StoryEditorOCM
RegionalFOTO: KLAPE I ZBOROVI PJEVALI HRVATSKE BOŽIĆNE KLASIKE I NAPJEVE UDALJENIH OTOKA

U župnoj crkvi svetog Jurja održan tradicionalni božićni koncert

Piše Kažimir Škrbić
6. siječnja 2020. - 10:48
IMG_0000.JPG

Koncertom klapa i zborova u župnoj crkvi svetoga Jurja na Viru, svečanim domjenkom i koncertom Tempo benda na Trgu svetoga Jure, u subotu je nakon više od trideset dana programa okončana manifestacija Advent na Viru. Proslava Nove godine na otvorenom bila je vrhunac virskog Adventa, dok je subotnji a cappella klapski koncert povodom proteklih božićnih i blagdana Sveta tri kralja, bio šećer na kraju. Repertoar je jasno bio blagdanski i prigodni – od svima znanih božićnih klasika do tradicijskih božićnih napjeva udaljenih otoka.

- Mi smo jedan od najbogatijih naroda u Europi, a samim tim i u svijetu, po količini i tradiciji božićnih pjesama. Pjevamo ih u svojim kućama, uredima ili na radnom mjestu, jer su nam svima znane. Sve su te pjesme djela hrvatskih autora, što nas dodatno obavezuje u čuvanju vjere i tradicije - kazao je virski župnik don Jure Zubović na otvorenju šestog uzastopnog klapskog i susreta zborova na Viru. Virska župna crkva bila je pristojno popunjena, kao prilikom svih dosadašnjih božićnih druženja klapa na Viru, ali s manjim brojem onih najmlađih i mladih Virana.

- Ne vidim puno djece na ovom susretu, što nas udaljava od toga da ovaj koncert postane tradicionalno i obiteljsko okupljanje. Božić je takav blagdan, obiteljski, pa je ovo zapravo poruka da budemo bolji sljedeće godine - poručio je don Zubović pozdravivši sve uzvanike i prijatelje Vira iz okolnih mjesta i Zadra, koji su nastupili u virskoj župnoj crkvi. Program je vodio Igor Jelenić Toto, a nastupom ga je otvorila virska mješovita klapa Puntadura. Pjevali su još ženska klapa Verse iz Vrsi, mješovita klapa Kolajna iz Zadra, muška klapa Condura iz Nina, ženska klapa Uzorita iz Sukošana, mješovita klapa Školji iz Tkona na otoku Pašmanu, muška klapa Ponistra iz Crnog, mješovita klapa Karamiž iz Ražanca, mješoviti zbor KUD-a Baul iz Petrčana te zadarski mješoviti ansambl Ars Cantabile.

Nakon koncerta u crkvi svetoga Jurja, za sve sudionike organiziran je domjenak na Trgu svetog Jure uz koncert zadarskog Tempo benda s Virankom Lucijom Buškulić. Završnu svečanost Adventa na Viru i sinoćnji klapski koncert u crkvi svetoga Jurja organizirala je destinacijska kompanija Vir turizam uz sponzorstvo Općine Vir.

23. travanj 2024 19:12