StoryEditorOCM
RegionalNAPETO K'O BRIJAČICA

Darija se ne boji britve, ni krvi, a muškarci hrle u njezinu katrigu!: vrsnoj brijačici nude posao modela, a ona se drži svog alata

Piše Lenka Gospodnetić / Slobodna Dalmacija
20. siječnja 2020. - 23:31

“Napeto kao u brijačnici” domaći je frazem, a ironično odražava memljivo stanje dokolice koja poslovično obavija mjesta na koja se postarija gospoda dođu obrijati i, dade li Bog (i testosteron) kose, i ošišati.

Po svemu sudeći, frazem će uskoro postati arhaična okamina prošlosti. Naime, jedan od obrta kojemu je donedavno prijetilo izumiranje – muški frizer/brijač, je li – budi se iz zaborava, štoviše, osuvremenjava!

Doživljava u gradu pod Marjanom novu mladost, otvaraju se moderni “barbir-shopovi”, a da je biti brijač opet “in” govori i činjenica da je u zanatu sve više žena!

One nisu “brijači” niti “barbiri”, nego – potvrdile lektorice Slobodne Dalmacije – brijačice.

Pojava brijačica, žena dakle u časnom barbirskom zanatu u Splitu, slično je kao da muškarci u velikom broju pohrle, recimo, u baletnu školu.

Potonje se ipak nije dogodilo, no žene koje se (profesionalno) britve laćaju također su mali, ali moćan koračić prema rodnoj ravnopravnosti kojoj kao suvremeno društvo težimo. Eto, i opet se nejaka ženska pleća podmetnuše...

DA NISMO FALILI?

Kao teret to, međutim, nimalo ne doživljava Daria Matić (22), mlada instagramska influencerica, no prije svega – pogađate – brijačica.

Došli smo je potražiti u salon “Stil A”, budimo iskreni, prvotno uvjereni da je Daria jedna lasta koja ne čini proljeće.

No, kad smo kročili u salon na Blatinama, ugledali smo u njemu čak tri (3) žene, štoviše, ljepotice s alatom u rukama.

 

image

 /Ankica Matić, Daria Matić i Ana Hrstić

 Tom Dubravec/Hanza Media

 

- Skužajte, falili smo – izlazimo jer nam se učinilo da smo ušli u ženski frizeraj.

Naknadna pamet prošapće: čekaj, a šta onda tamo rade oni muškarci u katrigama?

Začujemo glas koji nas vraća:

 Niste falili, izvol’te unutra! Jeste došli zbog Darije? To mi je ćer – kima u pravcu mlade brijačice, sad vidimo, jedna nešto starija dama, isto brijačica. I to već 28 godina britvom i škarama oboružana, najprije u antologijske “Liposti”, a potom u svojem “Stilu A”, otvorenom davne 2001. godine...

Aha, u tom grmu leži mica-brica. Pardon, šefica, zove se Ankica Matić.

- Da, nastavljam majčin obrt – uključuje se Daria, za koju bi uistinu čovjek, kad je namah ugleda, prije pomislio da radi u nekom fensi-butiku, a ne u, hm, fensi-brijačnici.

Radno joj mjesto, majčin salon za muškarce, uistinu je daleko od vizualizacije mjesta s početka ovog teksta. Čak ne izgleda ni kao “hram tračanja”, kako je brijačnicu po vokaciji opisao lani papa Frane kad je primio oko 230 talijanskih frizera, kozmetičara, brijača i stilista, članova Odbora svetoga Martina de Porresa, te im tom prigodom poručio da “ne pokleknu pred iskušenjem govorkanja i ogovaranja, tako karakterističnima za mjesta na kojima obavljaju svoj posao”.

Umjesto toga, rekao je Papa, svoju bi profesiju trebali obavljati “u duhu kršćanstva, prema klijentima se odnoseći ljubazno i s poštovanjem, pritom im nudeći lijepu riječ i ohrabrenje”.

ŠTO SE KAŽE U SALONU, OSTAJE U SALONU

E, o tome bi se već dalo pričati...

- Šta se kaže u salonu, ostaje u salonu. Brijačnici. Zato neki ljudi dolaze kod nas desetljećima; neke sam još iz “Liposti” preuzela – preuzima riječ Darijina 48-godišnja mama Ankica.

 

image

Daria Matić i Zlatko Šimić

 Tom Dubravec/Hanza Media

 

- Mi vam s vrimenom dođemo jedni drugima ka familija, toliko se zbližimo kroz brijanje, šišanje i razgovor. A istina je i da neki muškarci dođu k nama od dragosti; evo vidite našeg Zlatka, Šimića – pokazuje na mladića u barbirskoj katrigi.

- On se odmah Dariji u ruke dao, njega je prvoga ošišala – nastavlja mama-brijačica Ankica, dok fotoreporter Tom Dubravec kima s punim razumijevanjem; pa tko se ne bi Dariji u ruke dao?

- Dobar je znak da vam se vratio – primjećujemo.

- Nikad nije otišao! Inače je po zanimanju pekar. Onaj u drugoj sjedalici je pomorac. On dolazi kod naše Ane Hrstić, ona je nakon skoro dvadeset godina u salonu zamijenila Marinu koja je otišla – približava kadrovsku sliku šefica Ankica, dok se mlada Ana smije, a pomorac imenom Mateo Matić (27) potvrđuje kimanjem. Pa se oglasi:

- Kad siđem s broda, najprije kod Ane na brijanje i frizuru, pa onda porezi i ostalo. Nakon tri-četri miseca na brodu, zahvat je neophodan – kazuje mladi časnik stroja.

Još je jedna nazočna (muška) mušterija na tjednoj bazi u brijačnici mame Matić.

- On vam je poštar, i boksač. Reci, ne srami se – potiče Ankica 27-godišnjeg Mateja Maslaća s Mertojaka, zaposlenika Hrvatske pošte i kick-boksača pri BK klubu “Ameno”.

 

image

 Tom Dubravec/Hanza Media

 

- Je, pazin ja na frizuru. Najviše zbog manče – iskren je poštar/boksač Matej.

U brijačnici koja zapošljava isključivo trolist žena, klijenti su mahom, logično, muškarci, ali ima i nekoliko dama.

- Ne volimo radit sa ženskima. Komplicirano je, mada bi zarada bila bolja. Žene šaljemo u susjedne salone – Ankica će.

- Znate da u duhu Istanbulske konvencije ne smijete raditi razliku među spolovima? Može vam, teoretski, doći i transseksualac – podsjećamo.

Ankica poskoči:

- Imamo jednoga! Stalno dolazi, ima smisla za modu. Nekad ga pituramo. Je, radimo i to. Puno naših mušterija boji obrve i bradu, imamo specijalnu pituru za te dijelove.

Pramenove sad slabo radimo, to se više tražilo unazad sedam-osam godina. I naš Zlatko je vadija pramenove na kapu. Jel tako, Zlatko? - opet pita šefica jednu od svojih najvjernijih mušterija. Zlatko potvrđuje.

- Jesan, volin ja svašta probat – pomirljivo će on.

Za oko našeg fotoreportera najviše je zapela, pak, Daria zbog koje smo i došli. Ne da joj doći do riječi, pa smo je na pola sata iz uzbudljive brijačnice evakuirali u obližnji kafić.

ZAHVALNA POPULACIJA

Pa veli:

- Žena za šankom i žena s britvom su dva slična posla, u kojima vam je glavnina mušterija muškog roda. I to je, barem meni, okej. Ne živciram se, dolazim s posla odmorna.

Sa ženama sam nešto malo radila samo na školskoj praksi; muškarci su puno zahvalnija populacija – smatra Daria, koja se u zadnjem izdanju humanitarnog projekta šišanja brada za aukciju – skupljanje sredstava za pomoć u liječenju prostate u sklopu tematskog mjeseca – također uključila sa svojom britvom.

Valja sad pošteno reći da žene u salonu na Blatinama nisu jedine splitske brijačice/frizerke za muškarce; imaju i dvije u butigi “Ka Brada”, a možda bi se našla još pokoja. No, i to je skromna bilanca za grad splitskih gabarita.

 

image

 Tom Dubravec/Hanza Media

 

- Problem je u tome što se žene boje britve, žileta, krvi – mišljenja je mlada Daria. Nju taj strah očigledno ne mori, štoviše, rad u brijačnici ostvarenje je njezinih snova.

- Kad sam bila mala, govorila sam da ću biti ili brijačica ili teta u vrtiću. A sad sam pomalo i ovo drugo jer nam često na šišanje dođu čak i sitna djeca. Neka i plaču, ali ih “podmitimo” igračkicama, bombonima, stavimo im dječje kute za šišanje, pa se odobrovolje – povjerava naša lijepa sugovornica, sve traženija i kao insta-model.

- Ma to je nebitno. Ovo je moj život – zaneseno veli Daria.

Mi je pak pitamo je li svoju “ljubav života”, ili barem trenutnog momka isto našla u brijačnici. Ona odmahuje.

- Nisam, nego na tombuli! Rekao je da sam njegov najveći dobitak – smije se Daria.

Bome, i je...

14. travanj 2024 23:03