StoryEditorOCM
BaštinaPREKO ATLANTIKA

Šibenčani u New Yorku: održana izložba o povijesti Krešimirova grada te obnovi tvrđava i stare jezgre

Piše Šibenski.hr
17. svibnja 2022. - 08:40

Predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, predsjednik Nikola Grubić, te članice Jolanda Krnić Zmijanović i Deana Karađole Radovčić, i Muzeja grada Šibenika, viša kustosica Marina Lambaša, otputovali su u New York u sklopu projekta "Šibenik - Kulturno nasljeđe kroz globalizaciju", za koji su financijska sredstva dodijeljena od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Projekt je odobren na temelju Javnog poziva za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH koji se provodi, u skladu sa danim okolnostima, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i diplomatsko-predstavništava RH u svijetu.

Izložbom Šibenik kroz stoljeća i panoima prezentirali su povijest grada i projekte Društva ( obnovu tvrđava, revitalizaciju gradske jezgre, Geonucleus i časopis Juraj) na proslavi Dana državnost i 30. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda koji je priredio Generalni konzulat RH u New Yorku.

Izložbi su prisustvovali generalni konzul RH u NY Nikica Kopačević i brojni djelatnici i uzvanici konzulata u izložbenom prostoru restorana Dubrovnik a večer je uveličala klapa Astoria.

Istom izložbom su se Društvo i Muzej predstavili Hrvatskom centru sv. Nikole Tavelića nakon nedjeljne mise u crkvi sv. Ćirila i Metoda, na Manhattanu. Na izložbi su se okupili župljani među kojima su i brojni Šibenčani koji žive u New Yorku.

Tijekom boravka u Velikoj jabuci članovi Društva i predstavnica Muzeja posjetili su i sjedište UN-a gdje ih je Ministar savjetnik Dijana Delaye, iz Stalne misija RH pri UN, upoznala sa načinom rada UN tijela.

image
Društvo Juraj Dalmatinac
image
Društvo Juraj Dalmatinac
image
Društvo Juraj Dalmatinac
image
Društvo Juraj Dalmatinac
24. travanj 2024 05:17