StoryEditorOCM
KnjigePobjednici KuŠIna

Najbolja kratka priča stigla iz Cavtata; druga nagrada pripala Mariji Dukić koja redovito šalje svoje priče na natječaj i redovito osvaja nagrade 

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2020. - 21:16

U Noći knjige koja se preselila na internet zbog korone, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić proglasila je pobjednike KuŠIna, natječaja za najbolju kratku priču.


Ove godine, kada se obilježava mali jubilej KuŠIna, pristiglo je 20 kratkih priča na temu našega grada. Iz knjižnice podsjećaju da je bio anoniman pa su autori svoje priče slali elektroničkom poštom i označene šifrom.

-Trinaest priča stiglo je iz Šibenika, tri iz Zagreba a po jedna iz Cavtata, Varaždina, Splita i Kaštela, - poručuju iz šibenske knjižnice.

- Naše, već dobro uigrano povjerenstvo, u sastavu: Živana Podrug, novinarka, Hamida Šarić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, i Omer Rak, književnik, odabralo je tri najbolje priče. Prvo mjesto osvojio je Mario Majdić Natrlin iz Cavtata za priču „Početna točka“, drugu Marija Dukić iz Šibeniku, za priču „Vje i Bartolomej„ a treću Ana Aužina iz Šibenika za priču „Klik klik klik“. Evo kako naše povjerenstvo obrazlaže odabir najboljih priča, za koji smo i ove godine osigurali novčane nagrade (za prvu nagradu 3.000,00 kn, za drugu 2.000,00 kn, za treću 1.000,00 kn):

1. „POČETNA TOČKA“ (šifra: 19011808)
Sjajno ispričana priča, koja u svom sadržaju isprepleće detalje starije i novije povijesti Šibenika te dotiče jednu izuzetno važnu i u javnosti često zanemarivanu temu – razminiranje u šibenskom zaleđu i neriješen status hrvatskih pirotehničara. Svemu tomu vješto je kompozicijski dodana sasvim osobna priča glavnog junaka, emotivna i na trenutke duboko misaona. Riječ je o znalački napisanoj i zapakiranoj prozi s blagim nagnućem ka „stručnom“ predstavljanju, koje je prije svega u funkciji fabularnog potpornja ove kratke priče.

2. „VJE I BARTOLOMEJ“ (šifra: Lynn)
Izvrsna distopična priča proistekla iz aktualne situacije s koronavirusom i gospodarskom situacijom u Šibeniku. Vještom kombinacijom normalnih i paranormalnih elementa, ispričana je ujedno i pripovijest o jednoj šibenskoj obitelji, s nizom istančanih pasaža ispisanih mekoputnim pismom refleksije i s primjerenim osjećajem za fantastično. Vješta spisateljska ruka autora dotakla se i vječne teme odnosa čovjeka i životinje.

3. „KLIK, KLIK, KLIK“ (šifra: fragment 1001)
Topla ljudska priča prožeta majčinskom, ali i ljubavlju prema gradu. Sjajno prepričana šetnja dijelovima grada, koja nosi i snažnu poruku: ne budimo otuđeni, ne živimo u virtualnom svijetu, živimo s ljudima, ljudi su dobitak! Naravno, u aktualnoj situaciji epidemije koronavirusa upute su drukčije. No kad epidemija prođe, a proći će, nemojmo ljudski kontakt zamijeniti virtualnim. Misao je to vodilja ove sadržajno i kompozicijski vješto ispripovijedane kratke priče.

Iz knjižnice čestitaju pobjednicima ovogodišnjeg KuŠIna:  Mariju Majdiću Natrlinu, Mariji Dukić i Ani Aužini!

Nagrađene priče mogu se pročitati na mrežnim stranicama knjižnice preko poveznica:

Marija Majdića Natrlina može se pratiti na njegovom blogu Zadnje Polje, a  Mariju Dukić na njezinoj stranici marijadukic.com

17. travanj 2024 12:55