StoryEditorOCM
BaštinaStarine naše divne

Ne posustaje program Konzervatorskog odjela u Šibeniku: Obnovljena još dva gotička portala u gradskoj jezgri

Piše Marija Lončar
3. prosinca 2020. - 10:58

Konzervatorski odjel u Šibeniku u suradnji s Gradom Šibenikom nastavlja projekt obnove arhitektonskih detalja u gradskoj jezgri.

U sklopu programa STANADI (Starine naše divne) sada su obnovljena dva gotička portala, za što je iz gradskog proračuna osigurano 120 tisuća kuna.

Portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od dvadesetak gotičkih portala u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Također, očistila je i konzervirala portal u Ulici 15. siječnja 1873., a na istoj adresi, kazao je voditelj programa STANADI, šibenski konzervator Ivo Šprljan, obnovit će se i drvene vratnice baroknih stilskih karakteristika iz 18. stoljeća. Riječ je o jednima od 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku, restauracija kojih je povjerena majstoru restauratoru Boži Petretiću.

Motiv orlova krila

– Gotički portal vrlo je zanimljiv element srednjovjekovne arhitekture grada Šibenika. Kapiteli su s uzdignutim listovima iznad kojih je tipična gotička profilacija. Takva izvedba kapitela još je ukočena i nema one vedrine i razigranosti koju je unio majstor Juraj Dalmatinac sredinom 15. stoljeća, pa ovaj portal oprezno treba pripisati vremenu prije dolaska Jurja u Šibenik, a to je prva polovica 15. stoljeća. Sukladno šibenskoj heraldici grb može pripadati plemićkoj obitelji Draganić, u čijim se grbovima pojavljuje motiv orlova krila koji pandžom pridržava konjsku glavu – kazao je Šrpljan, dodavši kako se isti motiv pojavljuje i na gotičkom grbu šibenske plemićke obitelji Mišić.

– Inicijali ZM na grbu ovog portala naknadno su uklesani, a mogli bi pripadati Ivanu Mišiću, jer ime Ivan u povijesti Dalmacije često je zamjenjivano imenom Zuane. Inače portal pripada tipu dvorišnog portala tipične šibenske gotičke palače kroz koji se nije direktno ulazilo u zgradu, već najprije u dvorište u kojem se nalazilo kameno stubište, koje je vodilo na reprezentativni kat palače koji je imao svečano ukrašeni salon za prijem i boravak plemićke obitelji – opisao je obnovljeni portal u Ulici Jurja Šižgorića konzervator Ivo Šprljan.

19. travanj 2024 22:27