StoryEditorOCM
IzložbeStudio Galerije sv. Krševana

Šibenik na drugi pogled - evo kako ga vide učenici OŠ Jurja Dalmatinca, Gimanzije i Ekonomske škole

Piše Marija Lončar
18. lipnja 2020. - 14:07


U Studiju Galerije sv. Krševana izad Dobrića otvorena je izložba video radova, fotografija, crteža i skica šibenskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su sudjelovali u projektu Grad na drugi pogled koji provodi zagrebačka udruga Punkt. Izložba je plod višemjesečnog rada koji je počeo još lani u studenom, a završio je ove godine u ožujku kada je prvotno bila i planirana prezentacija radova, ali je zbog korone koja je sve to odgodila, tek sada realizirana.


Šibenik na drugi pogled, njegove ulice s napuštenim gradskim mačkama i hrpama smeća, zapušteni željeznički kolodvor i pruge kuje nikamo ne vode te druge javne i zelene površine tako je otkrivalo 40-ak učenika OŠ Jurja Dalmatinca, Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole, a njihovi mentori i voditelji radionica bili su mladi šibenski umjetnici i arhitekti.


-U suradnji s Društvom arhitekata Šibenik u kojem smo prepoznali vrijednog partnera s kojim dijelimo ciljeve očuvanja i osvještavanja vrijednosti javnog prostora realizirana je radionica arhitekture s učenicima Osnovne škole Jurja Dalmatinca pod vodstvom arhitektica Roberte Škugor i Petre Zaninović, u kojoj su se bavili problemima, odnosno mogućnostima neuređene parcele u neposrednoj blizini škole te škole. Održana je i radionica prostora sa šibenskim gimnazijalcima pod vodstvom arhitekta Darija Crnogaće i zagrebačkog aktiviste Saše Šimprage, a oni su se bavili prostorom dvostrukog bedema.

Također, održana je video radionica u kojoj su sudjelovali učenici Ekonomske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, a mentori su im bili umjetnici Vedran Perkov i Lana Stojićević. Kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima učenici su aktivirali "drugi pogled" na svoju okolinu - onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje scenarija i slika drugačije stvarnosti. Spomenuti umjetnici, tj. mentori i sami su realizirali nove radove na temu Šibenika približivši time sudionicima radionica i vlastite kreativne procese – kazala je kustosica i voditeljica projekta Tanja Vujasinović.


Podsjetila je kako je Grad na drugi pogled interdisciplinarni edukativno-izložbeni projekt pokrenut prije sedam godina, a do sada je održan u osam hrvatskih gradova.

Izložba radova nastalih pak u šibenskim radionicama moći će se razgledati di 25. lipnja.

19. travanj 2024 01:35