StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NINSKI LOVCI ORGANIZIRALI HAJKU NA PREDATORE I UPRLI PRST U ZADARSKU ŽUPANIJU

Kažo Kolanović: Oduzeli su nam lovište kod Zatona od 32 hektara, a sada se igramo gluhih telefona, pa zamjensko nismo dobili 

Piše Branko Božić
19. siječnja 2020. - 21:57

U okviru zacrtanog plana i programa za tekuću godinu glede odstrjela opasnih predatora, u prvom redu lisica, čagljeva, divljih svinja, divljih mačaka, jazavaca i ostalih, ninska Lovačka udruga ¨Jarebica 1923¨ predvođena predsjednikom Kažimirom Kažom Kolanovićem i njegovim suradnicima, niže u zadnje vrijeme sve značajnije uspjehe. Lovci, njih 250, koji aktivno djeluju unutar deset lovnih jedinica, za vrijeme ovozimskih hajki u pravom su smislu štetočinama potkresali krila. Kako to rade spomenuti lovci na terenu, mogli smo se i sami uvjeriti prateći jednu od hajki.

  Uobičajena jutarnja prozivka s postrojavanjem uz hladnu zimsku buru, upriličena je u ranim jutarnjim satima, neposredno pred ulazom u nekadašnju vojarnu Šepurine, da bi se potom krenulo u akciju. Lovilo se uz pomoć pasa goniča unutar izrazito neprohodnog i gusto obraslog borovom šumom, makijom i ostalim šumskim sastojinama državnog lovišta XIII/118 Viševica-Punta Skala.

Ninskim lovcima potporu su došle dati njihove kolege iz  virskog otočnog LD ¨Zec¨ s predsjednikom Igorom Kapovićem. Akciju su na terenu od početka do kraja uz predsjednika Kolanovića, koordinirala dvojica novopečenih lovnika Ivan Savić i Romeo Petešić.

 Po okončanju trosatnog rada na terenu, sudionici hajke pospremili su puške na sigurna mjesta te su se zaputili prema lovačkoj kući domaćina hajke Lovne jedinice Zaton. U toplom ambijentu dočekala ih je ukusna lovačka okrjepa, što su je za ovu prigodu njihovim kolegama lovcima pripremila trojica vrijednih zatonskih lovaca Dragan Vukšević, Ante Peša i Branko Peša uz pripomoć lovočuvara Jugoslava Peše.

  S obzirom da lovstvo u hrvatskom kraljevskom gradu Ninu i njegovoj široj okolici ima stoljetnu tradiciju, zamolili smo ovom prigodom predsjednika Kažimira Kolanovića, da nam nešto pobliže kaže o trenutnom stanju u ninskoj ¨Jarebici 1923¨ te uopće stanju ninskog lovstva.

Naše se je Lovačko društvo u zadnjih par godina uz veliki napor, ne samo mene i mojih kolega, već i većine naših lovaca konsolidiralo u svim elementima, te je i izniklo u jedno respektabilno društva na prostoru Zadarske županije. Osobno držim da uz novi ustroj i pristup lovu, lovnoj etici i svakako zaštiti prirode, možemo biti svijetli primjer drugima. Uz gospodarenje s lovištem veličine 7.111 hektara, godišnji proračun koji iznosi 520.000 kuna i koji se uglavnom puni iz osnove članarine, koja po glavi lovca iznosi godišnje 800 kuna te lovnog turizma i dresure pasa, prioritet nam je pomlađivanje naših redova mladim lovcima, u čemu uistinu uspijevamo. Težimo također dobrim i prijateljskim odnosima sa svim udrugama na prostoru Zadarske županije, županijskom Lovačkom savezu te posebice našim prvim susjedima, lovcima otoka Vira i zadarske Diane.   Budući da skoro sve naše Lovne jedinice u svojim lovištima imaju tkz lovačke kuće, već duže vrijeme radimo na projektu izgradnje centralnog Lovačkog doma. Imamo idejno rješenje. Projekt je u izradi. Zemljište veličine 3.000 metara četvornih smo načelno dobili od Hrvatskih šuma na potezu između mjesta Ninski Stanovi i Žerava. Ako sve bude u redu po našim planovima gradnja bi trebala krenuti koncem ove godine. Projekt će nas koštati preko 2,5 milijuna kuna. Osim za naše lovce, novoizgrađeni dom služit će za potrebe lovnog turizma, koji u našim lovištima uz dresuru pasa imaju dugogodišnju tradiciju, ističe Kolanović.

       Na kraju smo priupitali predsjednika Kolanovića kad će im biti vraćeno lovište koje im je oduzeto početkom Domovinskog rata.

-Po tom pitanju imamo načelno obećanje Zadarske županije. No, sve to ide puževim korakom. Da bi još bilo sve tragičnije i neizvjesnije, reći ću vam da nam je nedavno iznova oduzeto dodatno lovište veličine 32 hektara na lokalitetu K.O. Zaton. Uzela nam ga je Županija za formiranje državnog lovišta Hrvatskih šuma. Za uzvrat smo trebali dobiti lovište na predjelu iznad Bokanjačkog blata i Mazija kuća. Ali, za sada smo došli u situaciju gluhih telefona, i mi se toplo nadamo da će u predstojećim danima putem njih krenuti tonski razgovori na relaciji Zadarska županija-ninska Lovačka udruga ¨Jarebica 1923¨ , zaključuje predsjednik Kolanović.

26. travanj 2024 06:29