StoryEditorOCM
RegionalU SPLITU JE I PRIJE ZAVADLAVA VLADAO "ZAKON BRAĆE"

Jedan je branio sestru od silovanja, drugi štitio brata ovisnika - počinili su dvostruka ubojstva

Piše Slobodna Dalmacija/ Katarina Marić Banje
13. siječnja 2020. - 22:44

Uhićeni Filip Zavadlav (25) imat će priliku iznijeti svoju obranu na državnom odvjetništvu, ako tako odluči. Vidjet ćemo onda hoće li pričati o osveti za maltretiranje ili će odabrati drugi način obrane jer mu prvi znači postupak za teška ubojstva za što može dobiti do 50 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom postupka će se napraviti i kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje pa postoji mogućnost da njegov nalaz promijeni smjer postupka. U Splitu smo već imali dva slučaja višestrukih ubojstava iz osvete u kojima je jedan počinitelj bio ubrojiv, a u drugome duševno bolestan.

Na parkiralištu u Vinkovačkoj ulici u Splitu u veljači 2007. godine ubijeni su Lovel Matković (21) i Marino Vukšić (21) dok je ranjen Ivan Ljubić. Za njihovo smaknuće na 22 godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu osuđen je tada 22-godišnji Mate Vukušić

U navedenom slučaju dokazano je kako je postojalo maltretiranje od strane sada pokojnih prema Vukušiću. Dokazano je kako su nekoliko dana prije ubojstva Matković i Vukšić na Pujankama prijetili i pljusnuli Vukušića te da mu je Passat bio propucan. U automobilu u kojem su ubijeni Matković i Vukšić nađena su dva pištolja koje su ponijeli na dogovoreni susret s Vukušićem.

Vještak psihijatar također je posvjedočio kako je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja. U svojoj obrani Mate Vukušić je kazao kako je bio prisiljen počiniti zločin jer su ga Matković i Vukšić reketarili te prijetili kako će nauditi njegovoj obitelji i silovati mu sestru. Vrhovni sud je presudu potvrdio ocijenivši kako je prvostupanjsko vijeće pravilno zaključilo da se ne radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete što je kvalificirani oblik tog kaznenog djela za što je zapriječen dugotrajni zatvor do 40 godina.

U međuvremenu se zakon postrožio te se sada može dobiti 50 godina. U obrazloženju presude je navedeno kako se nije radilo o zločinu iz bezobzirne osvete jer to podrazumijeva ili krvnu osvetu ili da su žrtve nevine osobe. Za svako ubojstvo dobio je po deset i pol godina zatvora, za pokušaj ubojstva još pet godina, a za posjedovanje manje količine amfetamina dva mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od 22 godine zatvora.

Drugi slučaj koji je potresao Split brutalnošću smaknuća je također bio motiviran bratskom ljubavlju. Tada 27-godišnji Vladimir Čulina Čuki je u automobilu na Poljičkoj cesti ubio Roberta Širinića zvanog Šime Japanac i Dalibora Sablića zvanog Sablja. Razlog je bila ovisnost o heroinu kojoj je robovao njegov brat, a za što je Čulina smatrao odgovornima pripadnike splitske kriminalne scene.

Devet mjeseci ranije je metkom u potkoljenicu u splitskom kafiću ranio Maria Zulima zvanog Canca kojeg to nije potaklo na napuštanje svijeta dilanja već je karijeru u istom poslu nastavio i godinama nakon toga. Detaljan pregled u Vrapču pokazao je kako Čulina boluje od šizofrenije i PTSP-a te je sklonjen na liječenje sljedećih 10 godina.

Nakon izlaska s liječenja je 2012. godine udarajući ga sjekirom po glavi zatukao je 62-godišnjeg oca koji je poslije ponoći, drijemao na kauču u dnevnom boravku obiteljske kuće u Pridragi. Desetak puta izudarao je sjekirom oca i nazvao je službu 112 nakon čega je mirno pričekao policiju i nije se opirao uhićenju.

25. travanj 2024 08:42