StoryEditorOCM
Knjige‘o potresu‘

Predstavljena slikovnica koju su napisale i ilustrirale učenice Osnovne škole ‘Jurja Šižgorića‘ iz Šibenika

Piše A.P.
17. studenog 2022. - 13:18

U Gradskoj knjižnici ‘‘Juraj Šižgorić‘‘ održano je predstavljanje slikovnice ‘‘O potresu‘‘ koja je nastala suradnjom Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i Osnovne škole Jurja Šižgorića Šibenik. Slikovnicu su ilustrirale i napisale učenice Ena Bilić, Iva Cukrov, Franka Iljadica, Roza Rodin, Lota Lakoš, Tonka Šmit i Dora Terzić pod mentorstvom učiteljice Helene Šarić. Slikovnica je izvrstan primjer učenja i znanja o djelovanju u kriznim situacijama od najranije dobi kada se važne stvari uče kroz igru i priču te zauvijek ostaju u pamćenju.

-Kroz lik bake, starije iskusne osobe i kroz lik mladića spašenog iz ruševina, čitatelj upoznaje mjere zaštite u trenutku potresa i nakon potresa na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Izrada slikovnice trajala je dva mjeseca na satovima izvannastavnih aktivnosti, satovima razrednika, hrvatskog jezika i likovne umjetnosti – kazala je učiteljica OŠ Juraj Šižgorić, Helena Šarić.

image
A.P.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, Tonka Mikulandra, istaknula je kako je s djecom uvjerljivo najljepše raditi. Suradnja s djecom velik je užitak, rekla je.

-Na ovaj način, kroz priču edukativnog karaktera, djeca oblikuju sve one savjete o ponašanju u kriznim situacijama koje bi mi odrasli itekako trebali poznavati. Ovo je četvrta slikovnica ovakvog tipa, dosada smo obradili temu rijeke Krke, ekološke osviještenosti, darivanja krvi i evo četvrta o potresu i na tome ne planiramo stati. Svaki put smo iznenađeni tom dječjom energijom, voljom i iskrenošću, njihov nas osmijeh uvijek fascinira – ističe ravnateljica.

image
A.P.

-Jako sam uživala, bilo mi je jako zanimljivo, neki dijelovi su mi bili teški ali sam dala sve od sebe i napravila najbolje što znam. Trebalo nam je oko dva mjeseca i ništa mi nije bilo naporno. Za slikovnicu sam crtala i bojala i puno sam naučila o tome kako se ponašati u slučaju potresa. Jedva čekam opet raditi nešto slično ovome, jako me to sve zanima – kaže nam Iva, učenica trećeg razreda i jedna od autorica slikovnice.

16. travanj 2024 12:20