StoryEditorOCM
RegionalFOTO: U SAMOM SREDIŠTU SPLITA HLADNOKRVNO UBIO TRI OSOBE

Doznajemo detalje uhićenja trostrukog ubojice: Mirno je sjedio u kafiću, kao da se ništa nije dogodilo. Kad je do njega došao specijalac odsjekle su mu se noge...

Piše Slobodna Dalmacija
11. siječnja 2020. - 23:40

Kako doznajemo od svjedoka, trostruki ubojica F. Z. (25) uhićen je u jednom ugostiteljskom objektu na Skalicama gdje je pješice pobjegao nakon počinjenog zločina, piše Slobodna Dalmacija.

- U rujnu su mu ovi koje je ubio prijetili i nožem, od tada je potpuno rastrojen, pa je tako i u kafiću nakon zločina sjedio s bratom kao da se ništa nije dogodilo. Mirno se predao policiji, no kad mu je prišao oveći specijalac, od straha su mu se oduzele noge – ispričali su nam svjedoci.

– U kafić je prvi stigao srednji brat, koji je rekao: "Jeste li čuli što se dogodilo, brat mi je ubio ove!" Nešto kasnije u kafić je stigao i njihov otac, kao i počinitelj. Nakon 45 minuta u kafić je ušao specijalac, a otac je, dok je specijalac odvodio njegova sina ubojicu, rekao: "Drži se, sve će se doznati!" - ispričao je za Slobodnu svjedok događaja.


Prema prvim informacijama, osveta je motiv ovog krvavog pohoda. Mladić kojega se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je zadnjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga koji je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju je, također prema neslužbenim informacijama, tražio kod njegove kuće, ali nije ga bilo, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Do travnja je bio na brodu, na kojem je proveo 14 mjeseci. Inače je živio uredno, sportaš je, osvajao je puno medalja u taekwondou. Kad se vratio s broda, trojica ubijenih dolazila su mu doma prijetiti zbog navodnih dugova njegova srednjeg brata. U rujnu su mu čak prijetili i nožem, od tada je potpuno rastrojen - ispričali su nam svjedoci.


Jedan od ubijenih u subotu popodne u najužem centru Split je 38-godišnji Jurica Torlak koji je 2004. godine optužen da je izazvao prometnu nesreću motociklom, kada je na pješačkom ispred osnovne škole u Spinutu tada smrtno stradala osmogodišnja curica. Osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu, piše Slobodna Dalmacija.

Do pravomoćnosti presude pušten je iz pritvora, a izrečena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilom na rok od tri godine. Sud je presudom prihvatio kvalifikacije iz optužnice da je vozeći u pješačkoj zoni, s umišljajem kršio prometna pravila i time izazvao smrt osmogodišnje djevojčice. Torlak je optužen i zato što nije pomogao djevojčici, za što je bio optužen i njegov suvozač, no odvjetništvo je odustalo od te optužbe.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 22. siječnja 2004. godine kada je ove subode stradali u pješačkoj zoni  motociklom "yamach crrosser" od 650 KS pri brzini od 52 km na sat srušio učenicu drugog razreda te škole Ivonu Lalić, odbacivši je na cestu.

Ubijeni i njegov suvozač, Vedran B., pali su s motocikla i, kako je istragom utvrđeno, ustali su, uzeli motocikl i napustili mjesto nesreće.

Djevojčica je umrla od posljedica teških ozljeda. U subotu nastradali je priznao da je kriv za nesreću i posljedice, no ne i zato što djevojčici nije pomogao. Djevojčica je zadobila tešku ozljedu mozga, a od siline udara presječena joj je leđna moždina te je smrt nastupila gotovo trenutačno. Po sudskom vještvu, s obzirom na takve ozljede nije bilo objektivne mogućnosti za pružanje pomoći.

Kasnije se za njega čulo ponovno 2008. godine, nakon što je izašao iz zatvora. Naime, onda je porezan po vratu i to u sukobu s Adisom B. Adis B. u to vrijeme bio je otac 16-godišnjakinje koja je bila djevojka 30-godišnjeg Michaela N.Michael N. i Torlak inače, bili su prijatelji, a B. je Michaela N. napao sjekirom. U istom sukobu po vratu je porezan i Torlak.


Kako Slobodna doznaje iz dobro obaviještenih izvora, u današnjem napadu u centru Splita ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak.

Paić i Boban usmrćeni su na licu mjesta oko 15:30, dok je Torlak preminuo predvečer u KBC Split od posljedica ranjavanja automatskim oružjem.

Torlak i Paić dobro su poznati policiji kao pripadnici splitske krim scene. 


20:57 - Iz PU Splitsko-dalmatinske potvrdili su kako su privedene dvije osobe, među kojima je i napadač. 

- Jedan privedeni se dovodi u vezu s počinjenim kaznenim djelima, a za drugu osobu postoji vjerojatnost da raspolaže korisnim saznanjima - poručili su iz policije. 


20:00 - Prema neslužbenim informacijama, jezivi zločin u Splitu bio je planiran, a riječ je o svojevrsnom osvetničkom pohodu u kojem je napadač (F. Z.) smaknuo tri osobe povezane s narko miljeom koje su navodno ucjenjivale članove njegove obitelji.

19:00 - Zamjenik načelnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinke Marko Srdarević u subotu je u popodnevnim satima za RTL potvrdio da je policija zbog povezanosti s pucnjavom u Splitu koja je rezultirala s tri smrtna slučaja privela dvije osobe te da nad njima provode istražne radnje.

Srdarević nije mogao potvrditi je li jedna od te dvije osobe počinitelj ubojstava te ima li više od jednog počinitelja. Također, nije mogao reći jesu li uhićene osobe naoružane, ali je rekao da se nisu opirale uhićenju. Dodao je da su spomenute osobe uhićene na području grada Splita.

Zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske rekao je da istraga traje te da ne može govoriti o eventualnim motivima ubojstava.

Srdarević je rekao da sve dostupne snage rade na rješavanju slučaja. "Građani se mogu slobodno kretati svugdje, osim na području gdje se obavlja očevid", dodao je.


18:58 - U širem centru Splita privedena je i druga osoba povezana s ubojstvom. Osoba je uhićena na Skalicama, no doznajemo kako ipak nije riječ o napadaču. Oko 20 pripadnika specijalne policije ispred poznatog ugostiteljskog objekta pregovaralo je s osobom koja je naposljetku izašla iz objekta te se predala policiji.


17:25 - Osumnjičeni za trostruko ubojstvo, prema neslužbenim informacijama, uhićen je i upravo ga vode u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

17:05 - U splitskom KBC-u preminula je i treća osoba koju je ubojica pogodio mecima iz automatske puške.


17:10 Policijska uprava Splitsko-dalmatinska očitovala se o pucnjavi u Splitu koja se dogodila u subotu popodne.

- U Splitu je oko 15.35 sati u centru grada došlo do pucnjave na dvije lokacije. U događajima su smrtno stradale dvije osobe, a jedna je prevezen na pružanje liječničke pomoći.

Prema prvim informacijama sa terena počinitelj je muškarac obučen u crno, ima oružje i kreće se put Marjana.

Molimo sve građane na tom području grada da se sklone s ulica i da ukoliko uoče osobu odmah zovu policiju. Sve raspoložive policijske snage su na terenu i tragaju za počiniteljem.


16:28 - Prema neslužbenim informacijama, policija trenutno traga za dvama osobama koje su iz centra Splita pobjegle u smjeru Marjana. 

Policijske očevidne ekipe čekaju poziv s terena u zgradi PU Splitsko-dalmatinske. Još uvijek nisu pozvani da izađu na teren, što znači da situacija na terenu još uvijek nije sigurna.


U samom starom centru Splita u subotu poslijepodne među stanarima je panika. Prve informacije su kako su dvije osobe ubijene iz vatrenog oružja te da jedan leži mrtav u Radmilovićevoj ulici, a drugi na samom Šperunu.

- Ja sam mislila da je pao s motora, ali rekla mi je susida da se čuo rafal prije nego li je pao na tlo. Drugi leži tamo u uličici. Kažu da je jedan upravo izašao iz zatvora gdje je bio zbog droge - uznemireno nam kaže stanarka.

Splitska policija još uvijek u 16,15 nije službeno izvijestila o događaju. Ubojica je navodno pobjegao u jednu od ulica trčeći, ali za sada nije poznato je li u međuvremenu uzeo kakvo prijevozno sredstvo. Govori se i kako nije korišten pištolj već automatska puška. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo te će dežurni zamjenik Žarko Štrbac izaći na očevid

- Tip koji je pucao bio je na motoru i pobiga je put Varoša, čula su se dva rafala, 60-ak metaka - kazao nam je jedan od očevidaca ubojstva.


Jedna osoba ubijena je u pucnjavi u Radmilovićevoj ulici u centru Splita. Napad se dogodio nešto prije 16 sati, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno saznajemo, ubijeni mladić je imao 22 godine. Navodno je ranjena i druga muška osoba.

Na terenu je policija i hitna.

Očevici govore o rafalnoj pucnjavi od desetak metaka, ali još nema službene potvrde.

Uskoro opširnije...

19. travanj 2024 16:28