StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NITKO NE ŽELI POPRAVITI SVJETIONIK U SV. FILIPU I JAKOVU

Mještani: Bit će kasno kad netko pogine! ŽLU: Popravit će ga budući koncesionar! Ako ga dobijemo...

9. prosinca 2019. - 21:20
Filipjakov (21)21

- Tri godine ukazujem na katastrofalno stanje svjetionika i nedostatke pomorske signalizacije na ulazu u luku Sv. Filip i Jakov, ali nitko ne reagira. Od županijskih službi do Ministarstva prometa, nitko ne želi riješiti problem. Bit će kasno kada netko pogine – žali nam se Nedjeljko Morović, umirovljeni električar iz Sv. Filipa i Jakova, koji je na adrese ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, njegovog tajnika Josipa Bilavera i Županijske lučke uprave (ŽLU) nekoliko puta pisao o dotrajalom stanju lučke infrastrukture na ulazu u njegovo mjesto, a koja se, kako kaže, nije uredila od vremena Austro-Ugarske.

- Bilaver mi nikad nije odgovorio, ministar Butković je odgovorio da je dobio moje pismo. Ravnatelj ŽLU Davor Škibola je razgovarao sa mnom i rekao da će se taj problem riješiti kada se izabere koncesionar za izgradnju nove luke u Sv. Filipu i Jakovu. To znači malo sutra, jer dok sam ja živ, ta se luka sigurno neće graditi. Zašto? Zato što nitko nema interesa ulagati 20 milijuna eura za koncesiju na 29 godina... – tvrdi naš sugovornik.

Nikako ne može prihvatiti činjenicu da nikoga nije briga što svjetionik na ulazu u filipjansku luku ne svijetli u skladu s pravilima pomorskog prometa. Uz to je toliko fizički dotrajao da je pravo čudo kako još uvijek stoji na istom mjestu.

- Svjetionik je u raspadajućem stanju. Nosač mu je pojela ruzina, a na vrhu svijetli crvenim, umjesto zelenim svjetlom. Radi samo noću, a trebao bi 24 sata. Nema solarno napajanje, nego je priključen na gradsku strujnu mrežu, što znači da je pod naponom od 220 volta, a nema uzemljenje. Na njemu su stepenice tako da se svako dijete može popeti do vrha. Zar to nitko ne vidi kao opasnost? Da neko dijete padne ili da nekoga strese struja? Sve sam to rekao nadležnima, ali oni te stvari ne uzimaju zaozbiljno. Stanje je takvo godinama, pravo je čudo da se neka nesreća još nije dogodila – naglašava Morović.

Kaže da je on sam jednom prilikom „promašio” luku kad je po jutarnjoj magli prilazio a svjetla nije bilo. Posebno je ogorčen na stanje same lučice koja je u komunalnom kaosu, podlokana, ispresijecana na divlje postavljenim strujnim kabelima, s dotrajalim bitvama, ispucalom kamenom rivom...

- Slažem se s vama da je stanje lučice u Sv. Filipu i Jakovu loše, da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, i to želimo promijeniti – smiruje loptu ravnatelj ŽLU Davor Škibola. Podsjeća da je uređenje lučice i tog famoznog svjetionika dio ugovora za budućeg koncesionara koji bi u obnovu postojeće i izgradnju novih dijelova luke (nautičke marine) trebao uložiti 153 milijuna kuna. Međutim, nedavno završeni natječaj za izbor koncesionara je propao, jer je jedini kandidat nije dostavio urednu ponudu, i sada se očekuje raspisivanje novog natječaja iza nove godine.

FOTO: STIGLA SAMO JEDNA PONUDA ZA PROJEKT STOLJEĆA U SV. FILIPU I JAKOVU Jako Andabak, Mađari ili Riječani? Tko će dobiti koncesiju na 29 godina za izgradnju nautičke marine i luke vrijedne 153 milijuna kuna?

- Moram reći da taj svjetionik nije lučko svjetlo, odnosno nije svjetionik. Ne služi u navigaciji, nema službenu vjerodostojnost, niti je uvršten u navigacijske karte. Kako on svijetli uistinu ne znam, nit znam kada je tamo postavljeno. Sada ga nema smisla popravljati ili zamijeniti novim kada ne znamo što će biti s natječajem za koncesiju i gdje će po projektu zapravo trebati biti. Ako ni novi natječaj za koncesionara ne uspije, onda ćemo taj problem drukčije rješavati.

Sve što radimo, radimo u dogovoru s lokalnom samoupravom koja insistira na koncesioniranju luke. Ako, kažem, to ne uspije, angažirat ćemo Plovput da taj svjetionik zamjeni, a mi ćemo uložiti u obnovu obalne infrastrukture. Naravno, ta ulaganje će biti u znatno manjem financijskom okviru od onog kojeg bi trebao ispuniti eventualni koncesionar – objašnjava ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

20. travanj 2024 01:32