StoryEditorOCM
RegionalBIO JE PIJAN. I BILO GA JE SRAM

Doznali smo nove pojedinosti o vozaču autobusa koji je trebao voziti djecu na izlet, evo koliko je točno "napuhao"

Piše Jutarnji.hr
23. siječnja 2020. - 20:25

 

- Vozača busa nam je privela policija pa kasnimo na izlet. Bio je pijan. I bilo ga je sram kad nam je rečeno da nas vozi drugi vozač - ovo je sadržaj SMS poruke koju je dobila Zagrepčanka čiji je unuk osmaš u srijedu u zoru s ostalim učenicima svoje škole kretao organiziranim autobusnim prijevozom za Vukovar. Naime, prema ustaljenoj višegodišnjoj suradnji policije s obrazovnim ustanovama, a s ciljem zaštite najmlađih sudionika u prometu i smanjenja rizika koji dovode do prometnih nesreća, na mjesto polaska autobusa stigao je policajac. Autobus pun djece bio je povjeren 36-godišnjem vozaču koji je, na njegovu žalost i zaprepaštenje djece te učitelja, odmah pao alkotest s obzirom da je u 4,45 sati napuhao 0,87 promila alkohola.

Iako se đacima OŠ Markuševec učinilo da će im dugoočekivani izlet na terensku nastavu propasti, autobus je s neznatnim kašnjenjem konačno krenuo prema gradu heroju na krajnji istok Hrvatske.

A posljedice po pripitog vozača kojeg je policija isključila iz prometa neće biti blage te će prekršajno odgovarati zbog "alkoholnog grijeha", no kakve će mjere prema njemu poduzeti i poslodavac nije poznato s obzirom da su iz tvrtke izbjegli odgovor.

Ravnateljica škole Gordana Horvat odgovorila nam je kratko kako su u autobusu bila dva vozača pa se nije zapravo čekalo na zamjenskog vozača.

- Nije bilo predviđeno da sporni vozač vozi autobus, već je krenuo na put kao pomoćni vozač - odgovorila nam je ravnateljica.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo nam je da su odmah kontaktirali ravnateljicu OŠ Markuševec kako bi dobili cjelovitu informaciju.

- Prema tim informacijama, autobus nije zaustavljen tijekom vožnje, nego je obvezno alkotestiranje vozača koji prevoze djecu provedeno prije nego što je autobus uopće krenuo. Prije polaska autobusa policija je izvršila obvezno alkotestiranje vozača i pomoćnih vozača - odgovaraju iz MZO-a.

Ističu također kako su učenici osmih razreda škole u srijedu ujutro krenuli u dva autobusa za Vukovar na terensku nastavu. Organizaciju te terenske nastave provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, stoga je to ministarstvo zaduženo i za organizaciju autoprijevoza učenika, poručuju iz MZO-a.

Nadalje, navode kako je sigurnost u prometu definirana zakonima iz nadležnosti više različitih Ministarstava: prema članku 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u nadležnosti MUP-a, vozač vozila C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kad upravlja vozilom u profesionalne svrhe ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca. Sukladno članku 11. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole, koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za ostvarivanje izvanučioničke nastave koju organizira škola odgovorni su učitelj voditelj, učitelj pratitelj i ravnatelj školske ustanove. U slučaju sumnje na alkoholiziranost, oni mogu pozvati ovlaštene policijske službenike i zatražiti testiranje vozača na alkoholiziranost - javlja Jutarnji.hr.

19. travanj 2024 23:06