StoryEditorOCM
Baštinapogledajte progam

Rasplesano za Međunarodni dan muzeja: igraonice za djecu i izložba likovnih radova iz muzejskog fundusa posvećeni plesu

Piše Marija Lončar
12. svibnja 2022. - 14:16

Igraonice, radionice, izložbe i predavanja obilježit će ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Šibenika. Tema kojom se ovaj put muzeji predstavljaju javnosti je moć muzeja, a plesom se pak bavi Edukativna muzejska akcija, program u kojem je šibenski muzej već duže vrijeme vrlo aktivan.

Moć koju muzeji imaju kao baštinske ustanove s važnom kulturnom i edukacijskom ulogom, šibenski je muzej zato spojio s plesom, pa je od ovoga četvrtka do 20. svibnja publici otvorena izložba eksponata s motivima plesa koji se čuvaju u muzejskom fundusu. Kustosica dr. sc. Anita Travčić kaže kako je riječ o čestom motivu u likovnoj umjetnosti počevši još od prapovijesti do današnjih dana. I funkcija plesa mijenjala se kroz vrijeme: od kultne i obredne, odnosno ritualne preko kasnosrednjovjekovnog "danse macabre " do legendarnih prikaza radosti i ljepote plesa, plesača i plesačica u djelima slavnog Degasa, Renoira, Toulousse-Lautreca i drugih.

- U Muzeju grada Šibenika čuva se nekoliko radova na temu plesa. Pet crteža, jedno ulje na drvu i tri skulpture sastavni su dio Zbirke slikarstva od 1900. i Zbirke kiparstva od 1900. godine. Jednu veću cjelinu čine ritualni plesni kostimi koje je nacrtao Josip Roca tijekom svog proputovanja Europom. Dvije ritualne maske u obliku ptice i dva kostima od slame dio su Zbirke Malijske maske i lutke iz Nacionalnog etnološkog muzeja u Lisabonu. Rocini crteži u kredi i pastelu vjerno prenose sliku ritualnih maski iz portugalskog muzeja, unatoč skicoznom i brzom potezu. Jedan od plesova koje je moguće predstaviti kroz fundus Muzeja grada Šibenika jest kolo. Rad istoimenog naziva Slavka Tomerlina, skulptura u terakoti iz 1980. godine prikazuje dvije ženske figure kako plešu narodni ples – istaknula je Travčić napominjući kako šibenski fundus čuva i slike plesa Ante Kaštelančića, a plesom je bio nadahnut i šibenski kipar Grga Antunac.

-Skulptura izrezbarena u drvu nastala je 1941. godine i jedna je u nizu studija plesa koje je Grga Antunac tijekom svog umjetničkog stvaralaštva napravio. Jedini rad koji se bavi temom plesa na nefigurativni način jest keramički reljef pod nazivom "U plesnom ritmu" autorice Marije Višić Guine. U središtu prikaza nalaze se taktovi pretočeni u ritmičke keramičke forme – rekla je Travčić.

Osim ove izložbe i edukativnih radionica za djecu koje se na temu plesa svakodnevno održavaju sve do 1. lipnja, šibenski muzej Međunarodni dan muzeja obilježava i već tradicionalnom radionicom na arheološkom lokalitetu Bribirska glavica, a namijenjena je djeci i mladima iz Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac". Održat će se 16. svibnja, a dan kasnije na trgu ispred crkvice sv. Krševana na Gorici predavanje o "povijesnim igrišćima" iz vremena nastanka grada Šibenika održat će etnolog dr. sc. Jadran Kale.

Na sam Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja šibenski muzej svim posjetiteljima daruje besplatan ulaz i obilazak stalnog postava, a Šibensko pjevački društvo "Kolo" za muzejski fundus darovat će, i tako sačuvati za sljedeće naraštaje, svečani kaporan iz svog starog scenskog fonda.

Evo i detaljnog pregleda programa:

2. svibnja – 1. lipnja, Atrij Muzeja grada Šibenika, radnim danom 10 – 13 sati: edukativne radionice za djecu s temom plesa (u okviru 27. Edukativne muzejske akcije). Obvezne su prethodne prijave na tel. 0915838847.

12. – 20. svibnja, Atrij Muzeja grada Šibenika, radnim danom 8 – 15.30 sati: izložba „Motivi plesa u likovnoj umjetnosti. Izbor iz fundusa Muzeja grada Šibenika“.

10. svibnja – 16. lipnja, Dvorana za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika, radnim danom 10 ─ 13, 17 – 20 sati: izložba „Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci. Iz fundusa kabineta HAZU“.

16. svibnja, arheološki lokalitet Bribirska glavica: radionica za učenike Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.

17. svibnja, povijesni trg pred crkvom sv. Krševana na Gorici, 17 sati: "Povijesna igrišća – plesni susret na mjestu obrednog igranja iz vremena nastanka grada Šibenika", kratko predavanje etnologa Jadrana Kale (u okviru 27. Edukativne muzejske akcije).

18. svibnja Muzej grada Šibenika, 8 ─ 20 sati: besplatni ulaz u stalni postav.

Atrij Muzeja grada Šibenika, 18.30 sati: uručenje svečanih kaporana iz starog scenskog fonda Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“ za fundus Muzeja grada Šibenika.

20. svibnja, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno (Bosna i Hercegovina), 19 sati: otvorenje izložbe „Velištak – život naselja kasnog neolitika“ (gostovanje Muzeja grada Šibenika; otvoreno do 20. lipnja).

 

 

19. travanj 2024 14:54