StoryEditorOCM
RegionalON SE SAMO IGRA

U jednoj ruci školska torba, u drugoj plastični kalašnjikov - ovako je splitski učenik danas krenuo u školu; Bez histerije, ali popričajte s djecom

Piše Gabrijela Radanović / Slobodna Dalmacija
16. siječnja 2020. - 17:26

Da ste prije desetak dana ugledali dijete kako ulicama Radunice šeta s plastičnim kalašnjikovom, vjerojatno ga ne biste niti primijetili budući da su se oduvijek djeca, pogotovo dječaci, igrali s pištoljima i puškama.

Doduše, rjeđe su ih nosili u školu, ali Bože moj, vremena se mijenjaju. Možda bi ga, da ste dakle sreli ranije, samo usput u šali priupitali je li policajac ili lopov te na kojem je derneku ili u kojoj trgovini kupio pušku?

No, u svjetlu tragedije u Varošu o kojoj cijela država priča, ovaj prizor koji je zabilježen danas oko podneva na Lučcu, staroj težačkoj četvrti vrlo sličnoj Varošu, gledamo kroz drugu prizmu.

Dječak u dobi od nekih osam ili devet godina, u društvu dvoje vršnjaka, vjerojatno na odlasku iz škole u lijevoj ruci drži plastičnu pušku, a na desno rame je prebacio školsku torbu.

Nekima je ovaj prizor automatski izazvao jezu, jer je podsjetio na snimku Filipa Zavadlava kako nonšalantno hoda ulicama Varoša, u istoj ruci držeći pušku, ali pravu.

Drugi su se nasmijali i komentirali kako su se muškići oduvijek igrali rata i da su, uostalom, trgovine igračaka prepune plastičnog oružja.

Međutim, svima je fotografija 'dječaka s kalašom' s Lučca izazvala veliku emociju, a to je i razlog zašto je dokumentiran videom i fotografijom.

Pitanja je mnogo. Zašto je dječak uopće nosio pušku u školu? Jesu li roditelji uopće vidjeli njegovu “dodatnu opremu”? Prije da nisu, vjerojatno su mu prije posla ostavili marendu na stolu, sumnjamo da su pokraj nje odložili plastični kalašnjikov...

Isto tako, zasigurno ne postoji priredba u školi zbog koje je dijete trebalo nositi takvu igračku, a šanse da su najmlađi pošteđeni spoznaje o stravičnom trostrukom ubojstvu u Splitu gotovo ne postoje.

Jedno u što smo sigurni je da se djeca igraju oduvijek igraju takvih igara i, srećom, najčešće biraju uloge pozitivca.

Također, sigurni smo da je potresni događaj o kojem cijela država bruji, a sigurno nije zaobišao ni najmlađe, odličan povod i roditeljima, učiteljima i psiholozima da sjednu i razgovaraju o svemu s djecom na njima jasan i prilagođen način. Pritom bi svakako morali dobro birati riječi kad komentiraju ovakve događaje, jer djeca su spužve, sve upijaju. I dobro i loše.

26. travanj 2024 10:08