StoryEditorOCM
Knjigekreacija u izolaciji

Promovirano posebno izdanje o pustolovinama galeba Marka: Naša slikovnica Martine Markov

Piše Jordanka Grubač
10. rujna 2020. - 17:47

Kad se doktorica prirodnih znanosti Martina Markov nakon iskustava u radu kod poslodavca „države“, a zadnje je bilo desetak godina u JU Nacionalni park Kornati, uputila u privatni biznis, i to u istoj oblasti zaštite i ekologije, moglo se samo zaključiti da je hrabra.

A kad je unutar svog cor bussinesa počela raditi i slikovnice za djecu, tada se moglo pomisliti i da je malo na svoju ruku.
Pa možda i jest. Kao i svi koji su okrenuti djeci i koji čuvaju komad djeteta u sebi. Rezultat toga je i najnovija slikovica, ovih dana promovirana u Ribarskoj ulici u Murteru. Dr. Martina Markov sa svojim je slikovnicama počela još dok je bila angažirana u čuvenoj murterskoj Argonauti koju je upravo ona „dovela“ u Murter.

Sve je počelo kad su joj jednom donijeli ranjenu morsku kornjaču, a njen je sin bio dijete s glavom punom priča o Ninja kornjači. Tada je nastala Priča o Leonardu. O kornjači Leonardu. Uslijedio je Bepo i kantica o problemu otpada u moru. Pa ciklus o čudesnom svijetu Kornata i unutar toga serijal o galebu Marku koji je što obišao, a što će obići, sve nacionalne parkove i parkove prirode do kojih ima dolet- a ima dokle god seže snaga krila, mašta i inventivnost i Markova,i autorice Markov.

Slobodan let

E sad dolazi period naših usamljenosti i izolacije u proljeće ove godine, 2020. zbog korona virusa. Imajmo na umu da je Općina Murter-Kornati plus Betina, bila u karanteni od 25.ožujka do 18.travnja!

Za razliku od djece koja o njemu čitaju u slikovnicama, galeb Marko je u koroni imao- slobodan let.

„Naša slikovnica“- jer tako se zove- posebno je izdanje serijala Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske. Marko je obišao sve parkove na jugu i preostali su oni na sjeveru. Ali, kad na povratku s juga na sjever, negdje podno Biokova nije našao svoju galebicu Anu, odlučio je nakratko svratiti u svoj Murter.

Tako počinje posebno izdanje serijala o galebu Marku koje je nastalo u vrijeme karantene u kojoj se njegov rodni Murter našao zbog covida 19 skoro 25 dana. Tada su mještani, velik ii mali, bili odvojenii od ostatka svijeta, zatvoreni u svojim domovima.
I baš da bi djeci olakšali te dane izolacije, upućen je poziv djeci od 4 do 10 godina da se uključe u stvaranje nove pustolovine galeba Marka.

- Ja sam članica Lions kluba Luca iz Šibenika pa sam se bavila dostavom zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava koja su Luce uputile u Murter. Zbog toga sam kontaktirala s načelnikom Općine Tonijem Turčinovom. Predložio mi je da djeci preko inerneta čitam svoje prethodne slikovnice što mi i nije sjelo, jer velika stvar u svakoj slikovnici su ilustracije, njih nije lako dočarati. Tada sam se sjetila da nastavim pisati o galebu Marku, o njegovu povratku u Murter upravo u vrijeme korone i da u projekt uključim djecu kao ilustratore. Pozvali smo ih preko bloga Murter news- ostalo znate- govori Martina Markov.

Potraga za malim prijateljima

Pozivu se odazvalo četrnaestoro murterskih mališana. Danima su vrijedno radili i slali ilustracije za tekstove koje im je slala dr. Martina Markov. Pisali su tjedan za tjednom a sve se moglo privesti kraju tek kad je karantena ukinuta.

Nakon svega, slikovnica s imenom „Naša slikovnica“ ima 23 ilustracije koje zorno prate tekst o Markovoj potrazi za malim prijateljima po Murteru i Kornatima. Uključila sei mala dvanaestgodišnja Nika Strok Underwood koja je tekstove prevela na engleski i francuski! Tako će slikovnica u on line izdanju biti dostupna i na tim jezicima, Tako će, kaže autorica, ali i svi uključeni u ovaj lijepi projekt, ostati kao potsjetnik na ružna vremena ali i dokaz da je i tada moguće izraziti kreativnost, zabaviti se i ostvariti nova prijateljstva. U izradi slikovnice sudjelovali su Općina Murter- Kornati i Turistička zajednica Općine Murter Kornati.

Slikovnica je od trenutka promocije u Ribarskoj ulici- u prodaji. Sredstva od prodaje idu u fond za izgradnju novog dječjeg vrtića u Murteru.

No, kamo će dalje galeb Marko poslije Murtera? Marko nastavlja prema sjeveru. U suradnji s JU NP Paklenica već je nastala nova epizoda Marko na paklenici. Posjećena su i tri zaštićena područja NJ Sjeverni Velebit, PP Učka i NP Brijuni. Tako će do konca godine biti napisane i početkom diuće godine tiskane i tri nove edukativne slikovnice

- Sigurna sam da je murterskoj djeci angažman oko slikovice olakšao dane izoliranosti. Djeca će sobom ponije tilijepe uspomene o ne baš lijepom razdoblju. Djeca su zadovoljna s tom našom“ Našom slikovnicom“, čak su izrazili želju za nastavkom suradnje što mepak osobito razveselilo- govori na kraju dr Martina Markov.

18. travanj 2024 21:34