StoryEditorOCM
RegionalVIDEO&FOTO: POVIJESNI DAN U OPĆINI PREKO

U ropotarnicu povijesti otišao antenski stup na Tvrđavi sv. Mihovila

Piše Naši školji
22. studenog 2019. - 12:39

U ropotarnicu povijesti u četvrtak su otišli posljednji ostaci 15-ak tona teškog željeznog antenskog stupa postavljenog prije 30-ak godina u Tvrđavi sv. Mihovila, javljaju Naši školji.

Radnici tvrtki Tehno Elektro iz Đakova i Zelić autodizalice iz Zadra, uz pomoć prijevozničkog obrta Josipa Burića iz Zadra, u tri su dana demontirali i odvezli s tvrđave antenski stup i dva agregatska kontejnera.

Prema riječima Petra Zelića koji je sve nadgledao, najveći i najgori dio posla obavljen je unatoč lošem vremenu, ostali su još sitniji dijelovi koje će odvesti u petak.

 

Za načelnika Općine Preko Juru Brižića ovo je povijesni dan!

- Događaj koji su čekali svi stanovnici otoka Ugljana više od dva desetljeća, a mi u Općini Preko proteklih deset godina, otkada intenzivno radimo na projektu uklanjanja antenskog stupa i obnove srednjovjekovne Tvrđave sv. Mihovila. Zahvalni smo tvrtki Odašiljači i veze koja je ispoštovala sve planove i rokove kako za gradnju novog odašiljača na brdu Mala Glava, tako i za uklanjanje stare antene iz tvrđave. Sada okrećemo novu stranicu i korak smo bliže krajnjem cilju – obnovi Tvrđave sv. Mihovila, za koju smo prije mjesec dana s Ministarstvom državne imovine potpisali novi ugovor i dobili je na 30-godišnje korištenje, što nam je iznimno bitno kako bismo mogli nastaviti s projektom cjelovite i potpune  obnove, ističe Brižić.

Cilj je projekta revitalizacija srednjovjekovne tvrđave koja će pridonijeti održivom gospodarskom razvoju otoka Ugljana i Pašmana te Zadarske županije, promociji kulturne baštine, poticanju zapošljavanja, razvoju kulturnog i aktivnog turizma.

– Naša je vizija stvoriti mjesto koje će povezivati sve zadarske otoke, ispričati priču ne samo o Ugljanu i Tvrđavi sv. Mihovila, koja će imati nastavak negdje drugdje, na nekom drugom otoku, drugoj utvrdi, drugome mjestu u koje će posjetitelja uputiti upravo naš sv. Mihovil te je stoga i naziv projekta “Dvorac otočnih priča”, podsjeća Brižić.

Dosad su izrađeni geodetski elaborat i geodetski snimak tvrđave te konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, predprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave, a ove godine obavljen je dio arheoloških istraživanja na površini od 30 četvornih metara, javljaju Naši školji.

– Projekt je dugotrajan i zahtijeva izradu brojne dokumentacije, ali da bismo došli do cilja, potrebno je poštovati propise i zadovoljiti sve uvjete jer ćemo se jedino tako moći prijaviti na europske natječaje, obnoviti tvrđavu i dovesti je u stanje koje ona i zaslužuje, poručuje Brižić.

25. travanj 2024 15:35