StoryEditorOCM
OstaloRadionice o dvostrukim bedemima

Zagrebački pubicist i aktivist Saša Šimpraga šibenskim srednjoškolcima:  "Uredimo mediteranski vrt, a ne eskalator"

3. veljače 2020. - 11:16

Ne naškoditi, izreka koju liječnici često koriste, bliska je i zagrebačkom publicistu i aktivistu za javni prostor Saši Šimpragi koji u Šibeniku, u sklopu projekta “Grad na drugi pogled” udruge Punkt i u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik, vodi radionicu namijenjenu šibenskim srednjoškolcima.

 

Petnaestak učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije Antuna Vrančića pod njegovim će mentorstvom promišljati mogućnosti urbanističkog uređenja dvostrukih bedema. Riječ je o jedinstvenome fortifikacijskom objektu u Dalmaciji iz 15. stoljeća, koji je povezivao Tvrđavu sv. Mihovila s obalom i morem, služeći u to vrijeme kao svojevrsna cesta spasa koja je vojsci na kaštelu trebala služiti za opskrbu, vojno pojačanje, pa čak i bijeg u slučaju potrebe. Nakon što obiđu teren, učenici će sljedećeg tjedna svoje ideje i prijedloge budućeg uređenja dvostrukih bedema nacrtati, a njihovi radovi u veljači će na zajedničkoj izložbi biti predstavljeni javnosti.

 

 


- Grupa učenika i učenica promišljat će prostor dvostrukih bedema kroz prizmu mogućnosti. Najvažnije je da se osvijesti taj prostor, a posjetit ćemo i srednovjekovni samostanski vrt sv. Lovre da bismo vidjeli kako takvi vrtovi već funkcioniraju u gradu. Zalažemo se, naime, za novu interpretaciju srednjovjekovnog vrta kroz suvremeni izričaj na jednom vrlo specifičnom mjestu kao što je dvostruki bedem, koji je do danas ostao neartikuliran i neaktivan, a ima izuzetan potencijal kao javni prostor – tvrdi Šimpraga.

 

Vaporeti do Sv. Nikole.

 

Da bi se neki problem mogao riješiti mora prvo postati vidljiv, dodaje Šimpraga koji je prije obilaska bedema održao predavanje u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”.
- Dvostruki bedem fokus je gradskih planova i predmet razmimoilaženja oko njegove poželjne buduće aktivacije – istaknuo je Šimpraga, kojemu je dobro poznat projekt eskalatora u bedemima. Njega je, kao dio alternativnog sustava javnog gradskog prijevoza, koji uključuje žičare koje povezuju sve tri gradske kopnene tvrđave te vaporete kao komunikaciju s pomorskom utvrdom sv. Nikola, osmislio zadarski arhitekt murterskih korijena i akademik Nikola Bašić. No, Šimpraga Bašićevo rješenje za dvostruki bedem smatra neprimjerenim prostoru i značenju tog kulturnog spomenika, o čemu je prvi, kaže, prije više godina pisao u Zarezu.

 

 


- Ključno je to da je taj prostor u prošlosti imao komunikacijsku funkciju, povezivao je tvrđavu s morem i to treba činiti i u budućnosti. Međutim, postoji spor kako to napraviti. Jedan arhitekt nudi projekt eskalatora za koji osobno smatram da je neprimjeren za takav prostor. Ne sporim ideju povezivanja svih tvrđava, smatram da je zanimljiva. Ono što je sporno je pristup aktivaciji prostora dvostrukog bedema, koji se svodi isključivo na utilitarnu svrhu, a ja smatram da on treba biti atrakcija sama po sebi. Smatram da bi bilo puno atraktivnije, puno bolje za Šibenik i hrvatsku kulturnu baštinu da ovdje imamo vrt kroz koji se prolazi, nešto što je samo po sebi čarobno – napominje Šimpraga.

 

Mali vidikovac

 

On je pokazao niz primjera u Hrvatskoj i svijetu kako ponekad i uz malu intervenciju zapušteni javni prostor može postati atraktivan i funkcionalan te dostupan svim građanima, naravno besplatno. Bilo da je riječ o česmama koje vodu čine dostupnom svima u javnom prostoru, ljudima i životinjama, dječjim ili sportskim igralištima, parkovima i sl.


- Još 2014. godine, kada se izišlo s idejom o eskalatoru, prvi sam u Zarezu napisao tekst kojim dovodim to u pitanje, a tako mislim i danas. Slijedom tog teksta lokalni konzervatorski odjel se aktivirao i odbio taj prijedlog. Ne znam što će se dalje događati, ali još uvijek smo u situaciji kada možemo izvući najbolje za Šibenik. Mislim da je svima u interesu da dobijemo najbolje moguće rješenje, nešto što će nuditi javni prostor za sve Šibenčane i Šibenčanke, a ne samo eskalator za turiste. Mislim da je bitno inzistirati da taj prostor bude javni i što god ovdje došlo, što god se napravilo, treba biti besplatno. Ideja koju sam plasirao da se ovdje razmišlja o komunikaciji kroz nekakav tip mediteranskog vrta, osobito mjestu koje bi nudilo mogućnost zadržavanja, kontemplacije, istovremeno uvažavajući povijesnu ulogu i sadašnje potrebe, mislim da je vrijedna da se o njoj promisli.


Prijedlog gospodina Bašića ima logike, jer je taj prostor izuzetno strm i traži neki tip lakšeg uspona. Smatram da je to u povijesti bilo bolje riješeno, a danas može biti još bolje kroz suvremenu interpretaciju koja bi ponudila mogućnost zadržavanja, možda i mali vidikovac, sve u mikro mjerilu, stvarajući od dvostrukog bedema atrakciju. Dakle, potvrdu srednjovjekovne kulturne baštine koja tu postoji, a ne da se ona poništava kroz neprimjerene sadržaje kao što je eskalator – kazao je Šimpraga. •

 

 


Šibenski gimnazijalci sljedećeg tjedna svoje će prijedloge budućeg uređenja dvostrukih bedem nacrtati, a radovi će biti izloženi u veljači

19. travanj 2024 06:57