StoryEditorOCM
RegionalBRANILA SE ŠUTNJOM

Cijelu istinu zna samo Ivana: 25-godišnjakinja osumnjičena za ubojstvo partnera puštena na slobodu; Je li zaista vjerovala da ju je začarala Emilova baka ili se samo pokušava izvući na neuračunjivost?

Piše PSD
4. studenog 2019. - 23:54
sol.JPG

 

Nešto manje od mjesec dana nakon što je završila u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama zbog sumnje da je ubila svojeg nevjenčanog supruga u Solinu, 25-godišnja Ivana G. u ponedjeljak je izišla na slobodu - javlja Slobodna.

Odlučio je tako sudac istrage splitskog Županijskog suda na prijedlog Nikše Wagnera, zamjenika županijskog državnog odvjetnika, koji je to predložio s obzirom na to da su ispitani svi predloženi svjedoci, a 25-godišnjakinja se u istražnom zatvoru i nalazila zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sudac istrage joj je, opet na prijedlog ŽDO-a, odredio i mjeru opreza, odnosno da se u daljnjem tijeku postupka jednom tjedno mora javljati psihijatru specijalistu.

Također, u daljnjem tijeku istrage provest će se i njezino detaljno psihijatrijsko vještačenje, kao i toksikološko vještačenje krvi i nje i žrtve kako bi se utvrdilo je li netko od njih te kobne večeri bio pod utjecajem nekih halucinogenih sredstava, narkotika ili alkohola.

Naime, tijekom istrage došlo se do saznanja da je ona navodno, otkad se prije nekoliko godina doselila u Solin, osjećala nelagodno u tom stanu te je vjerovala da ju je začarala Emilova baka koja živi u blizini.

Zbog toga navodno nije mogla jesti, slabo je spavala i mučile su je noćne more, pa ju je obitelj čak odvela i svećeniku da je ispovijedi i pomogne joj. Psihijatrijsko vještačenje trebalo bi dati odgovor na pitanje pati li Ivana G. od neke duševne bolesti ili je ova priča o “začaranosti” samo pokušaj da se brani neuračunljivošću.

Podsjetimo, djevojku se sumnjiči da je 9. listopada ove godine oko 20.40 u prizemlju obiteljske kuće u Sv. Kaji, na predjelu Marusinac, nakon verbalnog sukoba sa svojim partnerom Emilom Ž. uzela nož i, kako je izvijestio ŽDO, “zadala mu ubodnu ranu lijevog prsišta s posljedičnim oštećenjem potključne vene i arterije uslijed čega je oštećenik zadobio tešku i po život opasnu ozljedu od koje je ubrzo preminuo”.

Djevojka, koju brane splitski odvjetnici Eduard Sušac i Doris Košta, nije pred tužiteljem, nakon što je uhićena i kriminalistički obrađena, iznosila obranu, nego se branila šutnjom, a prije toga razgovarala je sa sudskom vještakinjom za psihijatriju, koja je utvrdila da je djevojka raspravno sposobna te da ne postoji opasnost da počini neko teže kazneno djelo, kao i da nije opasna za okolinu.

Motiv ovog zločina još uvijek nije poznat, odnosno što se uistinu događalo te večeri u njihovu stanu zna samo Ivana jer nema neposrednih svjedoka ubojstva.

Nitko od ispitanih svjedoka ne zna zbog čega se točno par koji je živio u izvanbračnoj zajednici posvađao s obzirom na to da su u tom trenutku bili sami u stanu, a vani se čula samo nerazgovjetna vika.

19. travanj 2024 01:52