StoryEditorOCM
IzložbeU šibenskoj Gradskoj knjižnici

Otvorena izložba 'Kako je počeo rock and roll u Šibeniku'; Doznajte sve o bogatoj šibenskoj rock baštini od '62. do 75.

Piše šibenski.hr
8. prosinca 2019. - 09:23

U šibenskoj Gradskoj knjižnici u subotu je otvorena izložba 'Kako je počeo rock and roll u Šibeniku'. Ta izložba prvi je uvid u povijest i baštinu rock and rolla u Šibeniku i prvi pogled u vrijeme nastanka i razvoja šibenske rock kulture.

U mozaik prvih šibenskih rock and roll grupa (vokalno instrumentalnih sastava i električara) koje su svirale suvremenu popularnu glazbu na struju i postavile temelje razvoja rock kulture, "Magneti", "Mjesečari", "Makedo" i "Apolosi" (1962. - 1965.), iako predstavljaju zasebne fenomene, uključene su i grupe "Crveni ferali" i "Crni trpovi", koje su samorodno nastale i djelovale u isto vrijeme u Tisnom i Murteru.

Odgovornost i zasluge za ovu izložbu snose Ivo Kuzmanić i Aleksej Pavlovsky, redatelj i urednik u Programu kultura - Redakcija emisija pučke i predajne kulture, Hrvatske televizije - dokumentaristi koji su tako čvrsto odlučili snimiti film o neuništivo dugovječnom šibenskom bendu "Polaris" da su to zaista i učinili.

 

 

Tijekom snimanja dokumentarca "Od Jadnika do Polarisa" prema priči i novinarskom arhivu Stanka Ferića, urednika časopisa "Volim Šibenik", spoznalo se da je priča o "Polarisima" tek vrh ledenog brijega bogate i nevjerojatno zanimljive baštine rock and rolla i šibenske rock kulture pa je odmah snimljen i film o legendarnoj Grupi "Mi".

Nakon filma o bendu "Polaris", a prije filma o Miovcima koji je u fazi montaže, jedan od konkretnih rezultat tih istraživanja rock baštine Šibenika ova je izložba koja pokriva razdoblje od nastanka prvih rock bendova do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Ona nije zamišljena ni osmišljena kao definitivna kronologija tog razdoblja povijesti šibenske rock kulture nego kao prvi uvid u šibensku rock baštinu iz razdoblja od 1962. do 1975. godine, koja je do sada bila čuvana uglavnom u kolektivnoj memoriji Šibenčana i imala status osobnih nostalgičnih uspomena.

Izložbu otvara kvadriptih portreta književnika Ive Brešana profesora Ive Livakovića, bubnjara Nikice Šprljana i novinara Joška Čelara zato što se njih četvoricu može smatrati začetnicima rock kulture u Šibeniku.

 

 

Nakon kvadriptiha Brešan-Livaković-Brešan-Čelar slijedi fantastična pop art fotografija Joška Čelara iz 1962. godine, a potom teče manje više kronološki pregled šibenske rock scene od njenog postanka do otprilike 1975. godine te obuhvaća bendove "Mi", "Polaris", "Pauci", "Stop", "Gong", "Babilon", "Black Jack", "Life", "Pancho & CO",a prikazane su i gitarijade u ex Domu JNA i Gimnaziji.

Izložba završava portretom slavnog šibenskog body buildera Vedrana Jakšića koji je s mitskim diskom u Gimnaziji jedan od ključnih začetnika nove ere u povijesti popularne i rock glazbe u Šibeniku.

U posebnoj vitrini izložena je prva šibenska električna gitara, odnosno prva gitara koju je dizajnirao i napravio neki Šibenčanin. Njen autor i ponosni vlasnik je ugledni Šibenčanin Mojmir Martin.

Izložba "Kako je počeo rock and roll u Šibeniku postavljena je u povodu obilježavanja 50. rođendana rock benda "Pauci".

 

19. travanj 2024 03:31