StoryEditorOCM
RegionalOD STARIH PALETA KOMPLETNO JE SASTAVIO KONOBU KOJA IZGLEDA ČAROBNO

Tonći je napravio nevjerojatnu stvar, njegova priča dokaz je da za preuređenje prostora novac nije najvažniji

Piše Slobodna Dalmacija
12. siječnja 2020. - 13:49

Kupnja novih komada namještaja u današnje je vrijeme postala poprilična investicija, no Tonći Kuzmanić iz Kaštel Starog dosjetio se alternativnog rješenja – sam je krenuo u izradu namještaja od paleta, kojima je najprije kompletno opremio vlastitu konobu, a onda se na nagovor supruge Katice prebacio i u prostor stana, piše Slobodna Dalmacija.

Cijela priča oko izrade namještaja od starih paleta koje su zadnjih godina totalni hit, u obitelji Kuzmanić krenula je prije nekih šest godina, kada je Tonćiju, kako nam kaže, dosadio posao elektroničara.

Uz lov koji mu je rekreacija, sport koji mu je sastavni dio života, Kuzmanić je odlučio urediti svoju konobu kako bi zajedno s društvom, suprugom Katicom i ostatkom obitelji uživao u pravom domaćem, toplom i ugodnom ambijentu. 

– Svi ovi zidovi bili su od betona, a sad su obloženi namještajem od paleta. Krenuo sam s uređenjem stola.

Ideja je bila da od što manje paleta napravim što više namještaja, i zaista mi je pošlo za rukom.

Palete sam nalazio u skladištima kod svojih prijatelja, a kako ni jedna paleta nije bila u škvari, svaku je trebalo dovesti u red. Malo po malo nastao je šank, razne police za zimnicu iliti ga ventrine, stalci za vino, rakije, kiselo povrće... Uz to, izradio sam i klupe za sjedenje, barske stolice, lampe za svjetlo, stalke za čaše, radne stolove.

Drvo me opušta i uživam raditi ovakav namještaj – kaže nam Kuzmanić, prepuštajući riječ supruzi Katici koja je zadužena da društvo uživa u gastronomskim specijalitetima i toplom ugođaju njihove konobe.

– Kad nam dođu gosti, svi ostanu u pozitivnom šoku kad vide što je Tonći napravio.

Malo po malo, sve je sredija i sada su nam preostale samo sitnice. Ugođaj je stvarno lip i nema riječi kojima bi opisala koliko, kad se skupimo, svi ovdje uživaju.

Dok je Tonći radija nisan ni ja sidila prikrštenih ruku, pa san pituravala, davala ideje za novi namještaj. Kad san vidila kako mu dobro ide izrada, nisan prestajala s idejama. Malo po malo, evo, uredili smo konobu, a kako ja nemam mira, angažirala san ja njega da se s namještajen od paleta uvuče i u kuću.

Tako mi je napravija okvir za ogledalo od palete, male ventrine za obuću, luster, police za sviće, a bit će još toga. Onaj tko dođe kod nas uživa u ovom ugođaju, pa se čak nekad dogodi da teško ide kući – kroz smijeh govori Kate, ne otkrivajući nam još sve ideje koje će zadati suprugu Tonću.

Proces izrade nije kompliciran, no za njega je potrebno mnogo strpljenja, ali i ljubavi kako bi konačan rezultat bio kreativan i unikatan komad namještaja.

Najskuplje vide i pitura

Tonćijeva priča dokaz je da se hobi može pretvoriti u pravi posao i to onaj s globalnim potencijalom, no on još o tome ne razmišlja.

No, sav se trud, tvrdi Tonći, na kraju ipak isplati jer se, uz malo mašte i volje, jednoj staroj i odbačenoj drvenoj konstrukciji udahne noviji, zanimljiviji i svakako unikatniji život.

– Zapravo najskuplji dio ove priče su vide i pitura, palete dobiješ mukte ili ih kupiš za jednostavnu lovu. Palete se slažu onako kako ti paše za prostor, ali da bude i lijepo za vidjeti.

Ovaj posao mi opušta glavu, zaista uživam u izradi namještaja u kojem poslije svi guštamo – otkriva nam Kaštelanin, koji nas je zajedno sa suprugom Katom i kćerkom Sarom ugostio u svojoj “paletnoj oazi” za guštanje.

Katica dodaje kako se na ovome neće stati.

– Volila bi da u stilu paleta uredimo i dnevni boravak, “dužan” mi je još napravit jedan stalak za boce i još pokoju sitnicu. Za sve ovo napraviti mu je tribalo više od pedeset paleta, a kad ih potroši još toliko, moglo bi bit dosta – kroz šalu dodaje supruga Kate. 

08. svibanj 2024 22:40