StoryEditorOCM
RegionalTRESLA SE CIJELA DALMACIJA

Potresi razorili Albaniju i dobro uzdrmali regiju, imaju li stanovnici Hrvatske razloga za strah? Poznati seizmolog potvrđuje da se tlo ne smiruje i da bi mogli osjetiti još podrhtavanja, evo što savjetuje građanima

Piše Anita Belak-Krile/SD
26. studenog 2019. - 14:37
467926

Razoran potres s epicentrom u Albaniji kod Drača magnitude 6.4 po Richteru, kao i serija blagih potresa koji cijelo jutro tresu cijelu regiju uznemirili su stanovnike Dalmacije, a pogotovo Dubrovčane koji su albanski potres najjače osjetili.

Splićani su pak jače osjetili potres koji je zabilježen u 10 sati i 19 minuta s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini.

Seizmolog Krešimir Kuk iz Geofizičkog zavoda PMF-a objašnjava kako je jutros zabilježen cijeli niz potresa različitih magnituda.

- Najjača su bila dva potresa u Albaniji koji su, nažalost izazvali veliku uznemirenost, žrtve i materijalne štete. Cijelo jutro bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost na cijelom južnom dijelu duž Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne gore. Možemo reći da se radi o seriji potresa zbog toga što se aktiviralo jedno cijelo epicentralno područje.

 - Koji su uzroci potresa? 

- Znamo da su glavni uzroci potresa kod nas tektonske prirode. Afrička ploča se podvlači pod euroazijsku i tzv. Jadranska mikro ploča pritišće Dinaride. Tako je i u ovom slučaju.  

- Kakva je je situacija trenutno? Smiruje li se tlo?

- Ne smiruje se. Podrhtavanje je i dalje konstantno. Uobičajeno je, kod jačih potresa da u nekom kraćem, a ponekad i dužem vremenskom razdoblju slijedi još niz potresa. To se i sada događa. Sve ovo što se bilježi kod nas i u bližoj okolini povezano je sa seizmičkom aktivnošću u Albaniji, ali evo na svu sreću u daleko manjem intenzitetu nego što je tamo.

- Koliko je zabilježeno potresa jutros na našem području?

- Bilo je na desetke manjih podrhtavanja, no uz dva potresa u Albaniji, jače se osjetio samo ovaj potres u Blagaju u 10 sati i 19 minuta. Za sada nema informacija o materijalnoj šteti u Hrvatskoj.

- Je li prije jutrošnjeg snažnog potresa zabilježeno podrhtavanje tla u epicentru potresa u Albaniji?

- Da. Već dva mjeseca na tom se području bilježe slabiji potresi, no nikad ne možete predvidjeti kad će i hoće li izbiti jači.

- Ne treba širiti paniku jer za to nema razloga, no dobro je podsjetiti građane na neka pravila ponašanja prilikom potresa

- Zbog ovakvih podrhtavanja nema razloga za uznemirenost, no kod jačeg podrhtavanja, najbolje je, ako je moguće odmah izaći na neku otvoreno područje, ali to vrijedi u samo nekih prvih sekundi potresa. Svi oni koji ne stignu u tako kratkom vremenu izići van, trebaju naći neki zaklon, neku konstrukciju koja bi nas mogle zaštititi od predmeta koji bi se mogli urušavati – kaže Krešimir Kuk.  

Zadnji jači potres na našem području dogodio se 5. rujna 1996. godine, u 22 sata i 45 minuta. Bio je jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici i pogodio je područje Stona, Dubrovačkog primorja i Hercegovine. Potres je u epicentru bio jačine 5,6 stupnjeva prema Richteru. Na sreću, ljudskih žrtava tada nije bilo ali su materijalne štete bile velike. Jednako razoran potres kao i 5. rujna, snage između sedam i osam stupnjeva Mercallijeve ljestvice, opet je protresao isto područje i 17. rujna.

Hrvatska u Albaniju šalje tim za spašavanje

Premijer Andrej Plenković na svom je Twitteru objavio kako će Hrvatska, na temelju odluke Vlade, helikopterom HV-a u Albaniju poslati specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite.

Andrej Plenković@AndrejPlenkovic

 · 

U razgovoru s albanskim premijerom @ediramaal izrazio sam sućut obiteljima žrtava te suosjećanje s albanskim narodom u povodu snažnog potresa koji je pogodio Albaniju.

Andrej Plenković@AndrejPlenkovic

Na temelju odluke @VladaRH, Hrvatska će helikopterom Hrvatske vojske u Albaniju poslati specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite @mup_rh .

16. travanj 2024 12:16