StoryEditorOCM
RegionalMOJE ĆE DJEČAKE NETKO PITATI ŠTO ŽELE ZA BOŽIĆ. UVIJEK SE BOJIM NJIHOVA ODGOVORA...

Hrabra mama u trudnoći je oboljela od raka, prošla je 50 kemoterapija, treba joj vaša pomoć

Piše Matija Boltižar / JL
8. prosinca 2019. - 23:07
Dino Ljutić

Upalile su se, čitam, božićne lampice po gradovima ovih dana. To znači da se približava ono vrijeme kad će moje dječake netko pitati što žele za Božić. Uvijek se pribojavam njihova odgovora. Bojim se da će tražiti da im mama ozdravi, a to je nešto što ne mogu samo tako ispuniti".

'HRABRA MAMA SAMO ŽELI ŽIVJETI' Zagrepčanka koja je prošla pakao, umalo izgubila dijete i umrla, treba pomoć za skupo liječenje: 'Ne možemo sami...'

Ove riječi pripadaju Dinu Ljutiću, a ime te mame je Ana Mari. Ona je žena koju su mediji prije tri godine prozvali “hrabra mama” nakon što joj je u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran agresivan karcinom dojke koji se već tad proširio po cijelome tijelu. Odveli su je na hitnu operaciju, no prve prognoze su bile da neće preživjeti ni ona, ni dijete.

I tada, u operacijskoj sali u KBC-u Zagreb dogodilo se čudo. Dijete je preživjelo, kao i Ana Mari, koja je mnogima postala simbol koliko je snažna majčina ljubav. Čak i nakon operacije, doktori su joj rekli da neće doživjeti Uskrs. No ona im je ponovno pokazala da se ne misli predati i sada će dočekati treći Božić sa svojom obitelji.

Nažalost, cijena života nije jeftina. Ona svaki dan mora piti veoma skupe lijekove te ići na brojne terapije samo kako bi mogla živjeti. I zato se opet vraćamo na božićne želje njenih sinova s početka priče za koje bi Dino dao sve na svijetu samo da ih može ostvariti.

- Oni sada žele zdravu mamu. Onu koja njurga oko razbacanih igračaka, koja peče palačinke subotom i trči u vrtić s posla s kinder jajetom u ruci - kaže Dino.

Svjestan je, nažalost, da takva majka postoji još samo u njihovim sjećanjima. Tu normalnost je bolest uzela kao cijenu za njezin nastavak života. Zato je sada s njima majka koja svakodnevno pije gomile lijekova samo da bi živjela. No kako kaže Dino, ona se i dalje trudi, ulaže goleme napore samo da bude tu, s njima.

- Iza sebe ima više od 50 kemoterapija, ali i dalje ne skida osmijeh s lica jer ona više od svega želi živjeti - kaže Dino.

Privatni album

Dino i Ana Mari Ljutić

Podsjetimo, njezin je tumor počeo rasti u drugoj trudnoći zbog rasta razine hormona. Žalila se na bolove u leđima, ali su joj na Hitnoj rekli da se radi o išijasu. Trpjela je, iako joj je tumor već počeo "jesti" kralješke. Počela je nositi štake kako bi mogla hodati. Liječnici na Hitnoj i dalje nisu htjeli napraviti magnetsku rezonancu, zbog straha za dijete.

Tek kad im je kiropraktičar rekao da se ne radi o išijasu i nakon upornog inzistiranja, na Hitnoj su je pregledali i ustanovili o čemu se radi. Odveli su je na hitan porođaj kako bi spasili dijete. Mislili su da nju više ne mogu spasiti. Ana Mari je ostala u komi deset dana, no uz veliki trud svih liječnika s Rebra naposljetku se probudila. Na kraju je i ona preživjela, no zbog epileptičnih napadaja trajno joj je oštećen mozak. Zbog toga je zaboravila pisati, voziti, pa i normalno govoriti. Morala je sve ispočetka učiti, a glavni oslonac bio joj je upravo njezin muž.

On svaki dan radi na pola radnog vremena i onda trči doma kako bi se brinuo o Ana Mari i sinovima - Marku (4) i Matiasu (2). Novac im je, kaže, potreban više od svega kako bi mogli kupiti sve potrebne lijekove. Zato mu je posebno teško kada dođe vrijeme Božića. Dječaci sve više pomažu oko majke, no oni su i dalje djeca koja žele igračke. No više od svega žele zdravu majku. A tu želju dijeli i Dino.

- Želim da Ana Mari bude tu. Želim da našim dječacima ništa ne fali. Želim da se normalno smijemo, kukamo i plačemo kao normalna obitelj. Želim joj priuštiti najbolje liječenje. Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hrane i kupnje igračaka za dečke. Više od ičega, želim njezine dobre dane, nju kakva je bila nekad, dane bez napada i pipanja pulsa da vidim je li još s nama, noći bez boli i dizanja na svaki njezin uzdah. Želim da živi - iskren je Dino.

Ova hrabra obitelj treba ponovno vašu pomoć, a svi koji žele pomoći mogu svoje donacije uplatiti na broj žiro računa otvoren u Zaba banci:

IBAN:HR 6923600003118377632. SWIFT za uplate iz inozemstva je: ZABAHR2X, na ime DINO LJUTIC, ADRESA ZAGREB, OPIS PLACANJA DONACIJA. Poziv na broj je 00 111.

16. travanj 2024 08:31