada Zagreba, rogisti, izaslanica ministrice poljoprivrede RH Renata Ojurović, načelnica Uprave za lovstvo Dunja Đurinec i mnogi drugi. Po realizaciji prvog programom zacrtanog čina proslave to jest zajedničkog fotografiranja, oformila se kolona u kojoj su se učesnici iz kamenitih zidina Arene zaputili prema pulskoj katedrali na zajedničko euharistijsko slavlje. Ispred nepregledne kolone defilirale su mlade ljepotice, pulske mažoretkinje, a na njezinom čelu dvojica lovaca su uz hrvatski stijeg nosila simbol obraćenja Sv. Huberta - rogovlje s križom. Iza njih koračali su barjaktari sa zastavama Lovačkih saveza dok je za prijevoz ulicama grada od Arene do katedrale Uznesenja Marijina, za predsjednika Dečaka i njegove bliske suradnike organizator osigurao specijalni mini auto prijevoz.

Na samom početku euharistijskog slavlja, kojeg je uz koncelebraciju od strane katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja, predvodio pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, predsjednik Đuro Dečak je na simboličan način upalio ispred oltara zavjetnu svijeću za sve žive lovkinje i lovce kao i sve lovce preminule u proteklih godinu dana i sve one koji su svoje živote položili na oltar domovine u vrijeme trajanja Domovinskog rata. Propovjednik Milovan je istaknuo kako je sv. Hubert u svome životu imao dvije vrline, a one su moliti i raditi, zbog čega je dragi Bog blagoslovio svako njegovo ljudsko i duhovno opredjeljenje za dobro. Biskup nije propustio uz sv. Huberta podsjetiti okupljene na velike ljudske i moralne čine i djela sv. Majke Terezije, sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i najmlađeg istarskog blaženika Miroslava Belušića. Posebno je s radošću istaknuo činjenicu da na prostoru Istre, konkretno u gradiću Vodnjanu, postoje još dan danas sačuvane relikvije glave sv. Huberta, čime kako je uz ostalo istaknuo, ova nedjeljna proslava ne samo istarske lovce i lovkinje, već njihove kolege i kolegice sa svih prostora Republike Hrvatske, istinski još jače na simboličan način veže za njihovog zajedničkog štovatelja biskupa sv. Huberta.

Misno slavlje svojim su napjevima popratili te dodatno uveličali članovi mješovitog pjevačko-lovačkog zbora "Matko Laginja" iz mjesta Klana pod vodstvom dirigentkinje prof. Nevenke Srebovt te uz orguljašku pratnju od strane prof. Vjere Lukšić.Okončanjem misnog slavlja general Dečak je na prigodan način mons. Milovanu uručio vrijednu monografiju koja riječju i slikom govori o bogatoj povijesti hrvatskog lovstva.

  Završni čin protokolarnog nedjeljnog slavlja odvijao se na platou ispred hotela Histria. Tamo su se brojnim okupljenim lovcima i lovkinjama uz kulturno-umjetnički program prigodnim, toplim i biranim riječima obratili predsjednik LSIŽ mr.sc. Graciano Prekalj, župan Istarski Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, izaslanica ministrice poljoprivrede mr.sc. Marije Vučković-Renata Ojurović te čelni čovjek svih hrvatskih lovaca i lovkinja general Đuro Dečak. On je uz ostalo istaknuo kako se još jednom iznova zahvaljuje na odazivu svih sudionika te dodao.

- Danas smo uz ostalo bili nadaleko čuvenoj nemjerljivo značajnoj kulturno-povijesnoj građevini Areni i to ne samo za Istru već i za Hrvatsku u cjelini, koja datira iz doba prvog stoljeća prije Krista.Prije deset godina našeg zaštitnika sv. Huberta postavili smo na pijedestal. Od 1945 godine, do prije deset godina, nismo upražnjavali ovu svetkovinu na ovakav način.Vjerujem da ćemo je mi sadašnji lovci, kao i mlađi naraštaji koji stasaju častiti u nadolazeća daleka buduća vremena. Još jednom želim svima vama ovdje okupljenima i vašim obiteljima, kao i svim hrvatskim lovcima i lovkinjama, puno zdravlja i sreće u budućem životu uz onu našu poznatu inačicu Dobra vam Kob, istaknuo je Dečak poslije čijih se riječi prostorom prolomio ogromni pljesak.

Nedjeljno okupljanje lovaca i njihovih domaćina okončano je obilnim i zajedničkim ručkom kojeg je pripremilo vrijedno osoblje hotela Histria. Na koncu radosni i veseli lovci i lovkinje rastali su se uz dato obećanje kako će se naredne godine na blagdan njihovog zaštitnika sv. Huberta, okupiti u još većem broju, a za dugo i nezaboravno sjećanje na boravak u Puli ,svima njima domaćini i organizatori udijelili su prigodne poklone.

 

Među tisuću i petsto lovaca pristiglih u Pulu iz 20 hrvatskih županija i grada Zagreba na navedenom skupu sudjelovalo je njih osmorica iz Lovačkog saveza Zadarske županije.U odsutnosti predsjednika Damira Perića predvodio ih je tajnik Roko Pavić, ujedno član zadarske Lovačke udruge Diana.Nadalje, Saša Hunjud član je također zadarske Diane.Miljenko Badurina član je "Kamenjarke" Pag, Zoran Čirjak, Dragan Tepša i Josip Jurjević članovi su LU "Benkovac", dok su Vjekoslav Kazija i Ante BIrkić članovi "Jarebice" Biograd. Za svijetli primjer svih onih zadarskih 2.500 lovaca, koji su putem njihovih matičnih udruga pozvani službeno od strane tajnika Pavića, na besplatni odlazak na svečanost u Pulu, mogu poslužiti 79-godišnji Vjekoslav Kazija koji se uz kretao teško, ali odlučno uz pomoć štaka kao i 71 godišnji Ante Birkić, koji kao što nam reče ne propušta ovakve lovačke prigode.
  -Svi naši članovi lovci i lovkinje uredno i na vrijeme pozvani su na spomenutu svečanost. Županijski Lovački savez bio je pripravan osigurati za sve prijevoz u Pulu i natrag besplatno. Ali eto bila nas je mala grupa, ali bili smo hrabri i odlučni ambasadori zadarskog lovstva. Proveli smo se u društvu kolega lovaca i vodstva HLS te domaćina iznad svih očekivanja.Mi vjerujemo da će naredne godine odaziv naših lovaca kud i kamo biti veći u odnosu na ovaj put. Pored svega to jest međusobnog druženja, fotografiranja, mimohoda ulicama grada, svete mise i prvoklasne spize, koliko nam je dozvoljavalo vrijeme obišli smo i predivni grad Pulu, kojemu samo možemo reći veliko, veliko hvala za sve ono doživljeno ove nedjelje, kaže tajnik LSZŽ Roko Pavić.
 Najstariji putnik Vjekoslav Kazija, premda je samo do Pule i natrag do Zadra putovanje kombijem trajalo 9 sati, nije niti jednog trena pokazivao znakove umora, dapače već obratno.
   -Šteta je što nas je ovako bio skroman broj. MI lovci morali bi se kud i kamo više družiti i biti primjer poglavito mladim lovcima.Osobno sam presretan jer sam prilikom ovog velikog i značajnog događaja u Puli, susreo par mojih starih kolega lovaca. Uz ostalo u veselom ozračju izmijenili smo naša brojna životno-lovačka iskustva. Hvala čelnicima LSZŽ koji su nam osigurali ovaj izlet u Pulu, a ja ću ako Bog da i dogodine biti u prvim redovima, rekao je Kazija.
  S riječima Kazije složili su se također svi putnici a posebno među njima vremešniji lovci suputnici Ante Birkić i Miljenko Badurina, uz konstataciju kako  je njima dvojici osobno bilo biti čast i posebno zadovoljstvo sudjelovati na navedenoj manifestaciji u Puli.

 

20. travanj 2024 00:25