StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ZANIMLJIVO PREDAVANJE DR.SC. MARINA NINČEVIĆA

Učenici u školi u Vrsima slušali o svojim vršnjacima u Zambiji

Piše AVŠ
5. studenog 2019. - 13:30
IMG_20191104_210015_830

- U današnjem svijetu konzumerizma, računala i novih trendova često mislimo kako nemamo dovoljno. U isto vrijeme, u zaboravljenim dijelovima našeg planeta kao što je Zambija, djeca nemaju osnovne potrebštine, nemaju osnovna prava na obrazovanje, liječničku skrb i higijenske uvjete. Baš o tome smo razmišljale kada smo odlučile u našoj školi ugostiti projekt “Srce za Zambiju” i dr.sc. Marina Ninčevića, čiju smo medijsku kampanju za Varteks pratile- kažu Željana Popić i Iva Maras, učiteljice područnih školama u Vrsima i Ninskim Stanovima koje su projekt " Srce za Zambiju" uklopile u nastavni plan i program te kurikulum škole s daljnim ciljem uključivanja i lokalne zajednice.

Jučer je u školi u Vrsima održano prvo predavanje gdje je Marino Ninčević, poznati zadarski svećenik, teolog, znanstvenik i misionar, govorio o radu ove svoje novosonovane humanitarne zaklade koja je prikupljenim novcem u centru Livingstona, grada na lijevoj obali rijeke Zambezi, kupila zemljište od pet tisuća kvadrata s dvije zgrade koje će postati dom za nadarene i siromašne studente.

- Cilj ove suradnje je razvijanje empatije kod djece, aktivno uključivanje u rješavanje globalnih problema, s posebnim naglaskom da djeca ipak mogu raditi " velike" stvari. Djeca i roditelji su s oduševljenjem prihvatila ideju koja se razvila u projekt. Dok je Marino pričao u holu škole PŠ " Vrsi" vladala je potpuna tišina. Učenici, roditelji i učitelji su pozorno, slušali, gledali i upijali priče o Zambiji , uz poneki tužan uzdah, ali i smijeh i čuđenje. Naučili smo da su nedostatci ponekad i prednosti, u onom "ljudskom" smislu. Jer unatoč bijedi, ti "mali ljudi" su ipak nasmijani i sretni, a njihova jedina želja je pravo na obrazovanje- kažu nam učiteljice.

 

 

26. travanj 2024 05:27