StoryEditorOCM
FotođirBlagdan sv. Mihovila

Šibenik slavi Dan grada: Obilježila ga je velika procesija šibenskim ulicama; Požurite i iskoristite besplatan ulaz na tvrđave

Piše šibenski.hr/Joško Čelar
29. rujna 2020. - 12:37
Svečanom procesijom i sv. misom proslavljena je svetkovina Sv. Mihovila zaštitnika grada Šibenika i šibenske biskupije.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenik danas slavi Dan grada i blagdan sv. Mihovila. Slavlje je obilježila velika procesija gradom, a održana je i misa ispred katedrale koju je predvodio zagrebački biskup Mijo Gorski. 

Održana je i šetnja uz vodstvo za građane na temu 'Nova istraživanja tvrđave sv. Mihovila'. 

Osim toga, čitavog će dana za građane biti besplatan ulaz na tvrđave Barone i sv. Mihovila. 

Također, povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila JU Priroda Šibensko-kninske županije danas poklanja svim građanima Republike Hrvatske besplatne ulaznice na Tvrđavu sv. Nikole. Ulaznice se mogu preuzeti osobno u Info Centru na Obali dr. Franje Tuđmana 4 u Šibeniku.

NOVIJE

Uza sva ograničenja, posebno ona o masovnim okupljanjima zbog vladajuće epidemije korona-virusa, Grad Šibenik i njegova biskupija svečano su obilježili veliki blagdan svojega zaštitnika koji pola tisućljeća nad njim bdije pod kupolom katedrale sv. Jakova pred kojom je jučer održano veliko misno slavlje.

U tradicionalnoj procesiji gradom skupina iz brojnih župa, te školske djeca, mladeži i udruga, gradske straže, policije, koja slavi svoj dan i predstavnika vlasti, bilo je nešto manje vjernika nego ranijih godina.
Među mnoštvom pred šibenskom prvostolnicom na svečanoj euharistiji osobe s maskama mogle su se izbrojiti gotovo na prste. Štitila ih je vjera i njihov nebeski zaštitnik.

Gorski, Rogić, Ivas...

Koncelebriranu svetu misu predvodio je prvi put kao gost pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski s brojnim nadbiskupima, biskupima i redovnicima franjevačkih redova, te sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i biskupom u miru Antom Ivasom.
Biskup Rogić pozdravio je sve nazočne pastire vjere na čelu s predsjednikom HBK nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim.
– Evo nam svetkovine sv. Mihovila Bogu na čast, zaštitniku Šibenika i biskupije šibenske s devet dekanata. Slavimo dan grada i našeg arkanđela Mihaela, koji je svojim imenom sa značenjem: tko je kao Bog – rekao je na početku obraćanja vjerničkome kupu biskup Rogić.
On nam znači konačnu pobjedu nad svakim zlom. Zlo ima svoj kraj, a dobro ostaje zauvijek. On je sila Božje dobrote i ljubavi, koja u životu pobjeđuje i u život vječni vodi. Čuva Gospod grad Šibenik sa svojim anđelom tolika stoljeća i nad njim bdije ovdje ponad nas“.
Pošto je Šibenčanima čestitao njihov blagdan, te pozdravio sve nazočne goste i vjernički puk pred svečanim oltarom i one koji slave na drugim mjestima, mons. Mijo Gorski je u svojoj propovijedi poručio:
– Već sam govor o svecima u ovom suvremenom društvu, nekako ostaje upitan, čak i kod nekih krštenika.'

Postoji duhovni svijet

U ovom vremenu digitalnoga duha toliko zagledanog u samu materiju današnjega svijeta, upitno je govoriti o anđelima.
I dok se u znanstvenom svijetu traže dokazi života u svemiru, mi poučeni vjerom znamo da postoje duhovna bića, da postoji duhovni svijet sasvim drugačiji od ovoga materijalnoga svijeta. Svijet u zajedništvu s Bogom stvoriteljem kojeg nazivamo Nebom.
Danas su oči naše vjere – poručio je mons. Gorski – usmjerene prema arkanđelu Mihaelu. Divimo se anđelu pobjede nad zlim i zaštitnikom crkve. Divimo se najizvrsnijem stvorenju Božjem, čovjeku – kazao je mons. Mijo Gorski.
Blagdansko slavlje, u šibenskoj tradiciji nastavilo se u zajedništvu obitelji Mihovilova grada, okolnih župa i cijele biskupije.

20. travanj 2024 08:52