PREDSTAVLJENA KNJIGA MARIJE KOLEGA "AENONA-STAMBENA ARHITEKTURA" Nin vraća urbanistički oblik

PREDSTAVLJENA KNJIGA MARIJE KOLEGA

U Baroknoj kući u Ninu danas je predstavljena knjiga "Aenona - stambena arhitektura", u kojoj je sažet višedesetljetni rad arheologinje Marije Kolega na području nekadašnjeg rimskog municipija. Knjiga se temelji na proučavanju nalaza iz vremena rimske dominacije od 1. do 4. stoljeća, a svjedoči o tadašnjim sakralnim običajima, svakodnevnom životu, urbanizmu, arhitekturi, s naglaskom na stambenoj arhitekturi.

- Ovo je četvrta knjiga u seriji monografija pokrenutoj na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i po sadržaju svakako najzahtjevnija. Autorica je godinu i pol dana radila s grafičkim urednikom kako bi se na kvalitetan način prikazale plastične fotografije, rekonstrukcije, nadopune mozaika. Bilo nam je bitno da se postigne uravnoteženost tekstualnog i vizualnog sadržaja, rekao je na predstavljanju knjige urednik Ivo Josipović.

Recenzent Pavuša Vežić rekao je kako je Kolega kao Kaljanka sentimentalno vezana za mjesto iz kojeg potječe, za Zadar u kojem je rođena, u kojem je prošla cijelu vertikalu obrazovanja i zaposlila se, ali ima i treći dom - Nin.

- S velikom ljubavlju došla je u Muzej ninskih starina, kao kustos i neumorni istraživač, povremeno možda Ninjanima išla na živce zbog ometanja svakodnevnog života, ali to je njezina vrlina, poštuje arheologiju kao metodu stjecanja povijesnih izvora. Od svih rezultata obimom i značenjem se ističe Vila urbana, o kojoj govori oko 150 stranica knjige. Veliki doseg je i dokaz da su Rimljani naslijedili ulični raster koji je postojao prije njih, kod Liburna, jer dvije gradske ulice nisu paralelne, što je nemoguće za njihovo poimanje grada, s mrežom ulica poput šahovske ploče. To pokazuje da ovdje Rimljani nisu kao u Zadru gradili novi grad, već su prihvatili postojeća rješenja, rekao je Vežić.

No ono najvažnije je da su Kolega i Ksenija Radulić kao dvije važne žene podigle razinu življenja u Ninu, koji je u jednom trenutku pao na razinu sela. Nova stambena arhitektura, koju je Kolega istraživala, podigla je kvalitetu življenja u Aenoni u odnosu na liburnsko doba.

- Otkrila nam je sasvim novu priču, kojom je otklonila neke prethodne interpretacije rimskog urbanizma u Zadru. Bili smo u prosjeku europske kulture onog vremena i u jednom malom gradu kao je Nin. Samo je Salona ulazila u rang srednje velikih gradova, dok je Nin bio maleni grad, ali se njime možemo puno ponositi, zaključio je Vežić.

Autorica knjige rekla je kako se i sama sebi čudila kako je uspjela dva desetljeća provesti u jednoj ulici, a sve je nagrađeno pronalaskom pri kraju istraživanja, velikom rimskom kućom s atrijem, peristilom, blagovaonicama, velikim mozaicima... Veliki poticaj davalo im je tadašnje gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Jakovom Šalovom, kao i kasnije gradske uprave.

- Ova tri desetljeća koja sam ja istraživala Nin, on je imao ruralno obilježje. Sada kada gledam unatrag može se reći da Nin vraća urbanistički lik, djelomično i na slici antičke Aenone. Ulica od donjih vrata do trga je praktički nepromijenjena te je naslijeđena matrica antičkog grada, rekla je Kolega.

Naslovnica Regional

Najčitanije

BRUTALNA LIKVIDACIJA NA MAGISTRALI Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"

Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv:
  Jedan od hitaca prostrijelio je Karmelinovu vratnu karotidu, a ostali su ga pogodili u glavu. Polici...
Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"