StoryEditorOCM
RegionalBIOGRAD: ODRŽANA TRADICIONALNA LOVAČKA, BLAGDANSKA VESELICA!

U Lovačkom društvu "Jarebica" spremalo se 80 kg gulaša od veprovine!

Piše Branko Božić
6. siječnja 2020. - 22:25
IMG_6997.JPG

U prigodi uspješno odrađenog lova u lovnoj kalendarskoj 2019. godini, i to prvenstveno na zeca, fazana, divlju svinju i ostalu prolaznu divljač, a koja je službeno okončana u nedjelju 5. siječnja, lovci biogradske Lovačke udruge "Jarebica", okupili su se ovog ponedjeljka u prigodi blagdana Sveta Tri kralja ili Bogojavljanja, na već tradicionalnoj lovačkoj blagdanskoj veselici.

Ona je upriličena na nivou Udruge, koja u devet Zborova okuplja oko 300 lovaca, u iznimno uređenom i sadržajnom prostoru vlastitog Lovačkog doma, smještenog na lokalitetu Jankolovica u neposrednoj blizini hrvatskog kraljevskog gada Biograda.

Pozivu vodstva predsjednika Ante Mitrovića, dopredsjednika Milana Patače i tajnika Josipa Mrkića, odazvala se većina lovaca, među kojima su i bila dvojica najstarijih članova Vjekoslav Kazija (80 godina i 50 godina lovačkog staža) iz mjesta Drage te Šime Eškinja pok. Nege (74 godine i 52 godine lovačkog staža) iz Sv. Filip i Jakova. Navedeno prigodno druženje biogradskih lovaca, među ostalim uveličao je svojom nazočnošću čelni čovjek Županijske krovne lovačke organizacije Damir Perić.

Prije početka blagdanskog blagovanja za zajedničkim stolom, okupljene kolege lovce te goste toplim i biranim riječima pozdravio je predsjednik Ante Mitrović.

On je uz ostalo istaknuo kako je osobno, uz sve članove Izvršnog odbora, kao i drugih tijela društva, koje je osnovano davne 1829 godine, prezadovoljan odrađenom lovnom sezonom, koja je kako je ustvrdio okončana u skladu sa svim propisima lovačke etike bez i jednog incidenta u lovnim terenima i izvan njih. Pozvao je članove "Jarebice" da se u što većem broju odazovu narednim ovogodišnjim planom predviđenim aktivnostima i to u prvom redu zimskim hajkama na predatore lisice, čagljeve, divlje svinje, divlje mačke i tako redom. U svom završnom obraćanju predsjednik Mitrović je ustvrdio kako društvo ne odustaje od namjere gradnje vlastitog strelišta za Parkour, sa čijom će se gradnjom kako se je čulo krenuti već za koji dan.

Čelnik LSZŽ Damir Perić, uz što je biogradskim lovcima i njihovim obiteljima poželio sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu, još jednom iznova im je uputio iskrene riječi zahvale, povodom domaćinstva te organizacije 11. po redu Državnog lovnokinološkog Kupa "Sv. Hubert",  održanog 8. i 9. studenog prošle godine unutar njihovih lovišta. Svoje obraćanje okončao je riječima kako će LSZŽ i nadalje kako moralno tako i financijski nastojati pratiti rad i djelovanje biogradske "Jarebice", kao uostalom i svih drugih 17. lovačkih udruga, koje kao što je poznato egzistiraju na prostoru Zadarske županije. Riječi dvojica predsjednika Mitrovića i Perića okupljeni su popratili velikim pljeskom.

Naravno da navedena veselica nije mogla proći bez dobre spize i prave i izvorne domaće kotarske crne i bijele kapljica. Na meniju se je našao za prste polizati čuveni lovački gulaš od veprovine (80 kg), kojeg je za ovu prigodu znalački pripremio tim u sastavu glavni "kogo" Zdenko Mikas Sure, kojem su asistirali pomoćnici Igor i Dario Batur te konobari Josip Brajković i Davor Mršić.

Prije samog blagovanja kratku blagdansku molitvu, uz blagoslov okupljenih lovaca i jela, predvodio je župnik župe sv. Ivana na Kosi don. Nikola Tokić. Na kraju valja reći da se je za ugodan štimung sa pjesmom uz svirku harmonike, pobrinuo mladi lovac Ante Baradić uz zdušnu podršku oca mu Željka Baradića.
 

25. travanj 2024 12:13