StoryEditorOCM
RegionalSTRONGER, ZAJEDNO JAČI – PROJEKT KOJI JE UJEDINIO PRERAĐIVAČE LJEKOVITOG BILJA

Unatoč prirodnom bogatstvu uzgoj, prikupljanje i prerada ljekovitog bilja nije dovoljno razvijena i organizirana, ali s ovim projektom Ustanove INOVAcija, prerađivači su znatno unaprijedili poslovanje

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2019. - 11:28
IMG_20191203_140212

Zbog svog geografskog položaja, kao i različitih klimatskih uvjeta, Zadarska županija može se pohvaliti velikom biljnom i životinjskom raznovrsnošću. Od predjela Like i Velebita pa sve do udaljenih otoka, u našoj regiji možemo doživjeti kontinentalnu i planinsku klimu kao i izrazito mediteransku. U takvim uvjetima žitelji naše županije mogu uživati u brojnim blagodatima pa tako i u raznolikosti biljnog svijeta.

Samoniklo ljekovito bilje pronalazimo od planinskih masiva, preko Ravnih kotara i naših otoka. No unatoč prirodnom bogatstvu uzgoj, prikupljanje i prerada ljekovitog bilja nije dovoljno razvijena i organizirana.  
Projekt "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER" započeo je s provedbom 1. studenoga 2017. godine. Financiran je iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nositelj projekta je CTR doo - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. Partneri na projektu su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Udruženje poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane, uz Ustanovu INOVAcija, sudjeluje i Sveučilište u Zadru.

Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje podržavaju poslovanje i istraživačke institucije koje pružaju podršku i savjetodavne usluge za kvalitetniji pristup tržištu malih i srednjih poduzeća iz područja prerađivačke industrije ljekovitog bilja. Projektom se osnovao i prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna potpora radu klastera. Osim navedenih ostvarenih ciljeva projektom su se i privatno povezali brojni uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja. Upravo njihovo prijateljstvo omogućava im zajednički nastup na tržištu, razmjenu ideja i znanja, kao i novih iskustava, bilo na polju njihovog rada bilo u izazovima zahtjevnog tržišta. Projektom se uspješno aktivirao ovaj mikro sektor u sve 3 zemlje, čime se inicirala suradnja koja je javna i transparentna.

Projekt je započeo 1. studenog 2017. godine, a predviđeno trajanje je 27 mjeseci. Ukupna vrijednost iznosi 979.310,00 eura, od čega Ustanovi INOVAcija pripada 182.983,00 eura, a UNIZD 158.059,95 eura. Programom se osiguralo 85% bespovratnih sredstava.

U Zadru, 13. 12. 2019. organizira se konferencija i panel rasprava gdje će se zadarskoj javnosti pobliže približiti sam projekt i njegovi ciljevi. Također javnost će ovim putem biti upoznata i s blagodatima ljekovitog bilja.
 

19. travanj 2024 19:29