StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OTVORENJE DJEČJEG VRTIĆA U GORICI PODVUKLO JE CRTU NA ISTEKU OVE GODINE

Donosimo popis gradova i općina koje su povukle nevjerojatnih 63 milijuna kuna za svoje vrtiće!

Piše L.B. / Promo
20. studenog 2019. - 23:00
GORICA 8

Prije nekoliko dana otvoren je dječji vrtić u mjestu Gorica, što je nazvano „povijesnim danom“.  Ono što je povijesno jest činjenica da u Zadarskoj županiji vrtići niču kao gljive poslije kiše, što s jedne strane govori o svojevrsnom baby boomu i nastojanju Zadarske županije da stvori uvjete za ostanak u manjim mjestima, kao i naporu jedinica lokalne samouprave koji su usmjereni u istom pravcu.

U nešto više od godinu dana gradovi i općine na području Zadarske županije povukli su nevjerojatnih 62,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava! Stoga i ne čudi toliki broj otvaranja, obnavljanja ili građenja dječjih vrtića.

Najviše novaca povučeno je za kompletnu izgradnju dječjih vrtića (35,3 milijuna kuna): za tu svrhu novac su „zgrabili“ Grad Nin (6,6 milijuna kuna), Grad Benkovac    (3,3 milijuna kuna), Općina Sukošan (7,4 milijuna kuna), Općina Novigrad (7,4 milijuna kuna za izgradnju vrtića u Pridrazi), Općina Sveti Filip i Jakov (4,5 milijuna kuna), Općina Galovac (3,2 milijuna kuna), te Općina Stankovci (2,9 milijuna kuna za dovršetak izgradnje vrtića).

Grad Zadar je iz Fonda „Poziv za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ povukao impresivnih 14,3 milijuna kuna, za projekt „Mreža ZaDar - mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“, a iz istoga je Fonda Općina Bibinje (za projekt „Druga smjena-ispunjenije djetinjstvo) povukla 2,3 milijuna kuna.

U „Programu razvoja otoka u 2019. godini“ novce su za dječje vrtiće povukle samo tri otočne općine - Općina Sali (800.000 kuna), Općina Kukljica (400.000 kuna za uređenje vrtića Manulica), te Općina Preko (600.000 kuna za rekonstrukciju dječjeg vrtića Lastavica).

Grad Zadar povukao je gotovo milijun kuna za uređenje nekih objekata gradskih vrtića, Općina Stankovci     je, također za projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića povukla nevjerojatnih 1,7 milijuna kuna, a Općina Tkon je za ulaganmje u svoj vrtić 'Ćok' povukla više od pola milijuna kuna!

Iz istog ovog projekta financiran je i dječji vrtić Gorica (870 tisuća kuna).

Općine koje su, pored već navedenih iznosa, povukle bespovratna EU sredstva za svoje dječje vrtiće, u iznosima od 80 tisuća kuna do preko 700 tisuća kuna su općine Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Bibinje, Galovac, Gračac, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Preko, Privlaka i Sali, te Grad Biograd.

U odnosu na šest gradova i 28 općina, koliko ih ima u Zadarskoj županiji, ovi podaci zorno mogu predočiti koje su jedinice lokalne samouprave uspjele, samo za svoje dječje vrtiće, dobiti bespovratna EU sredstva u visini od 62,6 milijuna kuna.

Župan Božidar Longin je, otvarajući dječji vrtić u mjestu Gorica u općini Sukošan, ustvrdio da Zadarska županija uvijek pruža potporu gradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata.

- Skrb o najmlađima naš je prioritet, to sam nebrojeno puta kazao i to potvrđujemo djelima. U tom smislu Zadarska je županija odobrila pomoć i za realizaciju ovoga projekta. Naša je misija ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost ove općine, naše županije i naše Hrvatske upravo na njima - rekao je župan Longin te istaknuo kako su Zadarska županija i brojne jedinice lokalne samouprave u proteklom razdoblju značajno povećali iznos naknada za novorođenčad, svjesni da samo zajedničkim snagama mogu preokrenuti negativan demografski trend.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je izgradnju vrtića u Gorici sufinanciralo iznosom od 870.000 kuna, a u posljednje dvije godine uložilo je 8,3 milijuna kuna u projekte izgradnje i rekonstrukcije 21 vrtića na području Zadarske županije.

- Izgradnja ovog vrtića još je jedan primjer kvalitetne sinergije lokalne i regionalne samouprave te hrvatske Vlade  poručila je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu.

Novootvoreni vrtić u Gorici pohađa dvadesetak djece. U novim prostorijama uređen je sanitarni čvor, čajna kuhinja, sustav grijanja te je opremljena prostorija za dnevni boravak s pratećim didaktičkim pomagalima.

19. travanj 2024 21:09