StoryEditorOCM
RegionalJUNAK DANAS

Građanin: Na benzinskoj u Kninu vidio sam osobu koju tražite zbog ubojstva!

Piše Marko Didić / SD
9. siječnja 2020. - 19:29
ubojica

Zahvaljujući savjesnom građaninu, na Ininoj benzinskoj postaji u Kninu jučer oko 5 sati uhićen je 38-godišnji Željko Melvan iz Splita, kojeg je policija više od pet mjeseci bezuspješno tražila zbog ubojstva 53-godišnjeg Vedrana Marendića zvanog Sarun.

Bio sa suprugom

Jučer rano ujutro zazvonio je telefon u kninskoj policijskoj postaji. Javio se dežurni policajac. “Na Ininoj benzinskoj crpki nasuprot Lidla čini mi se da sam vidio osobu čija je fotografija objavljena u medijima, a koju tražite za ubojstvo jednog čovjeka u Splitu. On se nalazi u automobilu na mjestu suvozača, a automobil vozi ženska osoba. Taman su stali na benzinskoj pa vi, eto, da znate”, rekao je nepoznati glas.

Kninski policajci odmah su krenuli u akciju te uhitili bjegunca i višestruko osuđivanu osobu - Željka Melvana.

Tijekom uhićenja s njim je bila i njegova supruga koja je upravljala Citroënom Picasso splitskih oznaka kojim su se dovezli rano ujutro na Ininu benzinsku postaju. Melvan je sjedio na mjestu suvozača i nije pružao nikakav otpor. Jučer je trebao biti ispitan u Kninu, ali kako tamo policijska kamera, kojom se snima iskaze osumnjičenika, već dulje ne radi, iskaz je dao u Splitu kamo je doveden nakon uhićenja.

Nakon svega bit će prepraćen u splitski zatvor jer mu je istražni zatvor već odavno određen, a u međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo i optužnicu protiv njega za ubojstvo počinjeno 26. lipnja u Sinjskoj ulici u Splitu.

Pljunuo ga 

Melvan, otac četvero djece s prebivalištem u Gizdavcu, optužen je da je 26. lipnja 2019. oko 20.10 sati u Splitu u Sinjskoj ulici, nasuprot kućnog broja 7, tijekom prepirke Vedrana Marendića, koji je sjedio na zidiću, drškom noža više puta udario po glavi. Rukama ga je uhvatio za kosu, nožem mu odrezao pramen i pljunuo mu u lice te istim nožem, ukupne dužine 32,5 cm te dužine oštrice 20 cm, ubo Marendića u desni kuk i desnu natkoljenicu.

Istim nožem snažno ga je ubo u desnu stranu prsnog koša. Pritom mu je ozlijedio jetra i dvanaesterac te izazvao krvarenje u desno prsište, odnosno zadao osobito tešku ozljedu opasnu po život.

Kada je vidio prolaznike, Melvan je pobjegao, a Marendić je od posljedica ranjavanja umro u Kliničkom bolničkom centru Split 28. lipnja 2019. u 23.25 sati.

Pomoć građana

Zanimljivo je da krvavi nož nije pronašla policija tijekom očevida, nego jedan građanin, i to tri dana nakon događaja. Sada su građani pomogli da se bjegunac i počinitelj ubojstva uhiti nakon više od pet mjeseci skrivanja.

Ovaj slučaj pokazuje koliko je ponekad opravdano objaviti fotografiju počinitelja teškog kaznenog djela, iako to policijske uprave vrlo rijetko čine jer smatraju da time odaju puno detalja iz kriminalističkog istraživanja. Građani su se u ovoj priči pokazali ako ne bolji, a onda barem ravnopravni partner policiji u slučaju pronalaska sredstva izvršenja, noža, a potom i uhićenja samog izvršitelja Željka Melvana.

19. travanj 2024 04:34