StoryEditorOCM
Knjige‘Čipka primoštenskog kraja‘

U čast brojnim Primoštenkama: Vrijedne ženske ruke samozatajno su stoljećima stvarale jedinstveno tradicijsko blago

Piše Vedrana Stočić
20. kolovoza 2020. - 10:03

U primoštenskoj Narodnoj knjižnici "Dr. Ante Starčević 1912." predstavljena je knjiga "Čipka primoštenskog kraja". Vrijedne ženske ruke samozatajno su stoljećima stvarale čaroliju čipkanih oblika i jedinstveno tradicijsko blago.

"Za razliku od drugih hrvatskih čipaka, primoštenska je još uvijek neistražena. Čipka je utkana u život Primoštenaca, žene su je prenosile stoljećima i ostala je bogata baština. Nakon ove knjige realno je očekivati da se neki etnolog i povjesničar umjetnosti znanstveno pozabavi primoštenskom čipkom, koja je zahvaljujući dr. Jadranu Kali uvrštena u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske", rekla je, između ostalog, Maja Marinov Janković, jedna od autorica knjige i predsjednica Udruge čipkarica "Pekljica", koja njeguje tradicionalno šivanje primoštenske čipke na iglu.

Udruga "Pekljica" osnovana je 2013. godine, a godinu dana ranije Muzej grada Šibenika, Ogranak Matice hrvatske Primošten i Općina Primošten pokrenuli su tečaj šivanja čipke. U dvadesetom stoljeću tečaji čipkanja organiziraju se diljem Europe, pa je prvi takav tečaj u Primoštenu organiziran daleke 1911. godine prema uputama i nacrtima iz Beča. I danas u Osnovnoj školi "Primošten" najmlađe generacije uče čipkati.

Na predstavljanju knjige govorila je Šibenčanka Sandra Barešin, etnologinja i kustosica u Muzeju betinske drvene brodogradnje, koja je napisala bajku o maloj primoštenskoj čipkarici. I dalje će se, istaknula je, znanstveno baviti primoštenskom čipkom, a krajnji je cilj muzej primoštenske čipke.

Knjiga o primoštenskoj čipki raskošno je ilustrirana, tekstovi su znalački napisani, a osim čipke, detaljno je opisana primoštenska narodna nošnja, stari napjevi koji su se pjevali uz čipkanje, tekst o općini Primošten napisao je dr. Nedjeljko Marinov, a zaključak dr. Jadran Kale.

Na ovoj svojevrsnoj monografiji koja nam priča kako su umjetnine najveće estetske vrijednosti stvarale i stvaraju, kako kaže dr. Kale, "obične pučanke", pored pisaca tekstova Maje Marinov Janković, dr. Nedjeljka Marinova i dr. Jadrana Kale radili su još kao fotografi Velibor Janković i Luigi Shkreli, a knjigu je grafički opremio Velibor Janković. Sponzori knjige su Općina Primošten i primoštenska Turistička zajednica.

18. travanj 2024 11:18