StoryEditorOCM
OstaloSufinanciranje šibenske kulture

Ministarstvo je najizdašnije bilo prema Tvrđavi kulture Šibenik: Drniškome muzeju milijun kuna, šibenskom nijedna!

23. siječnja 2020. - 13:04

Ministarstvo kulture u ovoj je godini, kada je riječ o financiranju infrastrukturnih projekta i programa u šibenskoj kulturi, najizdašnije bilo prema Tvrđavi kulture Šibenika koja je, kako je već bilo i objavljeno, dobila milijun i 168 tisuća kuna za posljednju fazu uređenje bivšeg kina “Odeon”.

 

Uz još 5 milijuna i 406 tisuća kuna, koliko Grad Šibenik osigurava iz svog proračuna, adaptacija bivšeg kina na obali treba biti dovršena do kraja godine, a Šibenčani će, nakon gotovo desetogodišnjih radova, konačno dobiti novu višenamjensku dvoranu namijenjenu različitim kulturnim, kazališnim i koncertnim događanjima te filmskim projekcijama.

 

Kolateralna žrtva uređenja kina “Odeon” postao je, međutim, Muzej grada Šibenika. Za dovršetak stalnog postava ni ove godine nije dobio niti kune.

 

Naime, šibenski je muzej novi stalni postav dobio 2012. godine, ali samo djelomično, jer je ostala neuređena treća etaža gdje bi trebala biti prezentirana povijest grada iz 19. i 20. stoljeća, zaključno s početkom Domovinskog rata, odnosno međunarodnim priznanjem samostalne Hrvatske - 15. siječnja 1992. godine. Ravnatelj muzeja Željko Krnčević ističe kako se u dogovoru s Gradom Šibenikom “igralo” na kartu dovršetka kina “Odeon” u ovoj godini, a već sljedeće prioritet će biti muzejski stalni postav

 

Arheologija još čeka

 

- Mi i sada radimo na stalnom postavu. Grubi građevinski radovi i elektroinstalacije na trećoj etaži su dovršene i sada se rade vitirine i police – rekao je Krnčević.

 

Za muzejsko-galerijsku djelatnost pak šibenski su muzelaci dobili ukupno 50.000 kuna, a odgovore iz Ministarstva kulture još čekaju za planirana arheološka istraživanja i projekte međunarodne suradnje.
Na svom stalnom postavu radi i drniški Gradski muzej. I to već sedmu godinu, a u 2020. za to su iz državne blagajne dobili milijun kuna, iako su tražili tri puta više – 3.600.000 kuna.

 

- Tražili smo više negoli smo dobili, jer nam za dovršetak stalnog postava treba upravo tih 3.600.000 kuna. Lani smo dobili milijun, a preklani 700.000, odnosno 400.000 kuna za 2017. godinu. S obzirom na to zadovoljni smo s odobrenim milijunom, na što Grad Drniš ima obvezu izdvojiti 20 posto tog iznosa, odnosno još 200.000 kuna. Kada dobijemo novac, a potpisivanje ugovora počinje od 24. siječnja, možemo planirati radove. Preostalo je uređenje lapidarija, nabava vitrina i multimedije, pa ćemo vidjeti što od toga možemo napraviti. Naravno da bi bilo bolje da smo mogli sve završiti, jer neka su rješenja, s obzirom na to da smo postav počeli uređivati prije sedam godina, sada, recimo tako, malo i “de mode”, ali sam sve u svemu zadovoljan – rekao je Davor Gaurina, ravnatelj drniškog muzeja.

 

Novcem koji su dobili od Ministarstva kulture zadovoljni su i u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu, koje ove godine obilježava 150 godina teatra i 60 godina Međunarodnog dječjeg festivala (MDF). Premda, uvijek može bolje i više, reći će ravnatelj Jakov Bilić, dodajući kako aktualna uprava kazališta na čijem je čelu punom parom radi na tomu da pronađe neke druge adrese i izvore financiranja, osim resornog ministarstva.

 

Isto kao i lani

 

- Za produkciju smo dobili 100.000 te još 10.000 kuna za gostovanja po Hrvatskoj s našim repertoarnim predstavama. Prvi put tražili smo i dobili 45.000 kuna za našu tehničku opremu. Njezina nabava ići će neovisno o obnovi kazališne zgrade, za što će se novac tražiti u europskim fondovima, a također u razgovorima smo s Gradom Šibenikom o uređenju fasade. Naime, kako se uređuje Poljana i kada ona dobije novi izgled, a s obzirom na izgled i stanje pročelja naše kuće, možda bismo to mogli obaviti, a da se ne čeka obnova unutrašnjosti kazališta – kazao je Bilić.

 

Za održavanje 60. MDF-a Ministarstvo je pak dalo 400.000 kuna, što je isti iznos kao lani. Unatoč tomu, Bilić nije nezadovoljan jer se nada da će za tu manifestaciju dobiti još novca. Naime, HNK u Šibeniku je za ovogodišnje, jubilarno izdanje dječjeg festivala apliciralo i na natječaju za međunarodnu kulturnu suradnju resornog ministarstva, ali i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

- Mislim da smo tijekom prošle godine uspjeli konsolidirati financijsko poslovanje. Dobra je vijest i da je, zbog izmjena nekih zakona, ministrica kulture postala predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a, pa je i to prilika, da kao festival s nacionalnom odrednicom, bolje i prisnije surađujemo s Ministarstvom kulture – smatra Bilić.

'Arsenov feral' bez potpore: Brešanovoj sobi 12 tisuća kuna


Od Ministarstva kulture šibensko je kazalište tražilo financijsku pomoć i za uređenje spomen-sobe Ive Brešana, no dobilo je samo 12.000 kuna. Ipak, budući da je Grad Šibenik u proračunu osigurao 280.000 kuna, Jakov Bilić kaže kako će tih nešto manje od 300.000 kuna biti dovoljno da se konačno uredi Brešanova memorijalna soba koja će biti smještena u prostoru sadašnjeg foajea kazališta. Bilić je tako odlučio nakon što je neslavno propala ideja bivše uprave HNK-a da se za Brešanovu sobu uredi nekadašnja kazališna kavana u prizemlju upravne zgrade teatra.
Arsenov feral, glazbeno pjesnički program koji je šibenski HNK pokrenuo u čast Arsenu Dediću, a redovito se održava jednom mjesečno, međutim, nije dobio financijsku potporu Minstarstva kulture.

24. travanj 2024 23:26